Dziki_YZF Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam!Stoje przed opcją zmiany auta i szukam czegoś co będzie miało klimę i w miarę wyglądało a do tego koszty eksploatacji są dosyć ważne czyli małe spalanie. Warto pchać się w takie Clio??? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieciu Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 witam mam lagune 1.9dci i jest bardzo fajnym autkiem w trasie miesci sie w5 litrach przy predkosci 100km. clio tez fajne autko tylko slysza;em ze silniki 1.5dci byly troche wadliwe. maja one 90km i przez to szybko siadaja bo sa mocno wysilone polecalbym clio z 1.9dci mniej wyilony i dluzej wytrzyma ale niewiem czy wychodzilo clio z tym piecem pozdro pieciu napisał: witam mam lagune 1.9dci i jest bardzo fajnym autkiem w trasie miesci sie w5 litrach przy predkosci 100km. clio tez fajne autko tylko slysza;em ze silniki 1.5dci byly troche wadliwe. maja one 90km i przez to szybko siadaja bo sa mocno wysilone polecalbym clio z 1.9dci mniej wyilony i dluzej wytrzyma ale niewiem czy wychodzilo clio z tym piecem pozdro. ogolnie blacha ci nie spadnie bo renault ma ocynkowane auta a poza tym duzo elementow jest plastikowych jak nadkola, w moim przypadku maska z aluminium i inne elementy karoseroi z plastiku. jakosc wykonczeniajest na bardzo wysokim poziomie jest to inne autko niz nudne i biedne vw w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patriko Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 A ile masz pieniążków na wydanie właśnie na to Clio??? Bo jeśli ponad 20 tysięcy, to na Twoim miejscu rozglądałbym się też za Seatem Ibizą z TDI. Pierwsze silniki w Clio DCi były wadliwe - kiedyś w Auto Świecie był nawet opis, po 60 tysiącach padały wtryski, wtedy koszt jednego około 1500 złotych. Tak pisali. A sam osobiście znam kilku, którzy pchają się właśnie francuskimi DCi i nie narzekają absolutnie wbrew temu co zapewne napiszą inni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcincbr600 Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Powiem tak - mam od roku Kangoora (klima itp pierdoły - wypas na maksa) z tym silnikiem. Nie mogę powiedzieć złego słowa. Super dynamika jak na 70 koni, spalanie do 6,5 litra w mieście. Na trasie mniej - z Jeleniej Góry do Gdańska cały czas na maksa i wyprzedzanie co chwila spalił mi 5,3 litra - aż sam się zdziwiłem. Dla porównania od kilku dni użytkujemy Roomstera z 1,4 TDI - Tragedia !!!. Jedne co go łączy z Kangoorem to oszczędność ale dynamiki nie ma żadnej w porównaniu do DCi z Renaulta. Już jestem jeden wątek o TDI więc nie będę się rozpisywał ale jak dla mnie nie ma lepszego silnika jak DCI - w tej klasie cenowej (a jeździłem TDI, HDI - bardzo podobny, TDCI, D4D) . Z obserwacji moich i znajomych nikt już nie przesiądzie się na TDI. Po prostu silniki DCI maja to coś co czyni jazdę z nimi przyjemną. Jak trafisz n autko zadbane (kupuj z salonów Renault - z ich komisów) to będziesz super zadowolony. Jeszcze jedno ja mam przegląd co 30 tyś i kosztuje około 1200 zł, a dla porównania audi co 15 tyś i koszt około 1000 zł a to podraża strasznie eksploatację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam!Myślałem właśnie żeby wydać do 16 000 bo to tylko samochód więc nie ma co się wkręcać w drożyznę bo lepiej zmienić moto na nowsze :) Chodzi mi głównie o spalanie bo moja Astra 2 ; 2.0 DTL potrafi opierdolić 11 litrów ropy w mieście co średnio mnie kręci... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek s Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Moja opiekunka od dzieciaków ma właśnie takie Clio o jakim mówisz-ma to auto od około 3 lat (kupione jako uzywka), i nie ma z nim totalnie zadnych problemów, oprócz spraw ekploatacyjnych. To znaczy filtry, płyny, czasem coś w zawieszeniu. Oprócz tego wymieniała jedynie poduszkę pod silnik i łozysko w napędzie kompresora klimatyzacji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcincbr600 Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Jak mój Kangur spala maks 6,5 litra to Clio będzie spalać mniej bo jest lżejszy i bardziej opływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Masz w tej Astrze ewidentnie coś uwalone, nie ma bata żeby sprawna tyle brała. Moja Omega ze zwykłym TD 2,5 żre w mieście 9. Tak mi przyszło do głowy, może zamiast wywalić 16 kafli na nową brykę kup w Oplu nową pompę wtryskową za 1/3 tego... i masz jak nowy silnik. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Nie chcę już dokładać do tej furki bo powoli mam jej dosyć. Wczoraj zalałem 8 litrów jak zaświecił się żyd i po zrobieniu 78 kilometrów znowu się świeci więc pie**ole takie oszczędności! Tak dzisiaj wpadłem na pomysł zwany almera 1,4 tak z 2000 roku. Cena benzynki nie jest fajna ale to gówno by mało paliło. Walę dużo krótkich odcinków po mieście i za każdym razem auto nie zdąży się rozgrzać i już je gaszę i ide na fuche. Może to gówno pali tyle bo non stop silnik niedogrzany? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 przepływomiesz pada, dlatego takie spalanie norma w 2.0 dtlu :bigrazz: Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Też jestem lekko zrażony do Opli więc Cię rozumiem. Almera fajne autko ale nie licz na duże oszczędności. Łyknie w mieście wg mnie 8 w porywach nawet 9 literków. W tej chwili różnica ceny ON/benz. jest mała, rzędu 10% ale na wiosnę znowu wzrośnie do 18%. Myślę że w Oplu masz coś skopane, to nie jest kwestia niedogrzania ani jazdy miejskiej bo w dieslach różnice w spalaniu są niewielkie. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Jak wyżej. A jeśli chodzi o renaulta, mogą wystąpić problemy z wtryskiwaczami. Głównie jest to spowodowane złej jakości paliwem. Obecnie cena wtryskiwacza jest nadal dość wysoka i oscyluje koło 1000zł. Na szczęście znalazł sie Pan który regeneruje takie wtryskiwacze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witam!Znalazłem clio 1,5 Dci o mocy 65 kucyków więc ten słabszy. Furka jest towarowa , ma tylko przednie siedzenia ale taka właśni by mi pasowała żeby odpisywać sobie vat od ropy a na krecenie się po mieście styknie taka furka. Problem dotyczy przebiegu. Firma która sprowadziła to auto deklaruje że ma najechane 131 000 km i nie wiem czy trochę nie za dużo jak na tego delikatnego dieselka żeby nie wpakować się w skarbonkę... auto jest z 2002 na pełnym wypasie i cenią je 12 900 więc myślę że jeszcze troche by urwał z tej ceny. Co sądzicie o takie furce? link do ogłoszenia : http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4529483 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blink Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 silnik 1.5 dci jest strasznie wadliwy i czuły na jakość paliwa, ostatnio kolega zmienił wtryski a silnik zaledwie 90tyś km. koszt 7000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Dziki_YZF napisał: Witam!Znalazłem clio 1,5 Dci o mocy 65 kucyków więc ten słabszy. Furka jest towarowa , ma tylko przednie siedzenia ale taka właśni by mi pasowała żeby odpisywać sobie vat od ropy a na krecenie się po mieście styknie taka furka. Problem dotyczy przebiegu. Firma która sprowadziła to auto deklaruje że ma najechane 131 000 km i nie wiem czy trochę nie za dużo jak na tego delikatnego dieselka żeby nie wpakować się w skarbonkę... auto jest z 2002 na pełnym wypasie i cenią je 12 900 więc myślę że jeszcze troche by urwał z tej ceny. Co sądzicie o takie furce? link do ogłoszenia : http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4529483 pozdroNie kupuj tego ścierwa.Ten silnik to jednorazówka.Przyprowadził mi handlarz 8 szt. Kangoo na warsztat z tym silnikiem przebieg ok 80 tyś. i w 5-ciu zajechana pompa plus wtryski do wymiany i czyszczenie całego układu.Dodatkowo cały osprzęt jest Siemens-Delphi już nic gorszego z tego połącznia nie może wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi