Skocz do zawartości

JAK ODPALIĆ RUSKIE MOTO.?

dawidiusz25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,dzisiaj mam takie pytanko :icon_exclaim: :icon_biggrin:;jak można odpalić ruska bez akumulatora?,oraz jak można np.dojechać bez problemu gdy ładowanie padnie?pytam z tego względu że słyszałem że można różne cuda robić z "TYMI"sprzętami! :icon_exclaim: :icon_exclaim: między innymi że odpalali Kaśke od zwykłej bateri itp...

No jak chcesz to mozesz przwodami odpalać zapłonowymi, na popych, pod prostownikiem ale to jest ryzykowne bardzo bo moze ci instalacje spalić. A od bateri nie odpalisz bo tam jest mały opur i moze ci ja spalić lub rozsadzic w rekach a to jest niebezpieczne.

przwodami odpalać zapłonowymi, na popych, pod prostownikiem "...chodzi mi raczej o odpalenie w terenie bez pomocy z zewnątrz... :icon_mrgreen: ale dzięki..!:buttrock:

wydaje mi sie ze jest to nie mozliwe, poniewaz motocykl odpalic bez akumulatora jest mozliwe tylko w motocyklach z magnetem ktore wytwarza prad (czyli dajacy m.in. iskre na swiece, tak jest to mozliwe w np. wsk, shl, wfm itp. ).

pozdrawiam

Edytowane przez losiu87

Musisz po prostu miec tak zrobiony motocykl, ktory w kazdych warunkach odpala bez problemow. Zadne odpalanie na bateryjce nie wchoddzi w gre, motocykl musi miec porzadnie dzialajacy akunulator, w zwiazku z tym ze ma instalacje zaplonowa na nim oparta.

Adam M.

przyznam się szczeże że spodziewałem się innych odpowiedzi... :icon_mrgreen: :icon_twisted: !kumpel złożysz kaśke dolniaka,jutro odpalimy(przynajmniej sprubujemy)na dwuch płaskich batreiach...!

jak ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysl niech da znać!:)dzięki.... :icon_razz: :evil:

Witam,dzisiaj mam takie pytanko :( :);jak można odpalić ruska bez akumulatora?,oraz jak można np.dojechać bez problemu gdy ładowanie padnie?pytam z tego względu że słyszałem że można różne cuda robić z "TYMI"sprzętami! :icon_evil: :banghead: między innymi że odpalali Kaśke od zwykłej bateri itp...

W Iżu 49 stacyjka umożliwia odpalenie motocykla na pych nawet wtedy, gdy nie ma w nim akumulatora. W położenu 5 stacyjki (oryginalnej) następuje połączenie przewodu prądowego (w Iżu to "-" bo tak jest spolaryzowana instalacja) bezpośrednio z cewką zapłonową, z pominięciem regulatora napięcia. Ponieważ pradnica jest typu samowzbudnego, to po wprawieniu jej w ruch (przez pchanie motocykla na biegu) pojawia się napięcie wystarczające do uruchomienia silnika. Sam to robiłem dawno temu i motorek chodził bezproblemowo, aczkolwiek trzeba było go utrzymywać na wysokich obrotach i oczywiście nie było żadnych swiateł. Ale jechać się dało. Ponieważ w tamtym sprzęcie taki manewr działał, może i w K750 poskutkuje. Trzeba by jednak odłączyć przewody od prądnicy, zacisk SZ połączyć z masą, a JA z cewką zapłonową (zaciskiem łączącym się ze stacyjką). Przy wystarczająco szybkim popychaniu silnik powinien zaskoczyć. Ale od razu uprzedzam, że to tylko teoria niepoparta praktyką.

Panowie!to wszystko jest niezbędne,chcę wiedzieć WSZYSTKO o tym sprzęcie:)raz mi padło ładowanie,w lesie sam byłem do najbliższej drogi 3km.zasięgu w kom.brak i tak recznie te 3km.cholowałem sobie KASIE:)jak na kobiete to za dużo waży....hehehe a jakbym wiedział że można dojechać na bateri to bym się tyle nie męczył,i straconą energie mogbym sporzytkować na coś innego.np.nna opierd......tego gościa który mi ją sprzedał mimo zapewnień :zmień olej i jeżdzij,,,pozdrawiam!albo na coś innego...kobiete :) :icon_idea: także Prince to wszystko jest mi poprostu NIEZBĘDNE:)

To ja przylacze sie do przesmiewcow. Moze idz na calosc i odpal go zapalkami?Trzeba tylko plomien skierowac do wnetrza zbiornika, chyba ze bezyne tez czyms zastapiles.A teraz powaznie , po co takie wyczyny jak bateria plaska itp. ? Albo masz dobre ladowanie i akumulator albo nie jezdzisz dalej niz kilometr od domu ewentualnie jesli potrafisz i chcesz to przerabiasz zaplon na iskrownikowy.

Albo masz dobre ladowanie i akumulator albo nie jezdzisz dalej niz kilometr od domu ewentualnie jesli potrafisz i chcesz to przerabiasz zaplon na iskrownikowy.

Albo zabierasz na poklad drugi naladowany akumulator. Polecam akumulatory z ciagnikow- maja duza pojemnosc i starcza na dluzej.

Albo zabierasz na poklad drugi naladowany akumulator. Polecam akumulatory z ciagnikow- maja duza pojemnosc i starcza na dluzej.

Idea nistety nie nowa. Na Białorusi wszystkie Dniepry, Urale i Kaśki mają zasilanie z samochodowych akumulatorów i to 12 V, mimo instalacji 6 V. Akumulator jest wsadzany do kosza i przewodami podłącza się go do instalacji.