Skocz do zawartości

Mapa Europy za free

Szpadi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Użyłem opcji szukaj i nie znalazłem, więc zakładam ten temat.

Tutaj: http://www.mapki.pl/google/wyznacz_trase/ można sobie wstępnie zobaczyć planowaną trasę, ewentualnie poszczególne odcinki.

Mapa posiada fotki satelitarne i opcję hybrid.

Mam nadzieję, że komuś się przyda przynajmniej do wstępnego planowania podróży.

jeżei chodzi o Polskę to Targeo jest o wiele dokładniejsze. A europa elegancko chodzi na map24.pl

A zumi to już w ogóle total jezeli chodzi i zdjęcia satelitarne. Można własny dom oglądać.

pozdro.

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

Buber napisał:

A zumi to już w ogóle total jezeli chodzi i zdjęcia satelitarne. Można własny dom oglądać.

Może to nie mapa, ale tutaj:

http://212.244.179.188/website/Orto/viewer.htm

to nawet własne auto na parkingu zobaczysz :icon_mrgreen: - motocykla nie dostrzegłem :crossy:

Kiedyś zgubiłem trasę w terenie i dopiero po powrocie do domu i zerknięciu na te fotki zorientowałem się gdzie źle skręciłem :D

Żeby tak mieć ze sobą laptopa z netem w trasie to by człek wiedział za którą chałupą ma skręcić... i co jest za tymi drzewami lub za tamtą górką....

Edytowane przez Jack-Jawa

Witam.

Polecam do ściągnięcia za free z netu program GoogleEarth w polskiej wersji językowej.

Można dzięki niemu zobaczyć swój dom lub jakikolwiek inny na całym świecie.

Działa też jak mapa. Wytyczasz traskę np.: Warszawa-Ateny i nie tylko masz ją wyznaczoną jak na mapie z podaną ilością kilometrów do przebycia. Zobaczysz każdy zakręt w górach w Macedonii, rozjazd na autostradzie w Grecji. Możesz pokonać traskę z punktu A do B z perspektywy poziomego lotu nad ziemią. Totalnie wypasiona funkcja!!! Dostępne są również zdjęcia wybranych miejsc (na całym świecie). Klikasz świecące punkty i jesteś na plaży Prewelli, w ruinach Akropolu w Atenach, czy na ulicach Budapesztu lub na brzegu Balatonu.

Zajefajny program. Polecam wszystkim.

P_A_V_E_Ł napisał:

Można dzięki niemu zobaczyć swój dom lub jakikolwiek inny na całym świecie.

Tylko wtedy jak jest pokrycie zdjęć satelitarnych. A że wielkie USA ma nas w duuużym poważaniu, to w Polsce domów nie zobaczysz......

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

Jack-Jawa napisał:

to nawet własne auto na parkingu zobaczysz :lalag: - motocykla nie dostrzegłem :icon_twisted:

Kiedyś zgubiłem trasę w terenie i dopiero po powrocie do domu i zerknięciu na te fotki zorientowałem się gdzie źle skręciłem :icon_biggrin:

Żeby tak mieć ze sobą laptopa z netem w trasie to by człek wiedział za którą chałupą ma skręcić... i co jest za tymi drzewami lub za tamtą górką....

Fajnie, że temat się rozwinął trochę. Wiele fajnych rzeczy. Ta wymieniona przez Jack-Jawę jest ok, ale nie chodzi pod Operą.

Szpadi napisał:

Użyłem opcji szukaj i nie znalazłem, więc zakładam ten temat.

Tutaj: http://www.mapki.pl/google/wyznacz_trase/ można sobie wstępnie zobaczyć planowaną trasę, ewentualnie poszczególne odcinki.

Mapa posiada fotki satelitarne i opcję hybrid.

Mam nadzieję, że komuś się przyda przynajmniej do wstępnego planowania podróży.

Na tej stronie jest Google Earth

Tutaj link do oficjalnej strony - http://maps.google.com/

:)

Jack-Jawa napisał:

to nawet własne auto na parkingu zobaczysz :) - motocykla nie dostrzegłem :)

Kiedyś zgubiłem trasę w terenie i dopiero po powrocie do domu i zerknięciu na te fotki zorientowałem się gdzie źle skręciłem :biggrin:

Niestety te zdjecia sa z przed kilku lat .. i w niektórych miejscach sa juz nie aktualne...

Nie Boje Sie Gdy Ciemno Jest napisał:

dokaldnie sprzed co najmniej dwoch lat ,przynajmniej mojej miejscowosci :D

Fakt :( Przejrzałem te fotki pod względem aktualności i rzeczywiście są dość stare :buttrock:

Mogli by je zaktualizować...

Ale drogi główne (autostrady :biggrin: ) i ścieżki w lesie to na szczęście często się nie zmieniają :icon_arrow:

Edytowane przez Jack-Jawa

Nie Boje Sie Gdy Ciemno Jest napisał:

dokaldnie sprzed co najmniej dwoch lat ,przynajmniej mojej miejscowosci :buttrock:

ja mogę powiedzieć że zdjęcia Siedlec są z przed co najmniej czerwca 1999 roku :buttrock: (wtedy odwiedził nas Jan Paweł II a na tych zdjęciach nie ma jeszcze nawet śladu przygotowań do Jego przyjęcia, nie mówiąc już o obiektach które po Jego wizycie na pamiątkę w naszym mieście zostały). Powiem wam że fajnie się patrzy na miasto z góry i wyłapuje różnice między dniem dzisiejszym a 'tamtejszym'. Z takim sentymentem :buttrock:

Hubi napisał:

ja mogę powiedzieć że zdjęcia Siedlec są z przed co najmniej czerwca 1999 roku :crossy:

:wink: To rzeczywiście stare... już wtedy robili takie fotki z kosmosu? :crossy:

Fotki mojej okolicy są z przed ponad dwóch lat. poznaje to po hipermarketach i budowanej obwodnicy. :D :D :D

Ściągam teraz Motorrad Tourenplaner. Podono szpecjalnie wynajduje ladne dróżki na motory zwłaszcza w Alpach czy innej Europie. Jak potestuję (znaczy jak zadziała, bo teraz nie pojadę w Alpy :icon_biggrin: ) to się odezwę.