Skocz do zawartości

Czy 15w50 da rade ponizej zera???

YAGO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie czytam temat o jedzeniu w okresie zimowym i nagle przyponialem sobie ze dzis zmieniam olej i zmienaima jak poprzednio na 15w50... patrze do manuala a tam jak byk ze 15w50 od -5 do ~ .... natomiast na innej stronie znalazlem cos takiego

http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/sae21.jpg

i tu moje pytanie, czy moge uzywac tego oleju jesli temperatora spadnie ponizej -5 C?, oczywiscie zakaldam ze moto bedzie stalo na dworze kilka godzin

Olej to Motul 5100 15W50

Usługi IT - www.tricori.com

W okresie zimowym zalecane są stosowania olejnów jaknajżadszych sie da :):):wink:

tak wiem:) dlatego zalozylem ten temat, zebty sie dowiedziec czy mam kupowac 10w40 czy nie

w service manual jest napisane ze w temp. ponizej zera nalezy stosowac 10w40, zastanawiam sie czy konsekwencja bedzie tylko to ze bedzie problem z urochomieniem czy poprostu mozna zlatwic np. pompe...

sluchaj ileż masz tego oleju w Domi? 2,5 litra? koszt 60zł - wez zlej do baniaka jak masz swiezy olej i na wiosne wlejesz. poza tym zawsze mozesz upuścic troche 15w i wlać do pełna jakiś rzadszy. Tez zalezy jakie moto i olej. u mnie w serwisowce np pisze że 15w można od -15 stosować, 10w od -20 stopni... ja tez mam teraz wlany 15w50 5100 ale ewentualne dolewki robię z 10w40 tez motula. na razie wiele nie dolałem - ewidentnie gesty olej plus niska temperatura wpływa na jego zużycie - na 500km moze z 200ml wlałem a jezdze po miescie - od "swiatel do swiatel" i niskie biegi.

No wlasnie to jest ciekawe ze roznica po miedzy 10W a 15W wedlug manuala to 10 C, zrobilem maly experyment: nalalem olej do sloiczka-ok 50ml i wpakowalem do zamrazarki na 2h, wyraznie zgestnial ale bez problemu przlewal sie po sloiku i nie robil nitek, byl zdecydowanie zadszy niz konsytencja miodu wiec chyba sobie daruje kupowanie kolejnego oleju choc tego jeszcze nie nalalem, mam zamiar zrobic to jutro

jak masz watpliwosci wejdz na strone producenta i sprawdz temperature plyniecia oleju w karcie wlasciwosci fizykocchemicznych i bedzie wszystko wiadomo

Stopień lepkości: SAE J 300 15W-50

Gęstość przy 20 ºC ASTM D 1298 0,878

Lepkość przy 100 ºC ASTM D 44 130 mm2/s

Lepkość przy 40 ºC ASTM D 44 17,6 mm2/s

Współczynnik lepkości ASTM D2270 149

Temperatura zapłonu ASTM D93 232 ºC

Temperatura krzepnięcia ASTM D97 -39 ºC

Liczba zasadowa TBN ASTM D 2896 8,2 mg KOH/g