krzychu15243 Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Kupiłem skuter od gościa spisaliśmy umowe kupna-sprzedarzy, lecz kiedy chciałem zarejestrować okazało się że potrzebuję fakture, albo rachunek. Jak ominąć to prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 hmmm... jakim cudem? kto ci tak powiedział? rejestrowałem 3 motocykle, 2 samochody, i jakoś nikt ode mnie faktury nie wymagał (w sensie do umowy, bo jak była nowa furmanka, to faktura z salonu była dowodem nabycia). coś tu jest nie w porządkujsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wr0na Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 mnie przy rejestracji (miesiąc temu) poprosili o fakturę i musiałem ją wpisać do listy załączników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek 63 Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Faktura tylko w przypadku, gdy pojazd był kupiony na firmę. Właściciel przy sprzedaży musi wystawić fakturę VAT, a nie umowę kupna -sprzedaży! Miałem tak z moim Intruzem. Cytuj https://motomisiek.rajce.idnes.cz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 mnie przy rejestracji (miesiąc temu) poprosili o fakturę i musiałem ją wpisać do listy załączników. a skąd ma wziąć fakturę kupiec, który nabył pojazd od osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej? coś panowie kręcicie... kupowałem w ub roku motocykl, w tym znalazł się on w środkach trwałych mojej firmy, i jakoś nikt przy rejestracji nie pytał mnie o fakturę - bo niby skąd miałbym ją wziąć? jedyna faktura wystawiona na moje żelastwo była w '93 roku w bundesrepublik deutschland, na pierwszego właściciela :biggrin: jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Kolega Krzys czegos nie doczytał albo nie dosłuchał i cała historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Czyli co, sprzedając motocykl kupiony przeze mnie /nie na firmę/ parę lat temu w salonie, mam przekazać nowemu właścicielowi fakturę z salonu? Przecież chyba wystarczy, że dam mu dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, no i spiszemy umowę kupna-sprzedaży. ;) Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 podejrzewam, że kolega krzysztof kupił ten skuter w jakimś komisie. a wtedy nie może być umowy K-S tylko faktura.kupując pojazd od osoby fizycznej na użytek firmy też nie musisz mieć faktury. Olsen, oczywiście że wystarczy. tak samo w przypadku umów K-S. nie musisz przekazywać nowemu właścicielowi poprzednich umów. od tego jest karta pojazdu. jedyny wyjątek to ten, że sprzedajesz pojazd którego jeszcze nie zarejestrowałeś na siebie. wtedy musisz przekazać również poprzednią umowę k-s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi