Yolaos Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 CZe! Ciekaw jestem czy ktoś poza oczywiście niepoprawnym amatoremrodzimych moto czyli-mną, próbował i z jakim skutkiemzapodać elektriczeskij rozruch do WSK-i??Ja zakombinowałem silniczek podnośnika el.szyb z wałkiem giętkimi przekładnią ślimakową,która to przekładnia zamiast napędzać korbkę szyby w autku będzie napędzać któryś z wałków(korbowy albo sprzęgłowy-wsk 4-ro biegowa).I tu potrzebny jakiś patent jak zamocować pierścionek przekładni ślimakowej(jest bardzo płaska i ok.6-7cm śr.)Napewno chodzi tu o sprzęgiełko jednokierunkowe.Obroty to to ma 1-1,5/s.Co Wy na to.... Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Czolem! CZe! Ciekaw jestem czy kto Mozesz przyblizyc nam swoj problem nieco dokladniej :)?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 19 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Cze!Odpowiedź czy też przybliżenie jak wyżej.P.S.ALeś gościu jest szybkiNara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gościu Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Z tego co pamietambyło prototypy wueski a dokładnie sokoła z silnikiem 5 bigowym i rozrusznikiem :P j aw swoim silniku mma miejsce na rozrusznik tak samo zbyhu ma! ale czy ty ten twój "rozruszki" zdoła tym przekrecić to watpie jak dlamnie jest za słaby :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Czolem! Kombinowali w Swidniku nad rozruchem elektrycznym, ale nie dali sobie rady. Nie potrafili tego dopracowac.A co do Twojego pomyslu... Musialbym to widziec, bo tak to trudno mi sobie wyobrazic jak by to mialo dzialac i jak rozwiazac Twoj problem.Moze jakies fotki mozesz zrobic?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Rozrusznik elektryczny powiadacie, hmmmm.Były simsony z elektrycznym rozrusznikiem. Może by się temu przyjrzeć i skopiować rozwiązanie. Ja bym nie robił z tym silnikiem od wycieraczek i przekładnia ślimakową.Przekładnia ślimakowa jest samohamowna i w razie odbicia przy rozruchu ulegnie zniszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 19 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Witam JE! Właśnie największy zgryz mam z zastosowaniem jakiegoś sprzęgła jednokierunkowego z ogranicznikiem momentu w razie cofki obrotów przy rozruchu..SIlniczek bierze ok 8A przy 12V i przez przekładnie jest nie do zatrzymania w rękach. Może jakaś podpowiedź jakie możnaby sprzęgiełko? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 19 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Ja bym kombinował żeby przekazać moment albo na kosz sprzęgłowy albo os strony alternatora. No nie jest to łatwe.Sprzęgło jednokierunkowe można ewentualnie z malucha dopasować ( z rozrusznika ) jest dosyć małe.A przeciążeniowe, można zrobić samemu jako cierne. Ja na początku poszukał trochę zdjęć lub rysunków technicznych i podpatrzył jakieś rozwiązania. PS. I Przestań z tym JE :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 19 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2003 Cze! Ja sobie umyśliłem zblokować sprzęgiełko jednokierunkowerowerowe z tzw.wolnobieżki (t.j.takie jak przy przeżutkach ale bez wielotrybu)Problem z przeciążeniowym o małych rozmiarach i dużej skuteczności.. Czekam na jakieś pomysły.Pozdro! P.S.Przeżutki czy przerzutki-niepotrzebne skreślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thors Opublikowano 20 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2003 czeMoment trzeba zapodac na najwieksze koło, czyli najbardziej bedzie wskazane na wieniec kosza sprzegłowego.Do napedu wieńca najlepsze kol zębate z ok 9 do 11 zębów.W ten sposób bedziesz mial duży moment na malym kole i duze obroty na koszu sprzegłowym.Co do sprzegieł bezpieczenstwa to moge Ci wysłac pare rozwiązań konstukcyjnych jesli zdobede skanerpozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 20 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2003 Dla mnie to juz jest! wyzsza szkola jazdy:)))) powaznie sie wziales do roboty zycze powodzenia! moze taki patent dzialal by i u mnie?ale musial bym pewnie jakis inny silnik zastosowac bo mogl by nie uciagnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 21 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2003 Czy mogl bym do jawy uzyc rozrusznika np z jakiegos japonca... gs albo cos takiego? co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redas Opublikowano 21 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2003 Chcesz zeby sam rozrusznik byl wiecej wart od Jawy? Ps. Bez urazy oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pazdi Opublikowano 6 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2003 Na początku sorki że poruszam tak stary temat ale ciekawi mnie to. Czy ktoś zrobił już coś więcej z tym rozrusznikiem?? Bo niezły by był bajer. Według mnie na 99% można by zaadoptować rozrusznik z simsona tylko skąd go wziąć, widziałem kilka takich ale nie wiem czy ktoś by chciał sam rozrusznik sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik Opublikowano 8 Listopada 2003 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2003 Czolem! Kombinowali w Swidniku nad rozruchem elektrycznym, ale nie dali sobie rady. Nie potrafili tego dopracowac.A co do Twojego pomyslu... Musialbym to widziec, bo tak to trudno mi sobie wyobrazic jak by to mialo dzialac i jak rozwiazac Twoj problem.Moze jakies fotki mozesz zrobic?Pozdrawiami tu cie zagne dali radyrozrusznik był w limitowanej wersjii importowej wysyłanej do wielkiej brytaniizwanej WSK Baronwyprodukowano malo sztuk a to dlatego ze była droższa od Hondy CB175 i był maly popyt w WB.nawet WSK 175 z 1976 r ma specjalne wgłebienie na rozusznik :D Cytuj www.sokolriders.com--- jezdze bo lubie --- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi