Skocz do zawartości

Nietrzeźwi motocyklisci

Lukers
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio spotkałem sie z dziwna sytuacja. Siedzialem sobie przed restauracja, az tu nagle przyjechal sobie koles na motorze. Co mnie troche rozbawilo przyjechal w koszulce, spodenkach i.....klapkach :). Ale najgorsze bylo to ze kupil sobie male piwo, wypij je i odrazu wsiadl na motor i pojechal :icon_razz:. Troche mnie to zdziwilo bo zawsze bylem zdania ze motocyklisci jezdza raczej trzezwi. Czy spotykaliscie sie z podobnymi sytuacjami??

Edytowane przez Lukers

oczywiscie nie pochwalam, ale biorac pod uwagę wpływ takiej ilości alkoholu na człowieka (np. dopuszczalny poziom alkoholu we krwi na zachodzie europy) mieści się to w granicach mojej tolerancji. Przy czym NIGDY nie usiadłem i nie usiądę na moto nawet po bardzo małym piwku. Zasady i takie tam...

J.

Przy 180/75kg, jedna zasada: kazde jedno piwko 5,x% - trzy godziny bez katamaranu, 4 godziny bez moto. Gdzies mam promile i przepisy, tu o moja dupe chodzi :icon_mrgreen: nie ma co ryzykowac. Za bardzo lubie jezdzic, zeby sie (dac) zabic jak kretyn.

Edytowane przez Ansset

Przy 180/75kg, jedna zasada: kazde jedno piwko 5,x% - trzy godziny bez katamaranu, 4 godziny bez moto. Gdzies mam promile i przepisy, tu o moja dupe chodzi :) nie ma co ryzykowac. Za bardzo lubie jezdzic, zeby sie (dac) zabic jak kretyn.

Prosze Cie nie podawaj jakichs niepelnych wzorow na przeliczanie bo te sie raczej nie sprawdzaja. Ogolnie alkohol jest odbudowywany przez organizm srednio 0,1 promila na godzine. Do tego dochodzi jeszcze pare wektoroa typu pusty zoladek, zmeczenie, koncentracja, pora dnia, samopoczucie, choroba,

ostatnie spozycie alkoholu i masa innych.

3 - 4 godz moze okazac sie zam malo !

Widac jeszcze go nie drapneli ... po samym wypiciu bankowo byloby powyzej 0,2 ....

To napewno ! Po samym wypiciu w powietrzy wydychanym alkomat pokazalby duzo wiecej a we krwi moglby nie wykazac jeszcze nic. Im szybciej pojechal tym lepiej bo alkochol nie przedostal sie do krwi i nie dotarl do uszu i mozgu.

:cool:

Co zrobić głupek zawsze bedzie głupkiem na to nie ma rady. Jedne co mozna było zrobić to zadzwonić na policje moze akurat by miał przekroczone to 0,2.

pozdro

Może, bo może to już któreś z kolei małe piwko. A jak to był niskoalkoholowy Żywiec (0,1% alko) to nikomu taki meldunek nie zaszkodzi.

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

Prosze Cie nie podawaj jakichs niepelnych wzorow na przeliczanie bo te sie raczej nie sprawdzaja. Ogolnie alkohol jest odbudowywany przez organizm srednio 0,1 promila na godzine. Do tego dochodzi jeszcze pare wektoroa typu pusty zoladek, zmeczenie, koncentracja, pora dnia, samopoczucie, choroba,

ostatnie spozycie alkoholu i masa innych.

3 - 4 godz moze okazac sie zam malo !

Ja nie podalem zadnego wzoru. Oczywiscie, w pelni zgadzam sie, ze rozklad alkoholu jest sprawa uzalezniona od wielu czynnikow. Jednak, jak testowalem kiedys przez kilkanascie dni, jeden "prawie_jak.." rozklada mi sie od 1h20min do 2h50min.. (do 0,00 - 0,02 na alkomacie ). Sadze wiec, ze po spozyciu takiej ilosci, nic sie nie stanie, jak jeszcze poczekam, nie baczac na wyniki, tylko warujac na dupie dodatkowa godzinke czy dwie, jesli puszka i dwie do trzech jesli moto. Po prostu tak robie, nie jest to zaden wzor.

Dotad raz zdarzylo mi sie jechac na bance (oczywiscie, sam wsiadlem do puszki i sam wysiadlem :icon_exclaim: koledzy pomagac nie musieli), ale wowczas bylo to raptem 900 metrow lasem, dobrze znana droga i w srodku nocy. Powiedzmy ze to "kontrolowane" warunki, choc nie jestem z tego powodu dumny, a wrecz mi wstyd. Najlepiej po prostu zalozyc, ze jesli impreza jest zakrapiana, pojazdy silnikowe zostaja w domu lub tez kierujacy pozostaje kilkanascie godzin z dala od pojazdu :)

Taka ciekawostka: spotkalem sie kiedys z dosyc niezwykla sytuacja. Host imprezy od kazdego, kto przyjechal, zbieral kluczyki do samochodu (bylo to wczesniej zapowiedziane, grono przyjaciol, wiec do gafy towarzyskiej nie doszlo). Jesli delikwent byl nietrzezwy, co bylo sprawdzane przed wyjsciem, kluczyki do odbioru rano byly lub nawet popoludniu :icon_eek: . Niby troche dziwnie, ale z drugiej strony rozsadnie.

w wiekszości przypadków (>80 kg) 0,33 browara mieści się w 0,2 promila. Ale jak już wspomniano - są też inne czynniki... no i bez przesady - kolo się nie nawalił tylko wypił małego browca. A to żeby odczekać 15 min - po co? żeby go ścieło? :) Największe stężenie % we krwi jest po ok 45 min - nie od razu - i może "klapek rider" to przewidział i pocisnął na chatę :icon_exclaim:

Hehehe klapek raider, prawda taka że większość koleszków co smigają na choperach-ale nie tylko - jak gdzieś śmigają to zwykle są po piwku, po to są granice wyznaczone przez prawo żeby ich nie przekraczać a małe piwko nie zaszkodzi jedynie pomoże na przewianą nerkę :icon_mrgreen:

Dobra ubieram swoje klapy i śmigam :icon_razz: hehehe

[...] co smigają na choperach-ale nie tylko - jak gdzieś śmigają to zwykle są po piwku, [..]

A w ucho chcesz ??? :icon_mrgreen:

Czemu od razu taka latka ze "chopperowcy " ??? :buttrock:

Tak jak wczesniej napisano, mozna gdzies wspolnie pojechac na smiganie i przy okazji wypic jedno piwko w czasie 2-3 godzin bo sie spokojnie rozlozy.

ISRA: 27062
SREU: 614