wojtek2812 Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Witam!Mam takie pytanie otóż niedługo mój simek przejdzie gruntowny remont(wał,cylinder,łożyska itp.)Chciałbym zapytać czy mogę go docierać na oleju syntetycznym,a po dotarciu przejść na półsyntetyk??Czy nie odbije się to niekorzystnie na silniku?Mam taki zamiar zeby go docierać na oleju Orlen Platinum 2T.Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego oleju.Wszyscy moi mówią ze jest to full syntetyk,a na etykietce z tyłu butelki pisze ze to bardzo dobry olej wykonany w technologii półsyntetycznej.O co chodzi??To w końcu półsyntetyk czy syntetyk?? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Na początku na czas docierania lej olej mineralny, ponieważ wszystko musi sie podocierać i poukładać a do tego potrzebne jest większe tarcie. Po ok 500km zacznij jeździć na oleju półsyntetycznym, do simka nie trzeba lać syntetyka, to jest silnik starszej konstrukcji i nie potrzebuje takiego dobrego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 w takim razie jaki olej mineralny polecasz Damiano? bo ścierwiastego mixolu za nic nie wleje.a jakbym zaczął docieranie od 2T Semisynthetic??Jeżeli ma sie to ładnie "wygładzić" to chyba w dobrych warunkach co?prosze o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakardi Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 a właśnie chciałem ci napisać żebyś lał mixol :DJa tam leje miksol i się nic nie dzieje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Ja swojego Simsona dociaralem na orlenowskim polsyntetyku i caly czas taki leje, i motor chodzi teraz idealnie :)Wiec niema co cudowac tylko polsyntetyk, simson dociera sie 600km, po zrobieniu tylu kilometrow poczujesz roznice w mocy i osiagach. A docieraj nie przegrzewajac silnika, i nie katujac go.A takie cos jak mixol to do smarowania lancucha, a nawet to nie :cool: Edytowane 13 Lipca 2007 przez Maatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Śmieszni jesteście z tym mixolem. Na mixolu simsonem zrobiłem 25 tys bez remontu, a MZ ETZ 150 prawie 30tys. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) A poco lac mixol jak mozna jakis lepszy :cool: Edytowane 14 Lipca 2007 przez Maatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 A poco lac mixol jak mozna jakis lepszy :cool: Aby szybko i poprawnie dotrzeć silnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Aby szybko i poprawnie dotrzeć silnik. Pozdrawiam Juz mowilem ja docieralem na polsyntetyku, i dotarl sie szybko i poprawnie :cool: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawik Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Ale przecież kiedy motocykle nie byly jeszcze tak popularne - Mixol był lany do czego weszło . po co przeplacać?? jak na mixolu nic sie nie stanie... ja w ogarze tylko na mixolu latałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 taa tylko nieo lepszy półsyntetyk jest dokładnie o 1zł drozszy niz mixol;] wiec po ch.. oszczednosc;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 taa tylko nieo lepszy półsyntetyk jest dokładnie o 1zł drozszy niz mixol;] wiec po ch.. oszczednosc;] Koledze raczej chodzilo o to ze nie oplaca sie lac drogich olei typu Castrol itp skoro mozna lac mixol czy nawet ten czeerwony semisyntetyk. Kiedys jezdzono na gorszych rzeczach, np lux itp. w dodatku kiedys te oleje mimo takiej samej nazwy co dzis mialy pewnie duzo gorsze wlasciwosci i jakos nikt nie narzekal ,kazdy dopier*** i duzo motorow przetrwalo do dzis dzien bez remontu i chodza bosko. Pozdro Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Ale przecież kiedy motocykle nie byly jeszcze tak popularne - Mixol był lany do czego weszło . po co przeplacać?? jak na mixolu nic sie nie stanie... ja w ogarze tylko na mixolu latałem...no tak ale kiedyś tak nie kręcili żeby szukać oszczędności.teraz na przykład rafineria gdańska robi mixol ze zlewków przepalonych olejów.z resztą zobacz sobie jaką to ma konsystencję-rzadkie jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strugal Opublikowano 19 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 shell vsx 2t jest bardzo rzadki jak woda a bardzo dobry smigam na takowym , kazdy psioczy na mixol ciekawy jestem jak by 2 nowe sprzety wziac jeden na castrlu 2tt a drugi na mixolu jaka by była róznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 20 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Tu macie link do strony o tuningu silników i w ogóle, włączcie TECHNIKA i DOCIERANIE poczytajcie sobie i wszystko będzie jasne. http://www.motor-tech.katowice.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi