Barnaby Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Cześćwłaśnie, jak w temacie. chciałbym "odnowić" instalację elektryczną w motocyklu. czy w związku z tym wymagane są specjalne kable, złączki itp? jeśli tak to o jakie kable mam pytać?dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmir Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Cześćwłaśnie, jak w temacie. chciałbym "odnowić" instalację elektryczną w motocyklu. czy w związku z tym wymagane są specjalne kable, złączki itp? jeśli tak to o jakie kable mam pytać?dzięki za podpowiedziCze... Wydaje mi się że najlepszym pomysłem będzie zakup używanej dobrej wiązki elektrycznej od samochodu (szukaj tylnej - najdłuższe przewody) Giełda samochodowa chyba będzie to najtaniej. Z takiej wiązki zrobisz nie jedną wiązkę do moto są też tam kostki róznego rodzaju. Sam tak robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Jak wyżej napisano, wiązki samochodowe są wspaniałym źródłem przewodów.Ostatniej zimy nabyłem za czteropak piwa wiązkę w Poloneza, stan idealny, długość kabli wystarczająca z nawiązką, same korzyści.Nawet kilka kostek udało się zaadaptować do motocykla, co jest sto razy lepsze niż łączenie niektórych podzespołów na sztywno.Dobierając kabel, trzeba pamiętać by nie był cieńszy niż zastępowany.Powodzenia. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nameless Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) wazne zeby kabelki mialy taka sama lub wieksza srednice, no i zeby kolory sie zgadzaly :( a wtyczki napewno sa standaryzowane, nie pamietam oznaczen Edytowane 10 Lipca 2007 przez nameless Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 a takich kabli nie można kupić na metry w jakieś hurtowni elektrycznej?ważna jest tylko średnica, czy również coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nameless Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 to sa zwykle kabelki, 12V to na tyle niskie napiecie ze kazda izolacja bedzie dobra. wazne zeby nie byly za cienkie bo beda sie grzac i jeszcze ci izolacja poplynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyniooo Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Jak bedziesz dobieral kabelki ze starych instalacji zwracaj tez uwage na izolator zeby nie był przytarty, popękany lub tak zesztywniały ze bedzie sie sypał i pękał ze starosci.Musi byc elastyczny.Stare kable czesto potrafia byc zasniedziale mimo tego ze były w izolatorze wiec jezeli mozesz to kup lepiej nowe wydatek wiekszy ale pewnosc ze solidne(nie to zebym sam nie uzywał starych)jezeli sa w dobrym stanie to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja używam przewodów z kolumny kierownicy samochodów ciężarowego. Nie mają kontaktu z wilgocią, są zazwyczaj w dobrym stanie, mają ładnie zaizolowane, często lutowane końcówki i można je dostać za piwo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 w kablu, a wlasciwie temat dotyczy przewodu wazne jest pare rzeczy. np:- rodzaj - drut czy linka. a jak linka to miekka czy twarda?- przekroj- klasa izolacji- typ izolacji - pcv?, guma? itd- max temp pracy do moto generalnie tak jak koledzy napisali wyzej - od auta. jezeli jednak chcesz sam na metry to:- linka, mieka, napiecie pracy 220V (mniejszego podejrzewam nie dostaniesz;) ) temp pracy 60oC styka, pcv, a przekroj to juz zalezy jaki obwod. stosuje sie 0.5 do 1.5mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi