Skocz do zawartości

źle wymieniona tuleja w cylindrze

mr-z
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

olejek+filtr juz wymieniłem jak złorzyłem silnik za pierwszym razem i zrobiłem na nim moze 10 km wiec chyba nie będę znowu zmieniał :)

a, ze spokojnie na początku to jasna sprawa :biggrin:

Jasne - ale mi się wydaję iż po przejechaniu 1000 km na nowym cylinderku warto by było wymienić olej ponownie - aby opiłki które powstaną przy docieraniu cylinderka nie rozwaliły Ci ponownie silniczka.

Wiem że to koszt....

no własnie zassała wody z mułem/piachem i rysy były niewyobrażalne ( o dziwo na tłoku prawie wcale :lalag: ) i dlatego postanowiłem zmienić tuleje bo jednak chciał bym mieć wakacje, a nie całą kasę wpakować w nowy tłok pierścienie i szlif

Wiesz co, ja nie rozumiem i nie zrozumiem pewnie nigdy takiego polackiego podejscia do tematu mechaniki. Wstawic cokolwiek zeby tylko natłuc te pareset kilometrów i po "wakacjach" znowu rozbierac pakując sie w jeszcze wieksze koszty? Nie lepiej zrobic to raz a porządnie niż potem sra* w majty gdzies wpizdu w Polsce "walnie czy nie walnie...". Jak bedziesz 300 km od domu to temat na forum ci nie pomoże a tym bardziej nie złożysz reklamacji u pana tulejki. A na wakacje jedz pociągiem, jak cie nie stac na motocykl. Ja pewnie nie wyjade, ale motocykl bede miał zrobiony dobrze.

Edytowane przez Greedo

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

Greedo spokojnie, jak zwykle sie unosisz i jedziesz po kazdym. Nie chce sie klucic ale to jego pieniadze i moze robic z nimi co chce, w dodatku nie o to chodzi w tym temacie!!!

Pozdrawiam.

BYŁO:

-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.

JEST:

-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

Greedo spokojnie, jak zwykle sie unosisz i jedziesz po kazdym. Nie chce sie klucic ale to jego pieniadze i moze robic z nimi co chce, w dodatku nie o to chodzi w tym temacie!!!

Pozdrawiam.

Czułem sie w obowiązku uświadomić załozycielowi że druciarstwo nie popłaca... Połowicznie przekonał sie o tym z tuleją, ale widac chce brnąć w patenty dalej i "oszczednosci"

Edytowane przez Greedo

No masz racje ze nie warto, sam sie o tym przekonalem mając mztke ale wiem ze jesli nie sprawdzi sie tego na wlasnej skórze(tego ze robienie lipy nic nie da) to sie nie zrozumie :lalag: .

Pozdro

BYŁO:

-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.

JEST:

-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

No masz racje ze nie warto, sam sie o tym przekonalem mając mztke ale wiem ze jesli nie sprawdzi sie tego na wlasnej skórze(tego ze robienie lipy nic nie da) to sie nie zrozumie :lalag: .

Pozdro

Na kims warsztaty muszą zarabiac :D Ja tez na Simsonie i MZ oduczyłem sie szybko patentów, dobrze ze były niewiele warte, w japonskich koszty rosną lawinowo

OCB z tym polerowaniem? że po szlifie trza robić polerowanie? myślałem że to dobrze jak tulejajest pohonowana...?

nowa tuleja po honowaniu dziala jak papier scierny dla pierscieni , dlatego powinno sie ja wygladzic polerowaniem.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

No też mi się wydaje, że tulaja po honowaniu tak działa i jest to potrzebne przy wymianie razem z tłokiem- szubsze dotarcie tłoka i pierścieni, a jeśli tłok jest stary to faktycznie zbyt honowana nie powinna być bo zeżre szybko i tak zużyte już trochę pierścienie... mam rację?

Greedo coś ty mocno w złym humorze jesteś :) no ale nic tylko odpowiedz mi na kilka prostych pytań :biggrin:

pierścionki w szczeline sie żyletka nie mieści więc poco je wymieniać ??

tłok mieści się z zapasem w wymiarach podanych w serwisówce więc poco go wymieniać ??

kumpel w DR600 wstawiał u tego samego gościa 2 lata temu tuleje i juz 2 razy na mazurach był, a ogolnie to natłuk koło 20k km na niej więc dlaczego miał bym się "sra*" że gdzieś mi to padnie ??

a tak poza tym to nie widziałeś tego na oczy, nie wiesz w jakim stanie są podzespoły, a od razu wyskakujesz na mnie, że na druty motor skręcam bo chce zaoszczędzić na wakacjach

nowa tuleja po honowaniu dziala jak papier scierny dla pierscieni , dlatego powinno sie ja wygladzic polerowaniem.

Chyba nie mówisz o plerowaniu na lustro? Małe ryski na gładzi gromadzą olej. Bez tego silnik mógłby się szybko zatrzeć.

nie na lustro - dla przykladu podam foto mojej tulei bez polerowania , w kazdym razie tak twierdzi gosc z Martin- Motocykle i chyba ma racje bo razem z tuleja wymienialem pierscionki ktore po 20 tys km maja znacznie wiekszy luz, niz orginalne ktore byly na tloku po ok 40+ tys km przed wymiana tulei ( uj wie ile moze miec natluczone km 18 letnie moto :notworthy: ) w kazdym razie silnik nie byl wczesniej rozkrecany.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=89b9eea76234c6e7

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Greedo coś ty mocno w złym humorze jesteś ;) no ale nic tylko odpowiedz mi na kilka prostych pytań ;)

pierścionki w szczeline sie żyletka nie mieści więc poco je wymieniać ??

tłok mieści się z zapasem w wymiarach podanych w serwisówce więc poco go wymieniać ??

kumpel w DR600 wstawiał u tego samego gościa 2 lata temu tuleje i juz 2 razy na mazurach był, a ogolnie to natłuk koło 20k km na niej więc dlaczego miał bym się "sra*" że gdzieś mi to padnie ??

a tak poza tym to nie widziałeś tego na oczy, nie wiesz w jakim stanie są podzespoły, a od razu wyskakujesz na mnie, że na druty motor skręcam bo chce zaoszczędzić na wakacjach

Ja bym sie po prostu mocno zastanowił przed założeniem tulei do mojego silnika, a jak sam widzisz pan tulejka spieprzył Ci tulejowanie. Druga rzecz to taka ze zbyt czeste rozbieranie silnika (np. zakładanie tłoka i pierścieni, cylindra) nie wpływa korzystnie na trwałość tych elementów bo muszą sie od nowa docierac nie bedac juz nowymi.

Edytowane przez Greedo

Nitomen to polerowanie to calkiem nowa teoria, pierwszy raz o czyms takim slysze.

Sposob wykonczenia tulei cylindrowej od wewnatrz zalezy od tego jaki tlok a przede wszystkim pierscienie zakladamy i tak jezeli zakladamy starego typu pierscienie z zeliwa szarego ( np ruskie silniki ) to najlepsze jest dla nich dosc "grube" honowanie, jezeli nowoczesne pierscienie z zeliwa sferoidalnego czy stali to honowanie jest o wiele "ciensze" i delikatniejsze.

Jezeli zalozyles do swego silnika nieoryginalne pierscienie to nie dziwota ze skonczyly sie w czasie 2x krotszym niz oryginaly, ale kosztowaly tez chyba 2x mniej, nieprawdaz ?

Wydaje mi sie ze "polerowanie" po honowaniou to nowy sposob na wyciagniecie troche wiecej pieniedzy od klienta przez firme.

Adam M.