henio Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 a co gdybys taka rame jaka jest ci naprawde potrzebna sprobowal zbudowac samemu?akurat tak sie sklada ze ten temat juz przerabialem.MOTOCYKLE BUDUJE SIE LATWIEJ NIZ PRZYPUSZCZASZ!!!kto sie nie zgadza z tym twierdzeniem prosze o posta.ja zrobilbym to tak:1-skompletowany i gotowy zespol napedowy stawiamy mniej wiecej w zadanej pozycji.2-profil stalowy,zakupiony wczesniej np. w miejscowym centrostalu,wymiary mniej wiecej 20na 40,do cinamy wiercimy otwory w miejscach przyszlych uchwytow,gotowe elementy przykrecamy mniej wiecej tak jak zaprojektowali to konstruktorzy danego zespolu napedowego.3-spawamy to wszystko w jaka taka sensowna calosc,uzywajac do tego celu np.migo-matu.jako zwienczenie konstrukcji wykorzystojemy glowke ramy z tego samego motocykla, z ktorego chcemy zapozyczyc zawieszenie przednie,to samo odnosi sie do tylnego wachacza.Dlugosc tylnego wachacza ,atym samym dlugosc calej maszyny zalezy tylko od naszego widzimisie,czyli od fantazji w danym momecie.4-wszystkie spawane polaczenia dla pewnosci obwijamy blacha jedynka i spawamy po krawedziach.5-no i mamy,kurde,prawie motocykl i to w niecale 3 dni.reszta podzespolow to juz tylko kwestia czasu i fantazji.W OGOLE MYSLE ZE TEN TEMAT ZASLOGOJE NA OSOBNY POST w ktorym my ,motocyklisci moglibysmy do woli rozladowywac swoje tworcze zboczenia.Moze wtedy inni koledzy nie rozpisywali by sie bez konca np.w temacie jak pomalowac motorynke.naprawde,burza mozgow,przynajmniej dla mnie, to cos duzo wiecej.Na podobnie zbudowanej wydumce objechalem anglie dookola,wiec cos na ten temat wiem.WSK-a pociagnij to jakos,zobaczysz ,bedzie ciekawie.fotosy mojej maszyny na zadanie.pozdro.wszystko pieknie tylko jak zachować geometrię ramy przy spawaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Nie załamuj sie przeciez to wszystko gotowce, jak czasem patrze na to co robia OCC albo inne amerykancskie czuby to wielka lipa, składanie z gotowych czesci to żenada, a oni sie tym szczyca, a tu w kraju nad wisła ludziska robia takie wynalazki ze masakra! I o to chodzi! wiec do pracy!!!!!!!!!!rodacy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 kurcze:/ temat nadal sotoi zobacze jak to bedzie narazie rozmyslam jak i co, marzy mi sie jakaś 2 lub 4 rzedowa ... ale :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaros4 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 granat,spoko,to w cale nie takie czuby,robia na tym przeciez nimala bule...apropos geometria ram w tz.wydumkach,wszelkiego rodzaju to kwestia doswiadczenia,umiejetnosci i niemalej wyobrazni.stal podczas spawania odksztalca sie wzdluz spawu,w fabrykach ramy spawaja w specjalnych formach-uchwytach,a amatorzy,coz pozostasje cierpliwosc i wyobraznia.ja swoja ocenialem na oko.i wieswz co?nie zawiodlo mnie.przynajmniej nic o tym nie wiem... :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 puki mam Mz pokombinuje co sie stanie jak zmienie kont nachylenia tylnych amortyzatorów;) Zobacze jak bedzie z prowadzeniem i sztywnoscią:crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yura Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) witam mam dla kolegi wueska nowe natchnienie- sam na bazie silnika vw , jak na moje oko bardzo zgrabny... rama własnej produkcji skrzynia radziecka .fotka zrobiona na zlocie w złocieńcu http://www.wrzuta.pl/obraz/3a6hOlx880/ Edytowane 7 Lipca 2007 przez yura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaros4 Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 piekna maszyna,widac ze ktos sie nad nia ostro narobil.ciekawe jak toto skreca,ale to sprawa drugoplanowa. :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 znaczy powiem tak szczerze ze wybrałem silnik 1600 ccm od garbusa z racji jego pieknej histori(montaż w porsche itp). teraz zastanawiam sie nad dobra jednostka rzedowa z 2,3 a moze nawet 4 cylkami. Jedynym mankamentem stpojacym na mojej drodze jest ze tak powiem sprzegło i skrzynia;) Chciałbym zeby silnik był poprzecznie do ramy a nie wzdłuznie(jednostka od garbusa miał by c montowana wdłuznie, ale rzedówka koniecznie poprzecznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek.M Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 A co powiesz na silnik od żuka ew. warszawa swego czasu widziałem takie cudo na zlocie niesamowicie wielka krowa a kolesie przyjechali tym jakies 100 km. na zlot :icon_question: Jak rama to tylko od ruska ona wszystko zniesie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 wszystko ale nie żula:-) to waży tone, wiem bo robiłem remont tego utrojstwa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 rama od ruska sie mi nie kleji;] Juz wole włoyć cherlawy silnik ale do ramy np. Jawy 350;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaros4 Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 w ten sposob staniesz sie powielaczem cudzych pomyslow,a moze czas rozwinac skrzydla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 No jawoska tez jest niezła ale tak jak mowisz o niebo lzejsza:-) karnij sie po złomach tam czesto mozna znalezc takie ramy od naszych pojazdów, a nawet od zachodnich, ja ostatnio trafiłem rane od jakiegos skutera:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 dokłądnie rama Jawy jak narazie najbardziej mi lezy! łatwo dostepna w miare lekka, da sie z nia robic istne cuda miejsca na silnik w cholere! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalloKS Opublikowano 11 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 witam. a może bys tak zapodał jakigoś 2T np. z syrenki ,trabanta czy wartburga :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi