Skocz do zawartości

odpalanie po przerwie

mlekosh
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem, otóż jak skuter stoi troche dłużej tak ~3 dni w góre to niechce odpalić, jak pierwszy raz go kopne od paru dni to słychać jakby ''kropelka'' paliwa sie spalała i gaśnie i tyle, potem kopie kopie i dupa. Opracowałem patent że wpsikuje troche dezodorantu w filtr powietrza i działa. Od czego to może być !?, gaźnik wyjmoweałem czyściłem i to samo non stop. Od czego to może jeszcze być ? pzdr. a zapomniałęm dodać skuter to malaga f12

a ja uważam ze problem ten jest całkiem norlamny, gdyż skutery mają podciśniniowy kranik, kiedy skuter postoi troche, to benzyna odparowuje, i zanim zassie to trzeba pare razy kopnąć, ale nie żeby pół dnia:), wyjmij ssanie automatycznei zobacz czy jak podłączysz prąd rusza sie iglica od tego automatu.

P.S. aprilia rs i wiele inych miało ssanie ręczne:)

no kolega ma to samo, ale ma ssanie ręczne. Jak stał 3 tygodnei to ni huhu, nie chciął odpaluć, ale włałem strzykawkę benzyny i dwa kopy i pali.

Ostatnio też stał troche i on kręcąc rozrusznikiem wyładował aq :smile: ....

I odpaliłem mu, dałem ssanie i przy kązdym kopie gazu na 1/2, i po 20kopie odpalił.

A jaki używasz olej do mieszanki, bo czasem jak kotoś leje np czerwony z orlenu to od się nie nadaje do dozowników bo nie ma "rozcieńczalnika"

mam olej do skutera scooter 2t coś takiego niepamiętam ~30zł / L. , niemam pojęcia, byłem u mechanika i powiedział żebym mu ssanie przywiózł to sprawdzi, sprawdził i działa. Jak by ktoś miał jakieś pomysły to :smile:

Edytowane przez mlekosh

mój kumpel miał kiedyś tez skuter, i po 3 dniach jebanca 20 min sie kopało. Czynność serwisowa w takim momęcie-PLAC w filtr powietrza i zapali:) myśle że trzba sprawdzić stan tłoka w takim wypadku, bo brak kompresji może uniemożliwia wytwożenia odpowiedniego podciśnienia i paliwo bardzo powoli dolatuje do gaźnika.

sprawdz kompresje. a jak postoi np z 4godziny to jak pali?

tomasz102 akurat z tym olejem czerwonym orlenu nie masz racji stosowalem go w dt i stosuje go w mtx-ie i leje go do dozownika i nie mam absolutnych problemow

Edytowane przez pikus91

znaczy jak postoi kilka godzin to pali bez problemu, silnik raczej dobry bo utrzymuje niskie obroty przyśpiesza ogulnie daje rade. Podejmuje czynności.

- sprawdze kompresje

- zmienie filtr

- sprawdze jeszcze raz ssanie

i coś jescze wymyśle :icon_razz:

napisze jakie efekty za kilka dni ;) pozdrawiam

Przy pierwszym kopnięciu łapie i się momentalnie się zalewa. Jak sie pokopie, albo postoi to odparuje. I za któryms kopem załapie, nagrzeje sie i jedzie.

Mam to samo w RG jak włącze ssanie na ciepłym silniku chcąc go odpalic, z tym, że suzi wystarcza 3 kopy.

Wg mnie masz uszkodzony zaworek w komorze pływakowej. W rózny sposób sie robi takie zaworki, ale idea jest zawsze ta sama. A chyba poprostu się przelewa.

Albo rzeczywiscie ssanie.

Nie bedę zakładał nowego tematu .. chodzi mi oto że

moja RSka w momencie kiedy jest zimna bardzo cięzko odpala

w momencie kiedy się rozgrzeje nie ma problemu ..

Jak myslicie .. bo czytałem gdzieś ze to może być wina tłoka i pierścieni ?!

Nie bedę zakładał nowego tematu .. chodzi mi oto że

moja RSka w momencie kiedy jest zimna bardzo cięzko odpala

w momencie kiedy się rozgrzeje nie ma problemu ..

Jak myslicie .. bo czytałem gdzieś ze to może być wina tłoka i pierścieni ?!

Najprawdopodobniej masz juz wylatany tloczek i pierscienie i nie ma sprezania.