Skocz do zawartości

Chopper dla wysokiego (dużego) kierowcy

Tomek860
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

VN-a 800-tkę i 900-tkę, to chyba tylko, jako puzzle, ale EN500 chyba dałoby radę.

Z Virago 750/1100, to gabaryty są zdaje się identyczne. Różnice są w wykończeniu detali, szklankach na tylnych amortyzatorach itp. Obie rzęcholą rozrusznikami, prowadzą się, jak pijana świnia w deszcz, a po 100km tyłek odpada :icon_mrgreen: . Czyli są super.

Josha i na tym poprzestańmy nie wyjaśniaj mi co to jest chopper.

I co ty z tym vtx, słowem tu nie wspomniałem o nim a piszę tu o Intruderze, jeżeli mówić o moto produkowanym na wzór amerykańskich chopperów to właśnie takim motocyklem jest Intruder produkowany przez Japończyków od roku 86 za rozsądne pieniądze a nowocześniejszej technologii, zaliczany właśnie do chopperów.

I właśnie Intruder posiada cechy, które powinien posiadać typowy chopper, tyle że jest to kompromis pomiędzy nowoczesnością a prostotą pierwszych domowej produkcji chopperów. :crossy:

To już bardziej Suzuki Savage.

Witam szanowne grono forumowiczów!

Jestem świeżym ziutkiem na forum, jak i początkującym motocyklistą. Tym tematem zająłem się na poważnie dość niedawno i dlatego zapisałem się na to forum aby poczytać opinie i rady doświadczonych harpagonów jak Wy. Pierwszy mój post tutaj będzie standardowy jak na początkującego i wątek myślę, że odpowiedni. Mam zamiar kupić motocykl… dobre, co;). Chodzi mi o cruisera. Budżet mam ograniczony, ok. 5000-6000 tys. zł. 182 cm wzrostu, 102 kg wagi, biceps 52 cm ;). Ma to być mój pierwszy cruiser. Wymagania? Niewielkie. Ma to być solidny motocykl dla początkującego. Mam swoich kandydatów:

SUZUKI LS 650 Savage

SUZUKI GZ 250 Marauder

YAMAHA XV 250 Virago

HONDA CMX 450 C Rebel

HONDA VT 500 C (lub 600 C) Shadow

Pomożecie?!:)

To i jak się podobne jako świeżak.

w budżecie mam około 13000 na wydatki. Jako, że pierwszy to moto to nie chce więcej inwestować.

190 wzrostu

90 kg wagi (raczej szczupły jestem, tylko brzuch mi rośnie).

Czy Drag Star 650 będzie dobrym wyborem. Czy, któryś z panów ma może około 190 wzrostu i zdjęcie jak wygląda na takiej maszynie?

Motocykl głównie będzie do spokojnej jazdy po mieście (do i z pracy).

Przymierzyłem się do Hondy Rebel i okazała się trochę za mała "pod jajka". Teraz zacząłem się rozglądać za YAMAHA XV 535 Virago. Tylko pytanie jak się podróżuję na tym motocyklu z pasażerem z tyłu? I jak takie obciążenie pojazdu ma się do jego mocy? Kurna ciężko jest wybrać coś optymalnego. Wszyscy chwalą serię Virago.

Przymierzyłem się do Hondy Rebel i okazała się trochę za mała "pod jajka". Teraz zacząłem się rozglądać za YAMAHA XV 535 Virago. Tylko pytanie jak się podróżuję na tym motocyklu z pasażerem z tyłu? I jak takie obciążenie pojazdu ma się do jego mocy? Kurna ciężko jest wybrać coś optymalnego. Wszyscy chwalą serię Virago.

Bo jest udana. Jakbyś podróżował 535 samotnie to spoko. Z pasażerem może być różnie. Chociaż widuję u siebie na osiedlu takie starsze małżeństwo jeżdżące na tym. Jak wracałem z nad morza na poboczu naciąłem się na inne małżeństwo też nie młode, z Czech. Aż z Czech przycięli na tym pod Toruń. Więc można.

Z Czech pod Toruń? Czyli jednak można ;)Tylko dochodzi jeszcze sprawa mojej przysadzistości. Chucherkiem nie jestem (ok. 100 kg). Czy 535 pociągnie taką masę z pasażerem? A jak wiadomo Virago nie jest dużym cruiserem. Ogolnie chodzi mi o sporadyczne podróże z drugą osobą na dłuższych trasach. Być może Marauder byłby lepszy.

@Lefthandy twój awatar mówi, że gustujesz w jedynej słusznej muzie. To Mega Therion - klasyk. Pzdr.

A jak wiadomo Virago nie jest dużym cruiserem.

biorąc po uwagę, że jest chopperem, to faktycznie - dużym cruiserem być nie może

powtórzę po raz kolejny: xv535 jest mała, na pewno za mała na 2 osoby, bagaż i trasy. wiem, bo miałem. celuj raczej w xvs650, ze względu na siodło pasażera - classica (cruisera); albo podobne. albo przynajmniej vt600, już jest nieco większa

inna sprawa, że 3/4 kupujących pisze o "długich trasach z pasażerem", a potem kończy się na niedzielnych przelotach wokół komina

a jeszcze inna, że zaraz wparują tu goście od vtx i będą przekonywać, że ich 1800 jest najlepszy, bo nie warto się rozdrabniać. więc spróbuj przyjąć fakt: najpierw człowiek się uczy jeździć, dopiero potem bierze za podróżowanie z plecakiem

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

inna sprawa, że 3/4 kupujących pisze o "długich trasach z pasażerem", a potem kończy się na niedzielnych przelotach wokół komina

To są tylko sporadyczne trasy. W weekendy nie jestem w domu i dlatego umilając sobie podróż chciałbym wybrać się w konkretne miejsce właśnie wymarzonym motocyklem. A motocykla nie mam zamiaru kupić sobie dla rozjeżdząnia kur i wirówek na asfalcie. Po prostu chcę się cieszyć jazdą.

więc spróbuj przyjąć fakt: najpierw człowiek się uczy jeździć, dopiero potem bierze za podróżowanie z plecakiem

Czy ja nie przyjąłem tego faktu? Jestem początkujacy, poprosiłem o radę, a podróży z plecakiem na pewno nie będzie (jeszcze).

Chciałbym dodać jeszcze, że mam ogranioczone fundusze i na XVS650 raczej nie będzie mnie stać;)

Edytowane przez Goro

Goro przy twoich gabarytach problemem nie będzie moc silnika XV535, tylko dosyć mały rozmiar tego motocykla, to samo zresztą dotyczy 250-tek. Zresztą w tych pieniądzach prawdopodobnie w ogóle bym sobie starszym/mniejszym cruiserem/chopperem nie zawracał głowy. Tylko kupił na początek albo mniej "ambitne" enduro np. xt600e, albo nakeda np. kawkę er5.

Tylko właśnie o to chodzi, że chciałbym mieć cruisera/choppera. Enduro w ogóle mnie nie interesuje. Chociaż z twoich podpowiedzi bardzo dobrze wygląda Kawasaki ER5. Pogrzebie jeszcze w temacie i daje wam spokój. Pewnie macie powyżej uszu podobnych "bolączek" nowych. Jeszcze napiszcie co myślicie o KAWASAKI ZL600 ELIMINATOR i daje na luz boyz.

[quote name='jeszua' timestamp='1313042750' post='1813618'

A jak dla kogoś wokół komina to długa trasa? :icon_biggrin:

Edytowane przez Horb

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

• 1 miesiąc temu...

Dosiadalem Virago 535 przez półtora sezonu. Przebiegi po 300 km dziennie z plecakiem i bagażami (fakt, bagaży za wiele nie dało się zapakować, ale dwie sakwy i rolka były) nie były problemem. Przelotowa 110-120 spokojnie dawała się utrzymać. Mistrz przyspieszeń to nie był, ale relaksacyjna jazda. Ważę (i wtedy też) sporo ponad 100 kg (dokładnie jakieś 115) i mam sporo ponad 1,8 m wzrostu. Gdyby nie ten wzrost, virówkę trzymałbym dalej. Silnik mocniejszy, niż w Dragstarze 650.

Bardzo wdzięczny i dobry motocykl.

Edytowane przez cezsek

Do czasu, kiedy skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że w kraju jest tylu idiotów. (by S. Lem)

• 3 tygodnie później...

Cezsek dobrze mówi. Sam kilka sezonów śmigałem na 535 i mogę śmiało powiedzieć, że na jedną osobę Virago 535 to wdzięczna maszynka. Tobie polecam kompromis tj. Virago 750 (jak bierzesz pod uwagę pasażera). Jak czujesz się na siłach możesz dosiąść Virago 1100 ale sadzę, że 750 to dobry wybór - w sam raz na tę chwilę

• 3 miesiące temu...

Ja (189cm/95kg) na pierwsze moto wziąłem VTX 1300 i jestem zaje...ście zadowolony.

Wziąłem, bo: moto duże, wygodne, wg opinii motonitów bezawaryjne, do podróży z plecaczkiem OK.

Jako że jestem zupełnym świeżakiem (pierwsze w życiu moto!!!), pierwsze kilometry robiłem z WIELKIM SZACUNKIEM do sprzęta.

I ogarnąłem.

Więc dla DUŻYCH polecam.

Dla żonki (170cm) kupiłem teraz Virażkę 535. Wygląda zajefajnie (ona, moto i ona na moto), a 46koników daje jej też masę radości.

Ja na Virażce też się "przetoczę", ale nie ma co porównywać.

Jak się raz przejechałeś na dużym sprzęcie, każdy inny mniejszy będzie Ci się wydawał komarkowy.

Moja rada:

masz gabaryty - szukaj dużego - przede wszystkim wygoda i frajda z jazdy

Masz za mało kasy - dozbieraj, weź pożyczkę, ale idź w większy rozmiar.