Hes Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Kto z Was czytał Kwiatkowskiego i Bruna? Kto czytał Cichowskiego?Lektura obowiązkowa:"Jak jeździć motocyklem i skuterem" Andrzej Kwiatkowski i Krzysztof Brun"Sportowa jazda motocyklem" Andrzej Kwiatkowski"Naprawa motocykli" Andrzej Cichowski"Poradnik motocyklisty" Brun, Heryng, KowalskiZmieniły się opony, zawieszenia, osiągi, lecz fizyka jest zawsze taka sama. Czytając uważnie, dostrzeżemy między wierszami wiele doskonałych porad, aktualnych nawet dzisiaj na współczesnych maszynach. Ja teraz jestem w trakcie czytania książki Rafała Dmowskiego "Poradnik motocyklisty"bardzo sympatyczna książka głównie o mechanice mniej zaś o stylu jazdy. Fajnie się ją czyta polecam. :icon_rolleyes:A o tych książkach prawie nie słyszałem sprubuje je gdzieś dostać. Co do roweru przeciw skręt stosowałem przy większych prędkościach (czasem koło 60km/h), zjeżdżając najlepiej stosowało mi się na piaszczystych wirażach (na luźnym gruncie).Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpextreme Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 ide sprobowac , czy to dziala :P :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mustafa Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Kuran, właśnie jestem po małym śmiganiu na trasie i podczas jazdy przypomniałem sobie o tym temacie na forum i postanowiłem to przetestować. Gdy tak jechałem zastosowałem się do instrukcji podanych wyżej i przez chwile myślałem że to jakieś czary czy co? Ten przeciw skręt to fajna sprawa. Polecam wszystkim aby to przetestowali!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpextreme Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 fajnie sie skrenca ale musze pocwiczyc jeszcze bo slabo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarp Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Co będzie gdy prawą dłonią zaczniemy wywierać nacisk na kierownicę, od siebie w płaszczyźnie poziomej? Czyli, co się stanie, gdy zaczniemy odpychać kierownicę prawą dłonią? Motocykl skręci w prawo. Im bardziej naciskamy, tym bardziej maszyna pochyla się i zacieśnia zakręt.Wciąż nie mam okazji wypróbować (brak ciuchów) ale nasuneło mi się pytanie 'teoretyczne':Opisany tutaj sposób zakłada delikatne 'pchanie' kierownicy prawą ręką w celu uzyskania skrętu w prawo :wink:Tyle że z prostej logiki wynikałoby, że pchanie kierownicy prawą ręką = CIĄGNIĘCIE jej lewą. No a to przecież powinno dać skręt (taki zwykły, 'siłowy', bez przeciwskrętu) w .... LEWO!Zatem pytanie: czy pchanie prawą faktycznie = ciągnięcie lewą? Skoro efekt jest inny, to może jednak nie, może wpływ ma np. zwrot wektora siły (tak to się nazywało chyba :) a nie tylko sam wektor?A przy okazji - nie wie ktoś gdzie można dzisiaj w niedzielę w Warszawie kupić jakieś ciuchy + ochraniacze + żółwia (koniecznie :lalag: i gdzie w Warszawie znacie miejsca na których możnaby takie sztuczki poćwiczyc?pozdrawiam przy pięknej motocyklowo-niedzielnej pogodzieYarp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Wciąż nie mam okazji wypróbować (brak ciuchów) ale nasuneło mi się pytanie 'teoretyczne':Opisany tutaj sposób zakłada delikatne 'pchanie' kierownicy prawą ręką w celu uzyskania skrętu w prawo :PTyle że z prostej logiki wynikałoby, że pchanie kierownicy prawą ręką = CIĄGNIĘCIE jej lewą. No a to przecież powinno dać skręt (taki zwykły, 'siłowy', bez przeciwskrętu) w .... LEWO!Zatem pytanie: czy pchanie prawą faktycznie = ciągnięcie lewą? Skoro efekt jest inny, to może jednak nie, może wpływ ma np. zwrot wektora siły (tak to się nazywało chyba ;) a nie tylko sam wektor?A przy okazji - nie wie ktoś gdzie można dzisiaj w niedzielę w Warszawie kupić jakieś ciuchy + ochraniacze + żółwia (koniecznie :D i gdzie w Warszawie znacie miejsca na których możnaby takie sztuczki poćwiczyc?pozdrawiam przy pięknej motocyklowo-niedzielnej pogodzieYarp mnie też to dziwilo aż dzisiaj wyprubowalem i powiem ze motocykl prowadzi sie w zakrecie jak po sznurku :-)Teraz tylko musze pomeczyc jakeigos fizyka zeby mi wytlumaczyl dlaczego sie tak dzieje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yarp Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Ho!Pogoda taka super że też nie wytrzymałem. I mam dylemat. Dochodzę do wniosku że NIE DA się skręcić inaczej niż przeciwskrętem (np zmiana pasa w prawo = równocześnie z delikatnym pochyłem ciała PCHAM prawą rączkę kierownicy...) - próbowałem wręcz pociągnąć pawą ręką i... wtedy skręca w lewo.Czyli albo to jest tak naturalne i intuicyjne że inaczej się nie da albo... po prostu jeszcze tego nie rozumiem. No nic, wszystko przede mną :banghead:Yarp.PS: nabyłem w drodze kupna :rolleyes: "Motocyklistę doskonałego" - fajne i nieźle się czyta, choć mam wrażenie że ta książka mogłaby być krótsza - jakby pisał po kilka razy to samo. No ale może wtedy zrobiłby się podręcznik dużo gorszy w czytaniu? :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramelech Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 dla tych co ciągle nie kumaja o co chodzi w countersteeringu :D mi to wszystko wyjasnilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomaszek Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Muszę to przetestować. Filmik kiedyś widziałem i mnie bardzo zastanowił. Nie wiem jak to działa, ale widocznie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpextreme Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 juz zczailem dlaczego:: jedziesz prosto//pchasz kierownice prawą reką=bez balansu ciala moto schyla sie na lewą, bo przednie kolo odiezdza :icon_mrgreen: :biggrin: jak ktos nie rozumie to postaram sie to bardziej rozpisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 juz zczailem dlaczego:: jedziesz prosto//pchasz kierownice prawą reką=bez balansu ciala moto schyla sie na lewą, bo przednie kolo odiezdza :icon_mrgreen: :biggrin: jak ktos nie rozumie to postaram sie to bardziej rozpisac Nie wiem, jak ty, ale jak ja jade (z normalnymi, nie parkingowymi prędkościami) to jak pcham prawą rączkę i nie balansuje ciałem to mi moto kładzie się na prawa, nie wiem, moze moja honda jakaś dziwna jest :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacpextreme Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 niewiem ...... mi sie to udalo odrazu moze z czasem ci sie uda, musisz miec takapredkosc ze kierownica sztywno (jak pewnie juz przeczytales) z tego co widze na zdieciu to twoja hondzia troche wazy ...... moze dla tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capon Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) hehe, Piotreek, chyba powinieneś zmienić moto na lżejszy ;)Jak już będziesz mieć lżejszy to pewnie będziesz używać przeciwskrętu do skrętu w przeciwną stronę do skrętu :)Albo może jeszcze potrenuj :( kolego kacpextreme, czytaj ze zrozumieniem i zastanów się zanim coś napiszesz. Jeżeli jeździsz na moto to spróbuj wykonać wszystko tak jak to Tomek opisał. Nie ma możliwości żeby pchając prawą ręką kierownicę, moto pochylało się w lewo ! Dlatego nazywa się to PRZECIWSKRĘT. pozdro Edytowane 15 Maja 2007 przez capon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konikkonik Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Uzupełnienie dla posta Tomka. Pamiętajcie, przeciwskręt to nie jest technika jazdy, to jest zjawisko fizyczne. Nie ma co dyskutować, nie skręcicie motocyklem inaczej. Zjawisko to, po zrozumieniu że istnieje, stosujemy w wielu technikach jazdy.Pozdrawiam.. Edytowane 15 Maja 2007 przez konikkonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakamoto Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 tak czytam o tym przeciwskręcie tu i tam i mam pytanie, bo lubie wiedzieć ;) jak pchnie sie kierownicę w lewo to moto sie kładzie w prawo pod pływen działajacej siły odśrodkowej, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi