Skocz do zawartości

Problem z łożyskiem na wale

santi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wyciągnąłem wał z silnika,z tym że jedno z łożysk głównych wyszło z kartera i zostąło na wale.Za cholerę nie chce zejść z czopa wału.Próbowałem je podgrzewać .podwarzyć śrubokrętem i nic .Czy ma ktoś jakiś patent żeby je ściągnąć , bo ściągacza na to nie ma jak założyć?

Patent mam, ale pewno większość "poprawnych" mechaników sie na niego oburzy ;-). A więc tak. Skoro chcesz zdjąć łożysko to zakładam że jest ono do wymiany. Wkładasz łożysko do imadła i zgniatasz je aż sie rozsypie. Wtedy na bierznie wewnętrznyą możesz założyć sciągacz bo ma ona na środku rowek, lub poprostu zakręcasz ją z wyczuciem w imadło i walisz młotem w czop wału poprzez kawałek drewna, miedzi, aluminium.

ewentualnie sproboj rozciac bierznie zewnetrzna.. pomysl ze zgniataniem mi sie zbytnio nie podoba..

tylko troche sobie potniesz, bo lozyska sa z fajnych materialow robione :icon_mrgreen:

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

Ludzie co za patenty macie :crossy:

Po pierwsze da rade sciagnac lozysko z czopa walu w domowych warunkach bez odpowiedniego sciagaacza :

Ja biore tak:

Rozrzerzamchwyty imadla tak, zeby do srodka wpadlo lozysko, i teraz biore dwa klucze plaskie 13 dobrej firmy , i jeden klucz wkladam pomiedzy lozyskiem a przeciwaga, z drugim kluczem robie to samo, ale z drugiej strtony lozyska. I teraz klucze klade razem z walem na imadlo, tak zeby wal wisial na kluczach, a klucze znajdowaly sie pomiedzy lozyskiem a roznowaga walu. I biore mlotek gumowy, i pukam mocno w czop walu od gory, i lozysko zostanie na kluczach, a wal pojdzie na dol wiec trzeba go reka trzymac zeby go nie uszkodzic. A jezeli klucz nie chce wejsc pomiedzy walem a lozyskiem to mozna lekko srubowkretem puknac, powinno pomoc.

II sposob to jest kupno specjalnego sciagacza na takie lozysko :

http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?c...d26e346afc43f0a

pozdrawiam.

Również czesto stosowałem patent rzemyka90 tyle że zamiast kluczy używałem płaskowników z dobrej stali, ale takich nigdzie nie kupisz więc zostają klucze (o ile wejdą między łożysko a przeciwwagę. Możesz też rozegrać koszyczek łożyska zdjąć bieżnię i naciąć wewnętrzną aby zrobić uchwyt do ściągacza.

Pozdro Seb

www.ducati-klub.pl

Ja wiele razy sciągalem łożysko za pomocą tokarki a mianowicie rozbijalem gorna bierznie i kiedy zostawala tylko dolna to wal szedl na tokarke i tam zostawalo staczane to co zostało z łożyska na wale. Sposób jest w 100% skuteczny ale jesli odda sie to do zakladu to sporo kosztuje jednak mamy pewnosc ze nie uszkodzimy walu poprzez pukanie w niego mlotkiem. Jednak ja uzywam tego spopsobu tylko w ekstermalnych przypadkach.

Pozdrwiam