Skocz do zawartości

restauracja niesmiertelnej wfm m06

skuwiak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a jakie informacje posiadasz? Co Cie interesuje, zastanawia, czego nie wiesz? Sam posiadam WFM M06 i z checia sie tu bede udzielał, jak i czerpal informacje. Temat ciekawy ale jego rozwiniecie przez ciebie malo narazie interesujace. Powiedz na jakim jestes juz etapie restauracji, wiecej danych o motocyklu itp. Mile widziane beda zdjecia robione podczas remontu.

tego jakze pieknego motocykla...
Najpiekniejszego! :lapad:

Pozdrawiam.

Edytowane przez pioter_gpz

narazie jestem po rozbiorce motocykla..

rama jest wypiaskowana i pokryta lakierem (podkladem specjalnym pod metelic). aktualnie szpachluje bak, puszki itp....

najgorsze jest jednak to ze moja wfm pochodzi z jakiejs serii limitowanej z glebokimi blotnikami i nie posiadam zadnego zdjecia ktore by mi pokazalo ja w okazalosci....

acha kupilem takze chromowane 19" na 1,4" szerokie

Widze kolejne osoby interesujące się -W-F-M-kami. :) Ja również posiadam -W-F-M-kix3 . Pierwsza moje -W-F-M-ka jest z roku 1966, czyli ostatni rok produkcji. Jest po remoncie. 2 -W-F-M-ka z roku 1956, pierwsze lata produkcji w trakcie generalnego remontu przez duże G. 3 -W-F-M-ka z roku 1964 narazie z małymi brakami i czekająca na remont, może sie doczeka kiedyś.

Co do chromowanych kół w -W-F-M-ce to ja nie jestem zbytnio zwolennikiem. Owszem bardzo ładnie to wygląda ale ja wole zestawik: nowe szprychy + felga z piastą w czarnym proszku z połyskiem. Właśnie takie koła mam w w swojej -W-F-M-ce.

Kolego Skuwiak a z którego roku jest twoja wfm i jaki masz silnik(125cmm,150cmm175cmm)Bo jak wiadomo te niby podobne motocykle bardzo rózniły sie w budowie.Nawet motocykle róniace się wiekiem o 1 rok juz maja jakies odrębnosci i rózne czesci zastosowane do ich budowy.Głebokie błotniki jesli masz to ja obstawiam raczej wfm z lat 60 i to nawet z konca produkcji czyli może 64-5 rok.Kolego zerknij na tabliczke i daj znac to moze cos poradzimy i pomozemy.Oraz jesli niemożesz zrobic fotek to opisz mniej wiecej jak wygladaja czesci(tłumik,cylinder z głowicą,czy jest ktratka na baku,klamki na kierownicy-tego typu detale).

Pozdrawiam i zycze u danej i szysbkiej rekonstrukcji moto.

Oraz niezapomnij jak skonczysz remont jesli bedziesz mógł zapodać zdjęcia bo kazdy z checia pooglada.

Kolego Skuwiak a z którego roku jest twoja wfm i jaki masz silnik(125cmm,150cmm175cmm)Bo jak wiadomo te niby podobne motocykle bardzo rózniły sie w budowie.Nawet motocykle róniace się wiekiem o 1 rok juz maja jakies odrębnosci i rózne czesci zastosowane do ich budowy.Głebokie błotniki jesli masz to ja obstawiam raczej wfm z lat 60 i to nawet z konca produkcji czyli może 64-5 rok.Kolego zerknij na tabliczke i daj znac to moze cos poradzimy i pomozemy.Oraz jesli niemożesz zrobic fotek to opisz mniej wiecej jak wygladaja czesci(tłumik,cylinder z głowicą,czy jest ktratka na baku,klamki na kierownicy-tego typu detale).

Pozdrawiam i zycze u danej i szysbkiej rekonstrukcji moto.

Oraz niezapomnij jak skonczysz remont jesli bedziesz mógł zapodać zdjęcia bo kazdy z checia pooglada.

Posiadam silnik 125 ccm. Glowica ze swieca ustawiona pionowo. Posiadam kratke na bak montowana dluga szpila do ramy, klamki zblokowano z kierownica, rocznika nie znam (brak tabliczki znamionowej) Tlumik mam o starej wfmki (rybka) dziade od ktorego kupilem moto mowi ze taki byl od nowosci....licznik w lampie a nie w gornej polce.. regulacja naciagu lancucha poprzez tzw slimaki...

• 2 tygodnie później...

dopisuję się do posiadaczy legendarnej Fumy. Moto po dziadku rocznik '61. Obecnie robię drugi raz remoncik /pierwszy tłok zajeździłem 13 lat temu :smile: /.

PS

co do pojemności to Warszawska Fabryka Motocykli robiła różne silniki /m.in do SHL-ek/, ale jako motocykle to chyba jest tylko WFM M06 - 125, no i OSA - 150.

pzdr