Seba Opublikowano 21 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2003 jak rozpoznac czy w paliwie jest woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi Opublikowano 21 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2003 Woda od paliwa sie oddziela i jak wlejesz do jakiegos plaskiego pojemnika paliwo to zobaczysz na jego powierzchni kropelki wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 22 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2003 wszystko sie zgadza,poza tym że woda jest cięższa od benzyny i pójdzie na dno naczynia a nie bedzie "pływać na wierzchu" Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptysiek Opublikowano 22 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2003 no chyba ze benzyna jest alkocholowa to wtedy woda polonczy sie z alkocholem i benzyna , a paliwo bedzie mialo mleczne zabarwienie lub bedzie metne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba Opublikowano 22 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2003 a jak doleje trochę denaturatu to czy woda się z nim połączy :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 22 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2003 Woda połaczy sie z alkoholem a alkohol z benzyną.Teoretycznie.W praktyce zależy jak duzo masz wody , jak duzo wlejesz denaturatu. itp.A nie prosciej wylac cały ten syf ze zbiornika,poczekac az sie odstoi i delikatnie sciagnąc sama benzyne z wierzchu :?: Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi Opublikowano 22 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2003 wszystko sie zgadza,poza tym że woda jest cięższa od benzyny i pójdzie na dno naczynia a nie bedzie "pływać na wierzchu" Teraz to mnie zaskoczyles z ta woda na dnie 8O Musze jeszcze raz sprawdzic z ta woda bo jakos nie jestem przekonany... U mnie woda plywala na powierzchni benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sfinx Opublikowano 23 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2003 wszystko sie zgadza,poza tym że woda jest cięższa od benzyny i pójdzie na dno naczynia a nie bedzie "pływać na wierzchu" Teraz to mnie zaskoczyles z ta woda na dnie 8O Musze jeszcze raz sprawdzic z ta woda bo jakos nie jestem przekonany... U mnie woda plywala na powierzchni benzyny. Jak stoisz na glowie to woda bedzie na powierzchni benzyny :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 24 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 U mnie woda plywala na powierzchni benzyny.To gdzie ty mieszkasz,że prawa fizyki cię nie obowiązują?A może w baku masz zamiast bęzyny z niewielką ilością wody,wodę z niewielką ilością bęzyny.Chyba jednak coś ci się pomyliło.Olej i bęzyna jest lżejsza od wody,dlatego utrzymuje się na jej powierzchni.Czyli woda znajduje się pod olejem czy benzyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 24 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 Kiedyś były dostępne takie próbniki w postaci pasków specjalnie nasączonego papieru ( coś jak papierki lakmusowe ) które w zależności od koloru po zanurzeniu w paliwie pokazywały zawartość wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlaad Opublikowano 24 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 U mnie woda plywala na powierzchni benzyny.To co ty chłopie tankujesz 8O 8O ?? Nawet ropa o większym ciężarze właściwym niż benzyna pływa na powirzchni wody. A może skoro jest "ciężka woda", to ty wynalazłeś "lekką wodę" :D :wink: :?: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptysiek Opublikowano 24 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 benzyne maja ciezar przecietnie 1litr = 0,750 - 0,770 kg natomiast olej napedowy 1litr = 0,830 - 0,850 kg wiec woda bedzie na dnie zbiornika no chyba ze jak pisalem wczesniej benzyna jest alkocholowa to sie polonczy z benzyna , jesli jest niewielka ilosc wody . W pracy mam paste wodoczula ktora to sprawdzamy wode w zbiornikach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba Opublikowano 24 Czerwca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 moje obserwacjedwie butelki po wodzie mineralnej, dokładnie osuszone, obcięta góra, dwie szklane butelki po denaturacie, szczelnie zatkane. spuściłem do nich wachę (+ mixol) i:do pierwszej butli otwartej wlałem denaturatu ok. 10% ilości wachydo drugiej otwartej wlałem tyle denaturatu co wachydo trzeciej i czwartej dolałem ok 30% i je zakręciłem kumpel mówił że jeżeli jest woda to zmiesza się z denaturatem i osadzi na dole Faktycznie, tak się stało, ale po około 5 minutach na powierzchni denaturatu i na dole benzyny pojawiły się małe "bąbelki" i tak już pozostały. Wszystko stało nieruszane w mym warsztacie i co jakiś czas to obserwowałem. W zakręconych butelkach nie było żadnych zmian a w otwartych wszystko zaczęło wyparowywać (benzyna w większym stopniu niż denaturat) a denaturat zaczął tracić fioletowy kolor na rzecz bardziej przezroczystego. Woda nadal utrzymywała się pomiędzy jedną substancją a drugą. Minęło ponad półtora miesiąca i w tej butelce co było mało denaturatu (otwartej):Poziom całości znacznie się obniżył, nie ma nic fioletowego, na dnie jest coś w kolorze świeżej benzyny. Piszę "świezej" bo to co jest na górze (chyba benzyna) zmieniło kolor na o wiele ciemniejszy. Nie widać wody. Po wstrząśnięciu wszystko robi się białe, może troszkę żółtawe i wtedy już nic nie widać. Butelka druga otwarta, 1:1:Denaturatu jest nieco mniej niż połowa całości i ma on odcień czerwony 8O :!: U góry jest paliwo które zmieniło odcień na ciemniejszy.Po środku widać trochę wody.Po wstrząśnięciu wszystko się miesza i po kilku minutach powraca do uprzedniego stanu. Butelki zamknięte:Denaturat zrobił się również czerwony, benzyna nie zrobiła się ciemniejsza, wode trochę widać, po wstrząśnięciu wszystko się miesza lecz robi się mniej mętne niż w poprzednim przypadku. Zaciekawiło mnie to wszystko i zrobiłem jeszcze dwa doświadczenia1) do czystego denaturatu dolałem wody. wszystko się zmieszało elegancko.2) do czystego denaturatu dolałem czystej wachy (prosto z bp, bez mixolu). I co? denaturat spadł na dół!! potrząsłem to się wymieszało i już za kilkanaście sekund denaturat na dole. Potem to samo zrobiłem z benzyną z shella i efekt ten sam. Co wy na to??? Kieruję do Was jeszcze dwa pytania.Co jest przyczyną, że woda jest w paliwie??Jak zapobiegać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 24 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 ja na to ze masz za duzo pieniedzy i wolnego czasu:)))))))))))))))))))) Kilka rzeczy mnie zdziwilo ale z chemia jeste raczej na bakier! jak moglo sie cos wytracic(H2O) pomiedzy bena a alkoholem to nie mozliwe chyba jest! Co do calosci eksperymentu wypowiem sie w ten sposob albo na prawde masz za duzo kapuchy( bo mi est jutro wstyd na stacje jechac po litr beny:) albo jestes ciekawy swiata:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 24 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2003 To że ktoś jest ciekawy swiata to chyba dobrze :wink: Wiecej sie dowie i nauczy.Woda w paliwie albo jest ze stacji benzynowej albo skropliła sie w zbiorniku przez zimę. Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi