Skocz do zawartości

Spalanie motocykla???

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Jestem szczęśliwym posiadaczem Kawasaki zzr 600 zastanawiam się czy spalanie, które wynosi przy 90-130km/h na trasie to ok 7-8 litrów a przy 180-220/12 litrów :) , jest normalne? Słyszałem, że te motory pala max 5,5-8,5 litra na 100km! Nie wiem co jest bo chiba cosik za dużo?? a jak jest ze spalaniem u Waszych maszyn??

Pozdro

Dodam, że moto jest z 1994 roku i kulneło 35tys km. Gaźniki po synhronizacji, wszystko wymieniane na czas

Edytowane przez Zygzak

"Są na świecie rzeczy o których filozofon sie nie śniło". Shakespeare.

Jak nie zrobiłeś regulacji, albo jak nie znasz historii motocykla to pierwsza rzecz to regulacje. I obejrzyj dokładnie filtr powietrza bo to często zapominany element którego działanie (dobre lub złe) ma duże znaczenie.

Powodzenia.

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Synhronizowałem gaźniki, filtr powiertza wyprałem, na moto zrobiłem w zyciu około 1000 km (mam go od niedawna) Jeżeli chodzi o jazdę to "Płynna" jest pojęciem względnym ale raczej tak, jeżdżę dość płynnie. :)

Będę chiba do jakiegoś ASO się wybrać. Pozdrawiam

PS Chętnie wysłucham kolejnych sugestii :biggrin:

nie wierz w takie bajki o spalniuu. Moja sunia (gsx600f '98) tez paliła 4,2 l/100 km jak ledwo muskałem manetke, a jazda była prawie ze nudna, ale kiedy we mnie diabeł wstapił to sunia błagała o litość , a wtedy spalnie wzrastało do 9,5 l/100km . Dodam ze moto kupilem jako noweczke z salonu i była regularnie serwisowana.

z drugiej strony jednak 12 l/100 km na 600 cm to troszku duzo.

pzdr

Polukaj na wszystkie filtry, sprawdź jeszcze raz regulacje bo niemożliwym jest żeby 600-tka tyla żarła...no chyba, że pałujesz non stop i jakieś cuda wyczyniasz ale z tego co przeczytałem to chiba nie bałdzo...

nie wierz w takie bajki o spalniuu. Moja sunia (gsx600f '98) tez paliła 4,2 l/100 km jak ledwo muskałem manetke, a jazda była prawie ze nudna, ale kiedy we mnie diabeł wstapił to sunia błagała o litość , a wtedy spalnie wzrastało do 9,5 l/100km . Dodam ze moto kupilem jako noweczke z salonu i była regularnie serwisowana.

z drugiej strony jednak 12 l/100 km na 600 cm to troszku duzo.

pzdr

No właśnie...ok 9l/100 to jeszcze jestem w stanie zrozumieć (choć ja mam 1050 i po mieście jak ostatnio pociągnąłem z bata to łyknął 8,5) ale 12 literków? W 600-tce? To chiba lekka przesada.... :)

Jak ciśniesz na trasce non stop ponad 200 km/h to bardzo prawdopodobne, że łyknie wiecej niż 10L moze i nawet 12L... Kiedyś tak śmigałem moją CB 500, przez dłuższy czas jechałem w okolicach predkości max wypiła 10L ....

Pozdr

Wybacz ale chyba miałeś ją nieco rozregulowaną. W zeszłym roku jeździłem jeszcze FZS 600. Wybrałem się do Powidza a poniewaz w pewnym momencie wyprzedziło mnie Subaru Impreza to się do niego dołączyłem (znaczy się chciałem napisać, że gość mi wsiadł na ambicję :) ). Cięliśmy tak przez ponad 100 kaemów nierzadko przekraczając 200 km/h. Jak dojechałem do Powidza to zatankowałem moto i ze zdziwieniem stwierdziłem, że moto spaliło mi 8 literków. Nie obraź się ale gdzie Fazerek a gdzie CB 500? Musiała być ta Twa maszynka chyba nieco rozgrzebana bo jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że sprawna 500 - tka spali 10 litrów.

Pozdro

Synhronizowałem gaźniki, filtr powiertza wyprałem,

Albo ja jestem niedouczony albo filtry powietrza pierze się w enduro (gąbkowe), przemywa i nasącza K&N ale wszystkie pozostałem się wymienia a nie pierze????

Zygzak forumowego Mańka (rocznik 98 - zygzaka nie Mańka :) ) w trasie z 2 osobami + 2 kufry + tankbag i przy prędkościach niskich typu 130 /godz mieścił się w 5/100