bodman Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Witam Serdecznie Trafia mi się okazja kupic moto, problem w tm że jeszcze nie mam prawka - czy mogę kupić moto zarejestrować je na siebie? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaDo Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 oczywiscie- ja tez tak mam, bo jestem w trakcie robienia prawka i moto zarejestrowane na siebie. jesli bedziesz wykupowal oc w pzu (u innych jak jest nie wiem) to policza ci chyba wiecej bo mnie sie pytali ile lat mam prawko kat a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Motocykl rejestrujesz jako właściciel. Nie masz prawa jazdy więc nie jeździsz (teoria). OC zapłacisz wtedy jak już będziesz miał prawko, po co przedpłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bern Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 OC musi zaplacic najpozniej w dniu przerejestrowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 OC zapłacisz wtedy jak już będziesz miał prawko, po co przedpłacać. Nieprawda. OC trzeba wykupić najpóźniej w dniu rejestracji. Chyba, że motocykl ma już polisę OC poprzedniego właściciela, wtedy pojawia się konieczność zaktualizowania danych i ewentualnej rekalkulacji składki. Każdy zarejestrowany pojazd musi mieć polisę OC. Taka kama :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 To piękna teoria, w zamyśle ustawodawcy który każe płacić za wszystko co da się objąć jakąkolwiek opłatą.Nabyłem viaderko, miało opłacone OC do października. Potem poszło do garażu spać snem zimowym. W marcu zawarłem polisę OC już jako właściciel- bez żadnego "ale" ze strony PZU, mam wszystkie zniżki itd. To po co przedpłacać jeżeli pojazd nie uczestniczy w ruchu drogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 To piękna teoria, w zamyśle ustawodawcy który każe płacić za wszystko co da się objąć jakąkolwiek opłatą.Nabyłem viaderko, miało opłacone OC do października. Potem poszło do garażu spać snem zimowym. W marcu zawarłem polisę OC już jako właściciel- bez żadnego "ale" ze strony PZU, mam wszystkie zniżki itd. To po co przedpłacać jeżeli pojazd nie uczestniczy w ruchu drogowym? To masz szczęście, że przez przypadek nie namierzyli Cię w bazie danych ubezpieczonych. Dziękuj niesprawnemu systemowi informatycznemu ubezpieczyciela. Po za tym, wbrew pozorom, Twój motocykl miał w tym czasie polisę OC - nie wypowiedziałeś umowy, czyli została przedłużona automatycznie. Agent, z którym zawierałeś umowę OC nie ma wglądu w bazę pojazdów ubezpieczonych, więc nikt nie merdał. Może się jednak, dzikm przypadkiem, zdarzyć, że ktoś kiedyś zrobi raport pt. luki w okresie ubezpieczenia i wezwie spóźnialskich do uzupełnienia składki :PBrak OC możliwy jest tylko w przypadku pojazdów niezarejestrowanych oraz zarejestrowanych na żółtych tablicach - w tym przypadku możliwa jest nieciągłość OC, przewidziana w ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosław Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 oczywiscie- ja tez tak mam, bo jestem w trakcie robienia prawka i moto zarejestrowane na siebie. jesli bedziesz wykupowal oc w pzu (u innych jak jest nie wiem) to policza ci chyba wiecej bo mnie sie pytali ile lat mam prawko kat a. Składka OC przy ubezpieczeniu motocykla jest niższa dla osób, które w ogóle nie posiadają prawa jazdy kategorii A niż dla tych, które mają A ale krócej niż rok :P, taki kurde paradoks występuje przynajmniej w PZU. Więc jak masz zamiar niedługo mieć kategorię A to nawet lepiej ubezpieczyć przed zrobieniem prawka. Wyjdzie ociupinę taniej. Szacuneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker6 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 lepiej ubezpieczyc zanim bedziesz miał prawko, jak ja płaciłem to mowi tak:nie ma Pan prawa jazdy wiec nie ma zwyzki za młodego kierowcę.czyli płacił bym wiecej o 10% gdybym miał prawko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodman Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 dziekuje, za odpowiedź :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Motocykl rejestrujesz jako właściciel. Nie masz prawa jazdy więc nie jeździsz (teoria). OC zapłacisz wtedy jak już będziesz miał prawko, po co przedpłacać.OC na motocykl kosztuje grosze, więc nie ma sensu kombinować. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris_o_poranku Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2006 OC na motocykl kosztuje grosze, więc nie ma sensu kombinować. ale ile to jest grosze ? :) kupiłem właśnie moto - zapłaciłem już w US 2% choć nie wiem za co - a rejestrować mam zamier po długim weekendzie, więc jeszcze nie byłem w PZU.A moze nie w PZU ? Może gdzieś jest taniejJak widze poprzedni właścieciel opłacał 120 zł skladki rocznej OC, czy tyle mam się spodziewać czy wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi