Skocz do zawartości

Husqvarna TC 610 bardzo ciężko odpala

Rekomendowane odpowiedzi

mam ustawiac na ciepłym silniku tak ??

Luzy ustawia sie na zimnym silniku.

a jakie powinny byc luzy ??

Na necie znalazłem coś takiego: http://www.husqvarnausa.com/2006/pdfs/06_TE610.pdf

Tam pisze że ma być 0,3 na ssanie i 0,12 na wydech. Tyle że to sie tyczy rocznika 06' Jak ma być u cie ciężko powiedzieć lepiej dać większe niż za małe.

0,3 ssanie i 0,12 wydech? Coś nie tak z tymi wartościami. Z reguły na zaworach wydechowych, z racji ich wiekszego obciążenia cieplnego, i, co za tym idzie, większej rozszerzalnośći, daje się większy luz. W moim sprzęcie luzy zaworowe dla ssania i wydechu mają takie same wartości- 0,2 mm.

Co do ustawiania na zimnym czy ciepłym silniku to po to ustawia się luzy, żeby podczas nagrzania silnika, i rozszerzenia się materiału, nie doszło do podwieszenia zaworu (-ów), np. wypalenia gniazd. Poza tym jak na ciepłym to na jakim ciepłym? 20 stopni, 50 stopni? Nikt z termometrem nie ustawia zaworów -chyba że coś po drodze życia umknęło mojej uwadze:-).

Edytowane przez BartekJ

A jak u ciebie jest luz ustawiany? Na płytkach czy śrubami?

U mnie jest na śrubach, i pojemność zbliżona, więc może zrób 0,20 mm. W najgorszym razie będzie mocno stukał. Natomiast jeśli ustawisz za ciasno to uszkodzisz gniazda i zawory.

http://www.husqvarnausa.com/manuals.html

Popatrz tutaj, nie wiem, czy znasz stronę. Nie ma tu twojego modelu, ale może coś z podobnym silnikiem.

Dla TC 570 z 2002 roku luzy zaworów: ssanie 0,10 mm, wydech 0,15.

Pojemnośc podobna, tylko czy silnik diametralnie inny? Na w/w stronie znalazłem te informacje.

• 18 lat później...

sprawdź mieszankę na wolnych/niskich czy nie za bogata. O ile to gaźnikowy. A jak wtrysk, to zbadaj sprężanie. 

Edytowane przez Buber

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals