Werfix Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 Zamieszczam maksymalne streszczenie ciekawej historyjki, ku przestrodze.Jakiś czas temu postanowiłem sprzedać ówczesne moto. Kupiec przyjechał, dał gotówkę, wypiliśmy herbatę i pojechał. Obie strony zadowolone. Ja z wrodoznego lenistwa nie zgłosiłem sprzedaży do PZU ani do Urzędu Miasta (organ rejestrowy), tylko intensywnie zacząłem poszukiwania kolejnego moto. Aż to nagle, po ok. 2 m-cach przychodzi polecony z PZU, żebym się zgłosił i wyjaśnił okoliczności mojego wypadku w ... Niemczech. Q-wa szczena mi opadła. Okazało się, że kolega nabywca zaraz jak kupił moją XJ-tę pojechał sobie na wypad do Niemiec na moich papierach. Co lepsze, jako że nie dałem mu zielonej karty (wtedy jeszcze trzeba było mieć), poszedł do jakiegoś agenta PZU i na podstawie mojego OC dostał zieloną karte, oczywiście na moje nazwisko (podrobił nawet mój podpis na niej :biggrin: )Jego wypadek wyglądał tak: z jakiegoś powodu postanowił zatrzymac się na poboczu niemieckiej autostrady. Jak postanowił, tak zrobił. Zatrzymał się, zsiadł z moto i odszedł na bok (moze siusiu?). W tym momencie jakaś leciwa niemiecka staruszka z problemem wzrokowym potrąciła moto stojące na poboczu, niszcząc je i uszkadzając sobie lampe i blotnik. Finał: wina w 85% jej i 15% jego (moja) bo zatrzymał się w miejscu niedozwolonym.Nie muszę pisać ile czasu spędziłem w PZU przy wyjaśnianiu tematu i ratowaniu moich 50% zniżek... W sumie się udało, bo mi ich do tej pory nie zabrali. :icon_exclaim: I jeszcze jedna nieprawdopodobna rzecz w całej historii: znowu po kilku m-cach dostałem polecony z urzędu miasta, że ktoś chce rejestrować moto, które nadal jest zarejestrowane na mnie. Trochę się zdziwiłem, bo nabywca mówił, że moto oddał na złom... I znowu musiałem się fatygować i gęsto tłumaczyć całą historię + dlaczego nie zgłosiłem sprzedaży itp itd.Wnioski: zgłaszać sprzedaż tam gdzie trzeba i nie zatrzymywac się na poboczach autostrad, nawet niemieckich:icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mary Lou Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 (edytowane) Wniosek: trzeba zalatwiac swoje sprawy do konca, bo nikt za nas tego nie zrobi :icon_exclaim: Pozdrawiam :biggrin: Leniwa z podobnym doswiadczeniem :bigrazz: Edytowane 22 Lipca 2006 przez Mary Lou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy600 Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 Miałem podobną sytuacje, ale na szczęście...Sprzedałem etz znajomemu łepkowi. A że sam byłem młody to nie wiedziałem, że trzeba w ciągu 30 (chyba) dni się zgłosić to do wydz. kom. i ubezpieczalni. Ale ktoś mi o tym po kilku miesiącach powiedział. Więc szybko spisałem umowe z nową datą, kolega podpisał, ja załatwiłem wszystkie formalności. A kolega oczywiście nie zamierzał motoru w ogóle przerejstrować. I po krótkim czasie kolega ściął zakręt i skasował etke na golfie...moto nie przerejstrowane, brak OC, brak przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 Zawsze po sprzedaży informuje się wydział komunikacji i ubezpieczyciela, żadna nowość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 WITAM!!! WSZYSTKICH po długiej przerwie szkoda że w takim temacie ale to na początek widze duzoooo tu nowości. Ja nie miałem takiego przypadku chociaż z własnej głupoty(niewiedzy i kitu nawciskanego przez urzędniczke) zapłaciłem karę 500 zł za przerwe w OC. I tutaj można się tłumaczyć, pisac prośby,podania a zapłacić trzeba.... Też jakie miałem zdziwko jak przyszedł dokument poleconym z warszawy....firma windykacyjna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 Więc szybko spisałem umowe z nową datą a po co ci nowa data? za przekroczenie terminu nie przewidziano zadnych kar :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 22 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2006 no sprzedający ma obowiązek zgłośić w ciągu 30 dni. nie wiem czy oni nawet nie nakładaja jakichś kar za to, żyjemy w Polsce więc to możliwe. jak kupisz to masz 14 dni na skarbowke, i nastepne 14 na rejestracje i lajt, ale kto by też myślał że przy sprzedazy trzeba coś zgłaszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy600 Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Zawsze po sprzedaży informuje się wydział komunikacji i ubezpieczyciela, żadna nowość... a po co ci nowa data? za przekroczenie terminu nie przewidziano zadnych kar :icon_exclaim: Jak napisałem wcześniej, byłem wtedy młody i... nie miałem takiego rozeznania w przepisach.A w ogóle to przy kupnie i rejestracji tego motoru też nie wszystko poszło gładko i sprawnie, ale to inna historia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Jak napisałem wcześniej, byłem wtedy młodyA teraz to jaki niby jesteś? :icon_rolleyes: Obecnie w urzędzie takie sprawy jak zgłoszenie sprzedaży można załatwić w dwie minuty, kiedyś trza było stać w kolejach... Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklas Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 A teraz to jaki niby jesteś? :icon_rolleyes: Obecnie w urzędzie takie sprawy jak zgłoszenie sprzedaży można załatwić w dwie minuty, kiedyś trza było stać w kolejach... Potwierdzam. Dluzej mi zeszlo w PZU z powiadomieniem o sprzedazy niz w UM, czym bylem mocno zdziwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Mi w Urzędzie sprawa zajęła kilka minut. Załatwia się to w informacji urzędu, zaś z PZU równie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Dobrze, ze mi przypomnieliscie, sprzedalem tydz temu mz, a koles na 300% jej nie zarejestruje i nie oplaci OC. Musze to szybko zalatwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 PZU można załatwić listem poleconym, nie trzeba się fatygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Trza kopie umowy dac, czy starczy oswiadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Kopię umowy trzeba im dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi