Skocz do zawartości

Kawasaki ZZR 1100

Rekomendowane odpowiedzi

Moja też będzie "badana" w najblizszym czasie. Jutro wstawiam na wymianę uszczelniaczy w zawieszeniu bo się jeden cieknie. A jest może ktoś z Warszawy z zygzakiem? "Poluje" na czarnego który koło mnie jeździ, ale nie mogę się dowiedzieć kto to jest. Urlop mam od 4 sierpnia, ale myśle ze wcześniej też da się chwilke znaleźć? To jakie miasto? Ja bronie Torunia. Byłem ostatnio dwa dni i Dj. tadka nie widziałem. Nad wisłą jest miejsce gdzie widziałem sporą grupe motocykli, wiec pewnie spoko miejsce. A widoki na okolice super.

Witam wszytskich :crossy: Jestem tu nowy i od kwietnia posiadaczem zygzaka :wink:) Zygzak z poczatku chodzil i zreszta nadal chodzi bardzo dobrze tylko dwa male mankamenty ;/ jeden juz prawie rozwiazalem jutro jade po szczotki bo sie skonczyla plusowa i mam wszytsko rozgrzebane. ale nadal nie wiem co z druga sprawa i tutaj prosiłbym o wasza pomoc. Sprawa wyglada nastepujaco zygzak ma ten swoj caly uklad chlodzenia powietrzem przy predkosci ale jesli chodzi o swiatla w miescie no to jednak stoimy troszke nie da sie ukryc. Pierwsze pytanie przy jakim momencie na wskazniku temp powinien wlaczyc sie wiatrak??

Drugie pytanie dlaczego wiatrak moze sie nie wlaczac jak motor chodzi na postoju lub wolna jazda po miescie temperatura rosnie do 3/4 wskaznika lub torszke wiecej i zacdzyna parowac z tylka gdzie jest wezyk odprowadzajacy nadmiar i wylatuje woda lub plyn zalezy co wlane. I co z tym zrobic co to moze byc ?? pomocy

Witaj pepe :) W moim zygzaku 1100 wiatrak włącza sie jak wskazówka jest w połowie skali. Wentylator pracuje do czasu aż temp. na wskaźniku spadnie do ćwiartki. Tak jest u mnie.

Odpowiedź na drugie pytanie. U mnie wiatrak włącza się zawsze gdy temp. jest za duża. Czyli osiągnie połowę wskazań na skali licznika. Nieważne wtedy czy moto stoi, jedzie powoli czy nawet ma wyłączony zapłon. Wiatrak

pracuje do czasu aż schłodzi silnik. Zbiornik wyrównawczy znajduje sie u mnie z tyłu pod kanapą, po prawej stronie siedząc na motocyklu. Z jego korka wychodzi gumowy przewód. który zakończenie ma w okolicach tylnego koła.

Co do usterek to według mnie może to być uszkodzony termostat i (lub) czujnik temp. umieszczony w chłodnicy. Możesz też spróbować odpowietrzyć układ chłodzący. Ale pewności nie mam. Może ktoś z kolegów będzie wiedział lepiej.

Pozdrawiam

czyli dobrze gdzies wyczytalem ze w polowie wskaznika. A mozesz dokladniej powiedzied gdzie jest czujnik temperatury?? bo termostat to mniej wiecej wiem po prawej stronie tak pod manetka gazu tylko musze owiewki sciagnac. co do zbiornika wyrownawczego to tak samo jak u mnie jest :)

sorry za post pod postem ale nie moglem tamtego edytowac;/ nadal pytanie aktualne jak sprawdzic czujnik i czy z zzr600 z 90 roku bedzie pasowal do 94r?? o czujnik chodzi bo termostat wykluczylem bo po przejechaniu sie chlodnica jest ciepla czyli puszcza duzy obieg :bigrazz:

Ja kupiłem,wymieniłem i jest ok.

Co do tego czy będzie pasował to musisz sprawdzić jego parametry oraz gwint,albo poszukać w internecie nowego i w jego opisie będzie zaznaczone do jakich roczników pasuje,zazwyczaj takie urządzenia nie zmieniają się przez kilka lat.

pzdr

Cześć, czujnik jest w lewym dolnym rogu chłodnicy (patrząć od strony kierowcy) i to on jest przyczyną twoich problemów, ale czy pasuje z 94 do 90 to nie wiem, ale raczej tak bo w tej kwestii Kawa nie zmieniała za dużo w poszczególnych rocznikach. Pozdro

To teraz ja się zapytam :icon_mrgreen: A jak w waszych kawach jest z "grzaniem" się silnika podczas spokojnej jazdy po mieście? Przy obecnych temperaturach wentylator ma u mnie sporo pracy. Mechanik twierdzi ze jest wszystko dobrze. A ja mam już dość gorących jajek :) U mnie dmucha prosto w tyłek, przynajmniej takie mam odczucie.

Edytowane przez bestia

pepe ja mam akurat 95 i tak u mnie jest. bestia mi tez się jajka gotują, ale niestety tak ma być. W mojej kawie wentylator załącza się już w połowie wskaźnika i niestety mocno dmucha gorącym powietrzem prosto w worek, no ale co zrobić, nasze kawy nie za bardzo sprawdzają się w ciasnym ruchu miejskim to jest po prostu atom na trase. Pozdro i do zobaczyska na trasie