Skocz do zawartości

Luzy w kierownicy!?

panas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! Mam taki problem... ostatnio zauważyłem luzy na kierownicy w moim GS'ie!!! Dokładnie mówiąc wyczułem że coś jest nie tak podczas jazdy. Gdy wróciłem do domu zablokowałem przednie koło i próbowałem poruszać kierą i pomomo iż koło się nie ruszało to kierownica delikatnie tak, w trakcie jazdy :cool: gdy np. wjechałem w jakiś wybuj bądź na piasek to czułem jakby pomimo braku jakiegokolwiek ruchu kierownicą przednie koło uciekało kilka milimetrów w prawo bądź w lewo, niewiele ale wyczuwalnie!!! Czym może być to spowodowane, czy da się to jakoś wyregulować...??? :icon_biggrin:

Sprawdż dokładnie mocowanie kierownicy, podociągaj wszystkie śruby. Moto odstaw dopóki nie usuniesz

usterki. Nie chcę być złym prorokiem, ale może być najgorsze -do wymiany dolna półka.......

Najpierw sprawdż mocowanie kiery.

Pozdrawiam :icon_biggrin:

Nie no z ta dolną półką to lekka przesada ( ona nie psuje sie tak poprostu od jazdy :/ ) , sprawdz lozyska glowki ramy i prawdopodobnie to bedzie to !!!

Petereq a możesz mi przybliżyć znaczenie terminów: "dolna półka" oraz "główka ramy"!? Jeżeli chodzi o jakąś szerzej pojętą mechanikę motocyklową to tak owej fachowej termonologii jeszcze nie znam!!! Wciąż się zapoznaje... :icon_biggrin:

Lagi, to te błyszczące rury z przodu (nie śmiać się - "widelec" jak w rowerze) na górze mocowane są w półkach - to te metalowe "deseczki" - w górnej jest stacyjka i mocowanie połówek kierownicy ( wniektórych GSach kierownica jest jedna cała), a nizej jest druga taka sama - dolna półka.

Półki mają zatem po bokach mocowane lagi, a w środku - mają oś obrotu, na której się kręcą, skrecając koło. I ta właśnie oś obrotu łączy półki z ramą. To jest właśnie główka ramy. w niej są łożyska, dzieki którym lekko sie kręci kierownicą.

Uff, jasne?

http://www.bikepics.com/pictures/406666/

Między zegarami a zbiornikiem - górna półka. Błyszcząca, duża śruba na niej - powiedzmy główka ramy.

Edytowane przez MarianKa

Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa]

Heh... no pefnie że jasne...!!! :cool:

A możesz mi jeszcze w takim razie powiedzieć co to są za dwie śruby będące po obu stronach górnej półki... każda z nich składa się z zewnętrznej śruby (prawdopodonie rozmiar 17) a w środku znajduje się jeszcze taki "sworzeń", który również można bądź wkręcić bądź wykręcić!!! Czy to jest jakaś regulacja zawieszenia czy coś w tym stylu?!? :icon_biggrin:

PS. Na fotce którą dołączyłeś w powyższej odpowiedzi są one czarne...

czasami zdaża się tak , że luźna laga ( niezkręcona półka) potrafi wybić sobię więkrzą dziurę w półce. Znam taki przypadek w CB. Ale w twoim przypadku powinno wystarczyć dociągnięcie wszystkich śrub oraz głównej dociągającej łożysko główki ramy.

• Administrator

Z podciągnięciem łożyska głowki ramy lepiej podjedź do jakiegoś warsztatu, coś mam wątpliwości czy dasz temu radę (żeby nie było, ale trzeba dokręcać nakrętki ściskające łożyska, a nie nakręktkę zabezpieczającą górną półkę).

pzdr

Napewno zgłosze się do jakiegoś warsztatu... mój tato jest mechanikiem choćby on mi może pomóc!!! Naprawde jest w tym dobry!!! :icon_mrgreen:

Sam broń Boże nie zabierałbym się do tego!!! :icon_mrgreen:

Czy to jest jakaś regulacja zawieszenia czy coś w tym stylu?!?

PS. Na fotce którą dołączyłeś w powyższej odpowiedzi są one czarne...

Dokładnie tak. Regulacja napięcia wstępnego sprężyn zawieszenia. W GSach bodajże od 1992 czy 3 roku. W moim nie było, bo był starszy.

Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa]