Skocz do zawartości

Wgnieciony bak

rzemol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zwrócił się do mnie kolega, któremu ukochane dziecko oddało wypieszczoną Hondę Shadow 1100 z wgniecionym bakiem. Nie wiem co mu odpowiedzieć? Nie miałem jeszcze takiego przypadku i obym go nie miał.

Jakie są możliwości naprawy takiego problemu? Kogo możecie polecić?

Pzdr

Zwrócił się do mnie kolega, któremu ukochane dziecko oddało wypieszczoną Hondę Shadow 1100 z wgniecionym bakiem. Nie wiem co mu odpowiedzieć? Nie miałem jeszcze takiego przypadku i obym go nie miał.

Jakie są możliwości naprawy takiego problemu? Kogo możecie polecić?

Pzdr

blacharza ?

dziala sie tak samo jak w przyapdku czesci samochodowych,

tyle ze bak nalezy dokladnie przyczyscic jakims detergentem i zalac woda podczas "wyciagania".

Sa jeszcze metody "na przyssawki" daje rade na dachu auta ale z bakiem moze byc problem,

powierzchnia mniejsza i stal grubsza.

No i oczywiscie wszystko zalezy od glebokosci wgniecenia,

czasem szybsze bedzie przysranie szpachlowka.

Pozdro

Sa jeszcze metody "na przyssawki" daje rade na dachu auta ale z bakiem moze byc problem,

powierzchnia mniejsza i stal grubsza.

Byłem świadkiem naprawy pogniecionego zbiornika od VTX-a, który właśnie świeżo przypłynął zza oceanu.

Blacharz przyspawywał we "wgniota" pręt ze specjalnie ukształtowanym uchwytem do pobijania. Karkołomna robota, tym bardziej, że blacha na tym zbiorniku była cienka jak przysłowiowy papier. Każda próba mocniejszego wyciągnięcia kończyła się wyrwaniem pręta razem z blachą. Ale chłopcy poradzili sobie z tym zbiornikiem, widziałem go już na motocyklu. Zrobiony był tip-top, śladu naprawy :D

Mniejsze wgnioty, bez ostrych załamań można spróbować wyciągnąć na przyssawki.

Pozwole sobie wrzucić trzy grosze:

Ostatnio zachęcony dobrą pogodą postanowiłem popieścić mojego fazerka. Motocykl miał wgnot na baku który nie był związany z żadnym szlifem itp. Wgniecenie było o regularnych kształtach(koło), średnica ok 12cm. "zbudowałem" maszynkę która miała mi ułatwić wyprostowanie wgniotki. Zgiołem pręt 8mm w literę L a na koniec pręta nałożyłem kołek z wywierconą w środku dziurą(celem osadzenia na pręcie). Przez otwór wlewu przyłożyłem w odpowiednim miejscu. Usłyszałem magiczne pstryk, a efekt był oszałamiający. Z wgniecenia o głęgokości ok.15mm(jak sądze) pozostało tylko lekka nierówność z jednej strony. Spróbujcie bo warto.... :D

czesc

bardzo ciekawy temat.

Mam takie pytanko odnośnie metody wypychania od środka, tj jak minimalizować ryzyko odpryśnięcia lakieru, pęknięcia lakieru.

W moim baku wgięcie nie ma ostrych krawędzi, ale są one skupine w dość małym obszarze.

Pozdrawiam i dalej czytam

czytam i niewierze jakie to sposoby potrafia wymyslec co niektorzy...

te sposoby to jeszcze nic... :banghead: kiedys to usłyszałem zeby nawrzucac grochu albo fasoli ( nie pamietam) do baku pod korek i zalac woda, zamknac i na noc zostawic hyhyhy :banghead:

te sposoby to jeszcze nic... :banghead: kiedys to usłyszałem zeby nawrzucac grochu albo fasoli ( nie pamietam) do baku pod korek i zalac woda, zamknac i na noc zostawic hyhyhy :banghead:

heheheh

i z baku robi się... balonik :banghead: :banghead: