motomichal Opublikowano 20 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 Kupiłem na wyspach motor i tu jest zarejestrowany na mnie mam dowód rejestracjyjny co prawda przęgląd i podatek drogowy mi się skończyły ale mam kwitki że było opłacane no i jest problem bo tu w anglii nie ma czegoś takiego jak umowa kupna sprzedażyMam oczywiście dane gościa adres imę i nazwisko.Planuje w czerwcu przywieść go do polski i co dalej przerejestruje go bez większych zgrzytów,będe musiał spożądzić umowę??przypominam że w dowodzie jest już moje nazwisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 20 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 Zadnych problemow. Tlumaczysz dowod, robisz pierwszy przeglad, oplacasz skarbowke i idziesz do urzedu komunikacji. Oczywiscie wszedzie placisz, a potem dostajesz juz gotowe papiery i blache. That's it :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witas Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 a jak oplacasz skarbowke bez umowy kupna-sprzedazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 a jak oplacasz skarbowke bez umowy kupna-sprzedazy?Z tego co pamietam, to musialem napisac jakies podanie o zwolnienie z podatku VAT. Potem zaplacilem juz "tylko" 150 zeta za zwolnienie i to bylo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witas Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 Z tego co pamietam, to musialem napisac jakies podanie o zwolnienie z podatku VAT. Potem zaplacilem juz "tylko" 150 zeta za zwolnienie i to bylo wszystko. dokladnie to podanie to jest vat-24, ktory skladasz w uzedzie skarbowym, razem z kserokopia umowy kupna sprzedazy, nastepnie placisz 150zl, dostajesz vat-25 z ktorym idziesz rejestrowac moto. byc moze istnieje mozliwosc zeby nie zalaczac umowy k-s, skoro moto juz jest na ciebie zarejestrowany, ale na tyle sie nie znam, a normalna procedura wyglada wlasnie tak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 dokladnie to podanie to jest vat-24, ktory skladasz w uzedzie skarbowym, razem z kserokopia umowy kupna sprzedazy, nastepnie placisz 150zl, dostajesz vat-25 z ktorym idziesz rejestrowac moto. byc moze istnieje mozliwosc zeby nie zalaczac umowy k-s, skoro moto juz jest na ciebie zarejestrowany, ale na tyle sie nie znam, a normalna procedura wyglada wlasnie tak.....Dokladnie nie pamietam-bylo to dwa temu,ale ja tak wlasnie robilem sprowadzajac moto z UK :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Żeby nie robić nowego tematu o sprowadzaniu z UK, zapytam tutaj (z tych podanych w przewodniku ten jest najbliższy mojemu problemowi).Chcę kupić motocykl, który Polak kupił w Anglii. Jest tu jednak trochę komplikacji. Maszyna posiada angielski dowód rejestracyjny, w nim w części 5. "Registered Keeper" jest wpisany jeden Anglik, w części 6. "New Keeper" inny anglik (kolejny właściciel, kupił maszynę jakieś 3 lata po zarejestrowaniu przez tego angilka z pola 5), a ten Polak posiada (jak twierdzi) umowę kupna-sprzedaży z tym drugim angolem. Moje wątpliwości wynikają z tego, że w dowodzie nadal jest część 11. "Notification of Permanent Export", w dodatku pusta. Jak się domyślam, oznacza to, że motocykl może być nadal zarejestrowany w GB. Czy jest w ogóle możliwe zarejestrowanie takiego motocykla w Polsce? Czy potrzeba odsyłać część 11. na własną rękę, czy po prostu ją wyciąć i tak oddać do Wydziału Komunikacji? Sprzedawca mówi, że pytał w urzędzie i wszystko jest OK, ale to standardowe gadanie sprzedającego. Kto pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Nie musisz wysyłac czesci o Exporcie do UK ,ale powinienes. Motocykl spokojnie zarejestrujesz w PL.Do rejestracji potrzebna jest tylko pierwsza kartka + umowa. Jednak jesli nie odeslesz tego kwitka to jakbyś kiedys sie wybrał do UK ( lub gdzies indziej gdzie beda miec baze danych z UK) i złapie cie POLICE to ty bedziesz miał polskie blachy i polski dowód rej. a u nich wyskoczy ze to moto jest nadal zarejestrowane w UK i do tego ani MOT ani TAX - (oczywiscie jakby sie sprawdzili po VIN co w sumie jest mozliwe bo mnie ostatnio sprawdzali pow VIN w PL) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Dzięki, wyjaśniło mi to sporo wątpliwości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroz Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 "Registered Keeper" jest wpisany jeden Anglik, w części 6. "New Keeper" inny anglik (kolejny właściciel, kupił maszynę jakieś 3 lata po zarejestrowaniu przez tego angilka z pola 5), a ten Polak posiada (jak twierdzi) umowę kupna-sprzedaży z tym drugim angolem. Moje wątpliwości wynikają z tego, że w dowodzie nadal jest część 11.z tym dowodem to jest podejrzana sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Mam skan tego dowodu i wszystko jest tak jak napisałem. Wpisywałem numer VIN w kilku darmowych serwisach sprawdzających historię pojazdu, ale jeszcze nie próbowałem opcji płatnej. Chyba wersja darmowa też powinna pokazać nieprawidłowości typu pojazd skradziony, itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroz Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) 1. skoro Polak kupił motor w Anglii to jego dane powinny być w registration certificate2. nie ma takiej opcji, aby w dowodzie rejestracyjnym wpisany był stary i obecny właściciel. procedura jest taka, że stary właściciel wypisuje w dowodzie rejestracyjnym dane nowego właściciela i odsyła dowód do DVLA, które to wydaje nowy dowód new keperowi. new keper otrzymuje od sprzedającego tylko v5c/2w \3. IMHO ważniejszy jest to co w dowodzie niż umowa. 4. w jaki sposób drugi angol sprzedał motor gdy właściwie nie miał papierów na niego.5. z tego co piszesz to moto na 100% zarejestrowane jest w UK, a jego właścicielem jest nim ten pierwszy angol z części 5. "Registered Keeper". Edytowane 19 Lipca 2008 przez jaroz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
es_kol_ta Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 W rozdziale nr 2 V5C jest rubryka Previous Registered Keepers i tam jest wpisany poprzedni wlasciciel i ile ich bylo . Wiec jezeli kupujesz od goscia to on to powinien miec wpisanego poprzedniego wlasciciela , a jak juz dostaniesz swoje V5c to tam powinien byc wpisany koles od ktorego to wziales . To tak gwoli scislosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 "Swoje V5C" to bym dostał, rejestrując go w Anglii - chyba nie dostanę angielskiego dowodu, rejestrując moto w Polsce ;-). Dowiem się więcej szczegółów i jeszcze popytam na forum. Jeśli ktoś jeszcze wie coś na ten temat, proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 motocykl jest tego kolesia który jest tam wdrukowany w dowód, czyli 5. "Registered Keeper". ,ale czasem tacy "polscy anglicy" jak kupuja conieco to nie wiedzą o co kaman i wypełniają tylko rubryke new keeper i myslą ze to ok. Moze w tym całe zamieszanie???Tak czy siak u nas w polandzie by sie penie nie połapali i musiałbys miec umowe z tym kolesiem co jest "new keeper.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi