Mikosław Opublikowano 3 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2006 To ja juz nie wiem o co chodzi :buttrock: Ja zdalem na prawko kat.A (mialem juz prawko B i dokument pare ladnych lat) 20 lipca tego roku. Dokument w urzedzie komunikacji odebralem 4 sierpnia. Na dokumencie w rubryce 10 "Data wydania uprawnienia" mam date 21.07.06 czyli z tego wnioskuje ze uprawnienia otrzymalem 21 lipca a nie 4 sierpnia.I teraz ktora data jest ta uwazana przez sad czy policje za ta slusza :icon_mrgreen: BProsze wiec kogos zorientowanego w temacie o rozwianie watpliwosci.Pozdr. Liczy się data otrzymania uprawnień, którą masz w dokumencie - prawie jazdy.W większości przypadków jako data otrzymania uprawnień w danej kategorii figuruje data wystawienia dokumentu, nie jest jednak wykluczone, że, tak jak w przypadku, który opisujesz, data otrzymania uprawnień będzie wcześniejsza niż data wystawienia dokumentu (np. data egzaminu).W każdym bądź razie i sąd i policja związani są datą otrzymania uprawnień.Jednak uprawnienia tego nie będziesz miał dopóki dokument prawa jazdy nie zostanie wystawiony.Mandat 500 zł jest za prowadzenie bez uprawnień, 300 za prowadzenie bez uprawnień do prowadzenia danej kategorii pojazdów, a 50 za kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów (50 za brak każdego z wymaganych dokumentów nie tyl;ko prawa jazdy). Różnica jest taka, że w ostatnim przypadku kierujący otrzymał juz dokument prawa jazdy, a jedynie nie posiada go przy sobie. Zatem dopóki nie dostałeś nowowystawionego prawa jazdy "do ręki", nie masz pewności, że zostało ono już wystawione, ani nie wiesz na pewno z jaką datą przyznano ci uprawnienia. Prowadząc wtedy bez prawa jazdy ryzykujesz mandatem odpowiednio 300 lub 500 zł. Szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaleSatan Opublikowano 4 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2006 Dzieki za wyjasnienie :clap:Czyli w moim przypadku sie pospieszyli z wydawaniem dokumentu :) Tylko jeszcze jedno ale...Jak podczas kontroli policja rozroznia takiego co prawka jeszcze nie odebral od takiego co go nie ma przy sobie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molic Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Co grozi za jazde motocyklem o pojemnosci 125 ccm bez prawa jazdy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patroltuning Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Same nie przyjemności :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 1. mandat karny 300 lub 500 zl2. ewentualny wniosek do sadu o orzeczenie zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych3. wielkie klopoty w razie kolizji (ubezpieczyciel OC ma regres w stosunku do kierowcy, ktory nie posiadal uprawnien)4. holowanie motocykla i parking policyjny = wielkie koszta. Oczywiscie wszystko zalezy tez od Twojego wieku - jesli nie ukonczyles 17 roku zycia to konsekwencje wyciaga sad rodzinny - a to czasami jest zazwyczaj bardziej dokuczliwe niz nawet najwyzszy mandat. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Nie warto ryzykowac biorąc pod uwagę, że jak bedziesz miał A1 to przy robieniu kursu na A płacisz połowe i nie uczysz sie juz teorii :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Doctor_46 Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 Co do mandatow to da sie jeszcze jakos przezyc ale najgorsze gdybys mial wypadek... tak jak napisal lukasz-aprilia cala wina jest twoja poniewaz nie posiadasz uprawnien :flesje: Ja postanowilem zrobic i nie ma mowy zebym zalowal :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Co do mandatow to da sie jeszcze jakos przezyc ale najgorsze gdybys mial wypadek... tak jak napisal lukasz-aprilia cala wina jest twoja poniewaz nie posiadasz uprawnien :flesje: Ja postanowilem zrobic i nie ma mowy zebym zalowal :banghead: Bzdura! Ustalanie winnego wypadku nastepuje przez ustalene kto naruszyl reguly bezpieczenstwa, bez uwzgledniania tego czy ktos posiadal uprawnienia czy nie. Dopiero spowodowanie kolizji z wlasnej winy bez posiadania prawka rodzi bardzo powazne konsekwencje - ubezpieczyciel zaplaci za uszkodzony samochod, ale wyplacone odszkodownie sciagnie od Ciebie (regres).Uproszczajac mozna powiedziec, ze posiadane OC praktycznie nie dziala. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Doctor_46 Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 lukassz-aprilia zwracam honor :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doli_SHL Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Mam SHL M11 (pojemnosc 175) , mam 17 lat no i nie mam prawa jazdy... co jesli mnie psy złapia? bo słyszalem ze po za mandatem moga mi odroczyc zrobienie prawa jazdy na 2 lata... czyto prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chri$ Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Mam SHL M11 (pojemnosc 175) , mam 17 lat no i nie mam prawa jazdy... co jesli mnie psy złapia? bo słyszalem ze po za mandatem moga mi odroczyc zrobienie prawa jazdy na 2 lata... czyto prawda? jak cie psy złapią to moga cie ugryzc w kostke albo w lydke, ewentualnie przewrocic z motoru jesli wbiegną pod koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molic Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 A czy moga i na ile odroczyc prawko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Odroczyc = orzec zakaz prowadzenia pojazdow (sad orzeka). Zakaz prowadzenia pojazdow: od 6 miesiecy do 1 roku w przypadku wykroczeniaW przypadku spowodowania wypadku: od 1 roku do lat 10W przypadku spowodowania wypadku smiertelnego lub ucieczki z miejsca zdarzenia: nawet dozywotnio Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Lukasz, mam do Ciebie w zwiazku z tym takie pytanko:- załozmy, że jade na 125ce bez uprawnien, koles wjezdza mi w dupsko, przyznaje sie do winy, czy OC zostanie mi wypłacone? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 TAK - odszkodowanie zostanie Ci wyplacone. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi