Varg Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Witam,Zmuszony jestem zmienić w swoim motocyklu prądnice na prądnice od MZtki. Problemem jest to, że w MZtce wał kręci się w odwrotną stronę. Co należy i gdzie zmienić w instalacji elektrycznej żeby to działało? A może ktoś wie, w którą stronę kręci się wał w IŻu? Cytuj Organizacja wycieczek motocyklowych po Mazurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Bierzesz do reki stojan. Jest tam dookola kilka cewek polaczonych ze soba w szereg. Z szeregu tego wychodza ostatecznie dwa wyprowadzenia : jedno jest przylutowane do koncowki pod ktora podlacza sie regulator a drugie idzie na mase. Jezeli zmieniasz kierunek obrotow pradnicy to musisz te dwa wyprowadzenia zamienic miedzy soba, a nastepnie przemagnesowac stojan- przez kilka sekund przepuszczasz przez niego prad podlaczajac np do akumulatora, prostownika itp (prad puszczasz oczywiscie w odpowiednim kierunku tzn minus podlaczasz na mase, a plus do tej drugiej koncowki).Co do obrotow Iza to nie mam pojecia, a i pradnica MZtki to zadna rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Witam!Tu znajdziesz dużo inforamcji na ten temat i wile innych związanych z jeżami: http://www.izhmoto.fora.pl/Osobiście jeżdziłem w 49-ce na MZ-ce i było luks, bez żadnych przeróbek, zapłon też od MZ i problem pradów przestał istnieć w iżu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varg Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Czyli szczotek mam nie ruszac i zostawic tak jak są? Wymiane robie w BK 350, a o iża się pytałem, bo teraz miałem prądnice właśnie od niego, która nie dość że była za słaba, to teraz jeszcze się szczotkotrzymacz rozleciał. Cytuj Organizacja wycieczek motocyklowych po Mazurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) tak, szczotek nie ruszasz i zostawiasz tak jak sa.No ale jak teraz bedziesz zakladal oryginalna pradnice to co chcesz zmieniac ? Przeciez powinno byc dobrze. Edytowane 14 Maja 2006 przez ural_zgora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varg Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Dzięki za pomoc ;)Użyłem małego skrótu myślowego pisząc MZ, bo chodziło mi o modele od ES w górę, ponieważ w IFIe wał kręci się w lewo, a nie jak w młodszych w prawo, a że oryginalnej od ifki dostać nie mogę to znalazłem od tropika. Edytowane 14 Maja 2006 przez Varg Cytuj Organizacja wycieczek motocyklowych po Mazurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 A czy nie bylo by lepiej zalozyc alternatorek? Wtedy bys mial extra prad ladowania, pożadne światla, no i instalacje o napieciu 12V:)Polecam alternator od Jawy TS 350, lub od MZ ETZPozdrawiam - Julas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varg Opublikowano 15 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2006 A czy nie bylo by lepiej zalozyc alternatorek? Wtedy bys mial extra prad ladowania, pożadne światla, no i instalacje o napieciu 12V:)Polecam alternator od Jawy TS 350, lub od MZ ETZKolega wueska przesłał mi schematy do podłączenia alternatora, jednak narazie zamontuje tą prądnice, a później będe kombinował z tym alternatorem i jeżeli nie będzie on wymagał żadnych nieodwracalnych zmian to go zamontuje. Jednak jeżeli będe musiał naruszyć oryginalne części to już wolę mieć 6V, wcale tak cieżko się tej ify nie pcha ;) Cytuj Organizacja wycieczek motocyklowych po Mazurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 15 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2006 oj niestety... w swojej TS musiałem naruszyć mocno karter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi