MrRat Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Panowie i Panie mam nie lada problem, cos jest nie tak z moim moto. Przy predkosciach powyzej 100 km/h wystepuje wezykowanie tylnego kola, strach jechac szybciej bo tak dupa zamiata ze boje sie ze mnie wysadzi z moto. Co moze byc tego przyczyna ??? Nie wywazone kolo ?? wywalone tuleje w wachaczu ??? czy cos jeszcze.Dodam ze cisnienie w oponie tyl to 2,5 atmosfery. Prosze o jakas rade. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebeq Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Mi to wygląda na luzy w wahaczu ,ale sprawdz też luzy w kołach i przednim zawieszeniu.Miałem tak kiedys w motocyklu i mocniejsze dokręcenie wahacza pomogło. PzDr seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 sprawdz jeszcze ustawienie tylnego kola bo ktos mogl zle je ustawic przy naciaganiu lancucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrRat Opublikowano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Panowie i Panie mam nie lada problem, cos jest nie tak z moim moto. Przy predkosciach powyzej 100 km/h wystepuje wezykowanie tylnego kola, strach jechac szybciej bo tak dupa zamiata ze boje sie ze mnie wysadzi z moto. Co moze byc tego przyczyna ??? Nie wywazone kolo ?? wywalone tuleje w wachaczu ??? czy cos jeszcze.Dodam ze cisnienie w oponie tyl to 2,5 atmosfery. Prosze o jakas rade. POZDRAWIAM Wlasnie bylem sprawdzic i na oko zadnego luzu na wachaczu nie ma, no moze jest tyle co sie na tulejkach moetalowo-gumowych giba ale to bardzo minimalnie. Jakies jeszcze inne sugestie ?? sprawdz jeszcze ustawienie tylnego kola bo ktos mogl zle je ustawic przy naciaganiu lancucha Kolo ustawione tak samo na znacznikach na wachaczu., chyba ze te znaczniki nie sa dokladne ??? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PNT_CB1 Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Kolo ustawione tak samo na znacznikach na wachaczu., chyba ze te znaczniki nie sa dokladne ???... pod warunkiem, że to moto jest bezwypadkowe, w innym przypadku możesz mieć "zwajhowany" wahacz i bez pomiaru gołym okiem tego nie zobaczysz... wiem że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale postaraj się ustawić koło na suwmiarkę. Inna przyczyna: wgniecona/ przytarta felga, odkleiły się odważniki, które miałeś przyklejone tylko z jednej strony.Może "spuść" (bardziej miękka) sprężynę od tylnego zawiasu - mi uciekało tylne koło w zakręcie, a jak zmiękczyłem sprężynę to jest wszystko O.K. a może poszły ci łożyska igiełkowe na wahaczu ?? bez rozebrania tego chyba nie stwierdzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrRat Opublikowano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) ... pod warunkiem, że to moto jest bezwypadkowe, w innym przypadku możesz mieć "zwajhowany" wahacz i bez pomiaru gołym okiem tego nie zobaczysz... wiem że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale postaraj się ustawić koło na suwmiarkę. Inna przyczyna: wgniecona/ przytarta felga, odkleiły się odważniki, które miałeś przyklejone tylko z jednej strony.Może "spuść" (bardziej miękka) sprężynę od tylnego zawiasu - mi uciekało tylne koło w zakręcie, a jak zmiękczyłem sprężynę to jest wszystko O.K.a może poszły ci łożyska igiełkowe na wahaczu ?? bez rozebrania tego chyba nie stwierdzisz Felga prosta, moto po przywiezieniu po szlifie bylo u 3 moich znajomych, nikt z nich nie zaliczyl szlifa, a latali ta Kawa po 200km\h, moze rzeczywiscie cos z wywazeniem kol, bede musial sie przejechac do jakiegos wulkanizatora zeby sprawdzil wywazenie kol. Czy zle wywazenie lub nie wywazenie wogole kol moze dawac takie objawy ??? POZDRAWIAM Edytowane 12 Maja 2006 przez MrRat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Dzieje się to bezpośrednio po wymianie opony ? Może ciężarek odkleił się od felgi ? A może kupiłeś tekstylną kurtkę , jest luźna i łopocze na plecach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrRat Opublikowano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Dzieje się to bezpośrednio po wymianie opony ? Może ciężarek odkleił się od felgi ? A może kupiłeś tekstylną kurtkę , jest luźna i łopocze na plecach ? Mysle ze tak, nie latalem na starej oponie tyle bo byla prawie lysa ( trzeba bedzie odwiedzic wulkanizacje) , a co do kurtki to mam skore wiec nic nie lopotalo. Ale dzieki za wszystkie pomysly :icon_razz: POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 podobny problem do mojego,tez założyłem taki temat ja czuje jakby falował... i nie wiem dlaczego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 A opona ta nowa jest dobra ? (tak OT jestes moze Niepolomic? ) Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konował Opublikowano 13 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2006 Felga prosta, moto po przywiezieniu po szlifie bylo u 3 moich znajomych, nikt z nich nie zaliczyl szlifa, a latali ta Kawa po 200km\h, moze rzeczywiscie cos z wywazeniem kol, bede musial sie przejechac do jakiegos wulkanizatora zeby sprawdzil wywazenie kol. Czy zle wywazenie lub nie wywazenie wogole kol moze dawac takie objawy ??? POZDRAWIAM Ja bym obstawial opone, mi na łysej dosyć niestabilnie się zachowywał. A te 200 to skąd wziołeś jak szybkościomierz masz wyskalowany do 180 :icon_razz: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marknt Opublikowano 13 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2006 a nie masz za mocno skręconego łożska główki ramy , niby to dotyczy przedniego koła , ale jeśli się przyzwyczaiłes do tego , to objawy przy wiekszych prędkościach mogą przenosic się na tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 podnies tyl do gory kakrec kolem i sprawdz czy opona nie ma bicia na boki ja mialem taka gowniana opone co walila na boki i rozwwalony tylny amor plywalem w zakretach juz przy 90 km/h Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrRat Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Ja bym obstawial opone, mi na łysej dosyć niestabilnie się zachowywał. A te 200 to skąd wziołeś jak szybkościomierz masz wyskalowany do 180 :icon_razz: . No to co ?? Jak sie zamyka szafe to chyba sie jedzie wiecej niz 180 km/h ??? Chyba logiczne ??? Oczywiscie mowie o licznikowyej predkosci :banghead: POZDRAWIAM podobny problem do mojego,tez założyłem taki temat ja czuje jakby falował... i nie wiem dlaczego.... To jak cos wymyslisz to daj znac. POZDRAWIAM A opona ta nowa jest dobra ? (tak OT jestes moze Niepolomic? ) Mysle ze tak, bylem w sobote u wulkanizatora i wywazyl mi kolo, teraz czekam na lepsza pogode i bede sie musial wybrac na autobana zeby sprawdzic co sie dzieje. (tak OT nie jestem z Niepolomnic ) POZDRAWIAM a nie masz za mocno skręconego łożska główki ramy , niby to dotyczy przedniego koła , ale jeśli się przyzwyczaiłes do tego , to objawy przy wiekszych prędkościach mogą przenosic się na tył. A jak mozna to stwierdzic ?? Sa jakies domowe sposoby zeby to zdiagnozowac ??? POZDRAWIAM podnies tyl do gory kakrec kolem i sprawdz czy opona nie ma bicia na boki ja mialem taka gowniana opone co walila na boki i rozwwalony tylny amor plywalem w zakretach juz przy 90 km/h Sprawdzalem, opona prosta, amor chyba nie wywalony, a to dzieje sie nie w winklach tylko przy jezdzie na wprost (autostrada) normalnie tak szybko nie jezdze :buttrock: POZDRAWIAM wiem że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale postaraj się ustawić koło na suwmiarkę. A moze mi kolega dokladnie wytlumaczyc jak to zrobic ??? Bede bardzo wdzieczny. POZDRAWIAM Edytowane 14 Maja 2006 przez MrRat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrusgsx Opublikowano 14 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2006 Opona którą teraz założyłeś to nówka czy używka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi