Skocz do zawartości

Wymuszenia przez katamarany

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w miescie czy to w centrum czy to na jakiejs drodze koło ktorej jest duzo zabudowań jezdze przepisowo praktycznie 60 nie przekraczam. Co innego np. dwupasmowka w miescie.

A wymuszenia ? Wiadomo ze motocykl mniej widac to i wiele osob po prostu sie zagapia. Szczerze mowiac to rzadko spotykam sie z tym zeby ktos mi wymusił pierwszenstwo, na pewno czesto pomaga kamizelka ale mysle ze w jakims sensie moja obserwacja drogi. Staram sie patrzec na kierowce czesto mozna z jego twarzy duzo wywnioskowac, staram sie tez trzymac kończyny ;) na hamulcach i w razie czego byc gotowym do odbicia. Dzieki takiej technice miałem juz w swoim motocyklowym zywocie kilka sytuacji podbramkowych ale zawsze jakos udało mi sie z tego wyjsc. Wiadomo nie wszystko da sie przewidziec ale zycze i sobie i wam jak najwiecej lat bezwypadkowej jazdy.

pozdro

Nie musisz wierzyć, że jeżdzę z taką predkoscią. Ale od kilku lat mieszkam na wsi i większość tras robię na terenach wiejskich. Wystarczy , że przy prędkości 80km/h w przednie koło wkręci Ci się kot , albo kura . Od razu zmienisz zdanie. Przerobiłem to z małym zającem - do remontu było całe koło i wymiana tarczy hamulcowej.

A jechałem tylko 60-70 km/h.

Z doświadczenia wiem , że zmiana stylu jazdy jest w zdecydowanej większości spowodowana jakimś zdarzeniem na drodze. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy chca się przekonać o pewnych rzeczach na własnej skórze.

PZDR>

Wszyscy macie racje , ale mi sie wydaje za kazdy jezdzi z taka predkoscia na jaka mu pozwala pogoda droga itp i to czy jedzie 50 czy 80 na godzine jest malo istotne bo motocyklista jest pewien ze w razie jakiegos zagozenia poradzi sobie przy tej predkosci i ja np poradze sobie przy 80 a doswiadczony motocyklista przy 120 wiec jest roznica a taki katamaraniaz w samochodzie za nic sobie ma motocykliste i jak wymusi pierszenstwo to raczej bardziej ucierpi motocyklista niz on ( niestety)

Żyjemy w kraju w którym ludzie uważają że przepisy są po to aby je łamać. A motocyklem na terenie zabudowanym jade nie więcej niż 60km/h. Troche już przejechałem i nie chce mieć wypadku (tym bardziej na motocyklu). Po co potem gadać głupoty w stylu „jechałem sobie spokojnie 110 a ten głupi kierowca mi wymusił. Większość wypadków miałaby inny skutek, gdyby ludzie jeździli przepisowo.

Wszyscy macie racje , ale mi sie wydaje za kazdy jezdzi z taka predkoscia na jaka mu pozwala pogoda droga itp i to czy jedzie 50 czy 80 na godzine jest malo istotne bo motocyklista jest pewien ze w razie jakiegos zagozenia poradzi sobie przy tej predkosci i ja np poradze sobie przy 80 a doswiadczony motocyklista przy 120 wiec jest roznica a taki katamaraniaz w samochodzie za nic sobie ma motocykliste i jak wymusi pierszenstwo to raczej bardziej ucierpi motocyklista niz on ( niestety)

Co z tego ze jest doswiadczony to moze latac szybciej ? Przeciez dla praw fizyki nie ma znaczenia doswiadczenie jak jedziesz 80 km/h to droga hamowania jest o wiele dłuższa niz jak 60 km/h a moze akurat ten metr mniej przy hamowaniu uratuje komus zdrowie bo jak Ci wsykoczy nagle na droge to go nie przejedziesz jak bedziesz jechał troche wolniej. I nie mowie wcale ze ja przestrzegam przepisy zawsze, bo tez mi sie zdarza troche poszalec. Ale takich ograniczen w srodku miasta staram sie zawsze przestrzegac.

BaNaN !

Przelicz sobie ile metrów przejezdżasz w sekundę ( jadąc 80 km/h ) , dodaj do tego czas Twojej reakcji , drogę hamowania na zimnych hamulcach itp.

Potem dostosuj otrzymany wynik do następujacej sytuacji : ok. 40 m przed Tobą ,dokładnie na Twój pas wjeżdża samochodzik dostawczy marki Lublin z ładunkiem ,na pasie jezdni z drugiego kierunku jedzie 42 tonowy TIR. Na chodniku tłoczą się przechodnie ( matki z dziecmi,starsze kobiety itp.)

Moje pytanie jest proste - czy masz szanse na uniknięcie zderzenia ???

i pytanie dodatkowe -wolisz zabić siebie czy innych .

PS. Potem przelicz jakie masz szanse przy prędkości 50 km/h.

Pozdro.

Z doświadczenia wiem , że zmiana stylu jazdy jest w zdecydowanej większości spowodowana jakimś zdarzeniem na drodze. Tylko nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy chca się przekonać o pewnych rzeczach na własnej skórze.

PZDR>

Zgadzam sie w 100% ze Starym Sierzantem! Jako kierowca dosc mlody stazem jestem, ale juz kolo 100tys km nakrecilem, i to nie tylko po swojej wsi ;) Troszke juz w trasie widzialem/przezylem i stwierdzilem ze wraz z rosnacym przebiegiem caly czas wzasta moja ostroznosc, zdolnosc przewidywania, a spada zaufanie do innych kierowcow... Szkoda tylko ze wiekszosc ludzi musi doswiadczyc niektorych zdarzen na wlasnej skorze i wtedy zaczynaja rozumiec, ze nie sa panami kierownicy, a drogi publiczne to nie tor wyscigowy...

Witam.

W nawiązaniu do tematu: Właśnie wróciłem z Krakowa, na odcinku 20km w okolicach Kielc chciało mnie zabić 3 kierowców samochodów. Za każdym razem wymuszenie pierwszeństwa przejazdu.

Pozdrawiam

SQ7NSQ

Wymuszanie to codzienność.

Ale jeszcze bardziej mnie wkurza "spychanie" do pobocza.

Jedziesz sobie spokojnie w kolumnie ( bo albo nie możesz wyprzedzić albo też ci się nie chce)

A taki jeden z drugim "wciska się" pomiędzy ciebie a pojazd przed tobą w ten sposób aby zmusić cię do zjechania na pobocze :flesje:

Już kiedyś sobie obiecałem, że będę woził za szybką parę zgnitych jaj i takiemu wciskającemu się poślę jedno na tylną szybkę :crossy: .... a jak będzie czyścił ten smród to pomyśli sobie, że jakiś bocian zgubił... he he

W wersji hard-core to mogą być otoczaki z rzeki ..... chyba przesadziłem ;)

Zgadzam sie w 100% ze Starym Sierzantem! Jako kierowca dosc mlody stazem jestem, ale juz kolo 100tys km nakrecilem, i to nie tylko po swojej wsi ;) Troszke juz w trasie widzialem/przezylem i stwierdzilem ze wraz z rosnacym przebiegiem caly czas wzasta moja ostroznosc, zdolnosc przewidywania, a spada zaufanie do innych kierowcow... Szkoda tylko ze wiekszosc ludzi musi doswiadczyc niektorych zdarzen na wlasnej skorze i wtedy zaczynaja rozumiec, ze nie sa panami kierownicy, a drogi publiczne to nie tor wyscigowy...

Masz całkowitą rację! JA jestem " świezym" kierowcą i racją jest to że sytuacje na drodze naprawdę zaskakują,a gdy się ma nawiniętych troche km to już jest chociaż troche łatwiej. A co do wymuszeń to jak zwykle gdy dojdzie do wypadku to tłumaczenie typu motocykla nie widać itp A co to ma do rzeczy? Zwyczajna olewka ze strony kierowców samochodów. Myślą podczas jazdy o 100 różnych rzeczach

Co do prędkości(stary sierżant pisał) to nawet podczas wymuszenia gdy jedziesz 50 nie 80-90km/h masz szanse wychamować a jeżeli nie.... to przy uderzeniu masz większe szanse.... normalka

Masz całkowitą rację! JA jestem " świezym" kierowcą i racją jest to że sytuacje na drodze naprawdę zaskakują,a gdy się ma nawiniętych troche km to już jest chociaż troche łatwiej. A co do wymuszeń to jak zwykle gdy dojdzie do wypadku to tłumaczenie typu motocykla nie widać itp A co to ma do rzeczy? Zwyczajna olewka ze strony kierowców samochodów. Myślą podczas jazdy o 100 różnych rzeczach

Co do prędkości(stary sierżant pisał) to nawet podczas wymuszenia gdy jedziesz 50 nie 80-90km/h masz szanse wychamować a jeżeli nie.... to przy uderzeniu masz większe szanse.... normalka

Popieram w 100%

A tak przy okazji kiedy mówimy o wymuszeniu ? Jak to wygląda ?

Przed chwilą wróciłem z trasy. Miałem taką sytuację, że gość wjechał z podporządkowanej w terenie niezabudowanym, jakieś 150 m przede mną.

Efekt, musiałem zwolnić, ale nie hamować. Nie jechałem specjalnie szybko.

Nie potraktowałem tego jako wymuszenia.

Zdarzało mi się nie raz, nie dwa, jak ktoś naprawdę wjechał na drogę i musiałem hamować. Ale naprawdę sporadycznie były to sytuacje niebezpieczne. Czasmi nawet taki delikwent migał awaryjnymi na znak przeprosin.