Skocz do zawartości

Koła rozrządu ?

ural_zgora
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że firmy dorabiające tak zwane miękkie koła rozrządu /zębatki wykonane z odpowiednio twardego tworzywa, co eliminuje efekt żelaznego klekotu i mocno wycisza pracę silnika/ rozprowadzają jeden wymiar , bez podziału na m-kę i kaśkę, sugerowałoby , że są jednakowe.

Edytowane przez Maro

Biorąc pod uwagę, że firmy dorabiające tak zwane miękkie koła rozrządu /zębatki wykonane z odpowiednio twardego tworzywa, co eliminuje efekt żelaznego klekotu i mocno wycisza pracę silnika/

Na te kola z tworzywa sztucznego to bym sie nie dal nigdy w zyciu namowic, zwlaszcza ze z tego wiekszego kola napedzana jest dodatkowo pradnica (alternator), no i ta nierownomierna praca rozrzadu (dwa cylindry). Kiedys w samochodach Star byly kola rozrzadu metalowe, pozniej wkladali z tworzywa. Efektem bylo bardzo duzo przypadkow takich ze zeby sypaly sie jak rozaniec.

Drugi taki minus tych tworzywowych kol jest taki ze nigdy nie wiadomo kiedy sie skoncza, co w przypadku metalowych jest wyraznie slyszalne.

Edytowane przez ural_zgora

• 5 miesięcy temu...

Oj stary temat ale:koła rozrzadu w zależności od okresu produkcji różniły się technologią wykonywania i z tąd róznice w ilości otworów na obwodzie dużego koła(wałka).Koła dniepr róznią sie nie znacznie od pozostałych,jednak nie polecam bo jakość z kijowa jest :icon_mrgreen: Co do przekładni rozrządu produkowanej z materiałów kosmicznych :buttrock: typu grupa poliamidów to rzeczywiście raczej słabo dają sobie radę w silnikach o takiej kulturze pracy.Były stosowane w bardzo zbliżonych konstrukcjach nie wiem jak dawały sobie radę .W ramach ciekawostki poniżej zdięcie dużego koła wykonanego z nieco innego materiału(tekstolit)a z tą samą intencją.

http://img142.imageshack.us/img142/4188/obraz034mt2.jpg

http://img149.imageshack.us/img149/5755/obraz036xa5.jpg

No teraz to juz wiem jaka jest roznica. Te 6 otworowe byly produkowane wczesniej. Starsze = lepsze. Druga taka ciekawostka jest taka ze duze kolo rozdrzadu jest sprzedawane bez bolca ustalajacego przyslone odpowietrznika skrzyni korbowej (wersja starsza), a nowe juz sa sprzedawane z nim. Roznica tez byla w kolorze malego kolka - bylo ciemne (oksydowanie to sie nazywa ?). U mnie w uralu poczatkowo smigaly te nowsze - 5 otworowe - taki kupilem. Na bazarku udalo mi sie dostac te drugie (ostatni komplet :icon_mrgreen: ) i obecnie mam zalozone.