MZrider Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Celowo umiesciłem ten temat tutaj, gdyż ten dział czyta najwięcej osób związanych z podróżami. Otóż na jednym z filmów z wypraw motocyklowych Touratecha widziałem, że mieli specjalne krople do odkażania wody. Sądzę, ze to dobry pomysł, żeby czasem nie złąpać jakiejś żółtaczki, czerwonki czy duru brzusznego, o to np w Afryce czy krajach mniej rozwiniętych bardzo łatwo. Nie zawsze można kupić wodę w sklepie, różne są sytuacje. W każdym razie w aptece tego dostać nie można, może ktoś wie gdzie tego szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poonani Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a gdzie sie wybierasz jeśli mozna spytać?? PozdroP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropelka_350 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 O ile się orientuje to są jakieś tabletki do odkażania wody. Pytałbym o nie w sklepach z militariami, bronią. Coś związanego ze szkołą przetrwania, lub sklepy ze sprzętem turystycznym.Podstawowym środkiem zaradczym jest zagotowanie wody, a z tego co wiem jesteś wyposażony w kuchenke benzynową.Jak Ci na pustyni wody braknie to zawsze możesz się napić ożywczej etyliny :) która przecież nie szkodzi koniom mechaniczym.Przy sprzyjających wiatrach będzie okazja na Mazurach przetestować picie wody z jeziorka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syska Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 jest cos takiego jak citrotravel, sa to kropeli ktore sluza do odkazania wody z nieznanego zrodla, do opatrywania skaleczen, do poznawania regionalnych smakow, bez ryzyka niechcianych sensacji, na komary i do wielu innych celow :) kupuje sie to w aptece, wiem bo sama to mam, a koszt takich kropelek jest w granicach 25 zl www.citrotravel.pl zycze udanej podrozy :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 jedziesz do afryki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirmil Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Celowo umiesciłem ten temat tutaj, gdyż ten dział czyta najwięcej osób związanych z podróżami. Otóż na jednym z filmów z wypraw motocyklowych Touratecha widziałem, że mieli specjalne krople do odkażania wody. Sądzę, ze to dobry pomysł, żeby czasem nie złąpać jakiejś żółtaczki, czerwonki czy duru brzusznego, o to np w Afryce czy krajach mniej rozwiniętych bardzo łatwo. Nie zawsze można kupić wodę w sklepie, różne są sytuacje. W każdym razie w aptece tego dostać nie można, może ktoś wie gdzie tego szukać?Te krople to cos na bazie jodyny,ewentualnie chloru.Do kupienia w sklepach turystycznych.Zabija bakterie,ale nie wiem,czy wirusy tez.Polecam gotowanie,jak jedziesz moto to kuchenka na benzyne to normalka,w ciagu 4-5 minut litr wrzarki zagotujesz.A w afryce, zwlaszcza czarnej o wode butelkowana raczej trudno.Szybciej znajdziesz cole :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZrider Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2006 jedziesz do afryki? Do Afryki na kontynent dziki to w przyszłym roku. A teraz do Rumunii i Bułgarii.Z tym gotowaniem wody to nie jest takie dobre wyjście na warunki polowe. W Europie środkowej i Północnej zawsze tankowałem wodę do baniaczków ze stacji benzynowej i taką piłem bez przegotowania, bo dużo się pije kiedy upał męczy. Jeśli miałbym gotować codziennie kilka litrów i wlewać to spowrotem do butelki to miałbym z tym dużo roboty. A popijanie tylko gorącej herbatki w upały też wykańcza.Będę pytał w sklepach turystycznych i militarnych, jak coś znajdę to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poonani Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Do Afryki na kontynent dziki to w przyszłym roku. A teraz do Rumunii i Bułgarii. eee tam te dwa kraje to nie aż taka dzicz żeby wody nie było :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Krzychu na zółtaczkę musisz się zaszczepić :) Nie bój sie igły :( pozdrawiam :banghead: Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rof Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2006 wczoraj rozmawiałem ze znajomym (zawodowy zołnierz - komandos) wlasnie na temat odkazania wody, mowil ze tabletki kupuje się w skepach turystycznych i jest patent na odkazanie wody nadmanganianem potasu (sypie sie kilka kryształków) i jest ok, ale to chyba bardziej mozna z ostateczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2006 (edytowane) Gdzieś mam kserówki dotyczące survivalu, kiedyś mnie to interesowało, kiedyś czytałem że dawało się kryształek Nadmanganianu Potasu ( takie fioletowe badziejstwo, teraz w tabletkach sprzedają) na ileś wody i odkażało :biggrin: tylko dokładnie nie pamiętam proporci, jak za duzo dasz tego to ci może troche gardlo popalić :buttrock: - kiedyś tym gardło musiałem płukać i ni ebyło to miłe Cholibka widze że kolega mnie ubiegł, można też było kupić specjalne filtry do wody :buttrock: Edytowane 9 Kwietnia 2006 przez Anarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmoSquig Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 A jeśli lubisz przepłacać i chcesz mieć nadrukowany motorek na opakowaniu tabletek, to "zestawy do odkażania wody dla motocyklistów" są dostępne w Louisie :crossy:Z ciekawostek są też podgrzewacze wody oferujące ciepły prysznic w dziczy - wlewasz wodę do specjalnego worka za 8 EURo, wystawiasz go na 3 godziny na słońce i z wbudowanego sitka leci woda o temperaturze ok 32 stopni. Czary z mleka :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 . A teraz do Rumunii i Bułgarii.Z tym gotowaniem wody to nie jest takie dobre wyjście na warunki polowe. W Europie środkowej i Północnej zawsze tankowałem wodę do baniaczków ze stacji benzynowej i taką piłem bez przegotowania, bo dużo się pije W Rumunii i Bulgarii to ja bym sie nie martwil o wode. Nie ma problemow z zakupem wody minealnej w dowolnych objetosciowo butelkach, dostaniesz na kazdej stacji paliw i w kazdym sklepie.Do odkazania calego organizmu polecam wyroby rodzimego polmosu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
data7 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 w madrej ksiazce wyczytalem "2 krople jodyny na 1,5 litra wody, do tego wycisnac troche cytryny, zeby zabic posmak jodyny" sie rymuje i dziala :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
data7 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 w madrej ksiazce wyczytalem "2 krople jodyny na 1,5 litra wody, do tego wycisnac troche cytryny, zeby zabic posmak jodyny" sie rymuje i dziala :banghead: zapomnialem dodac, ze po takiej akcji woda musi odstac okolo 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi