Skocz do zawartości

No i Stało się - Policja i brak oc

RADAR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie :icon_mrgreen: :icon_evil:

Wyjechałem zadowolony na wiosenną przejazdzkę, zupełnie nieświadom niczego a tu nagle cyk,czerwony lizak,

Pewien siebie, że z moto OK i w ogóle zatrzymałem się i ........ k...wa jakie było moje zdziwienie jak policjant mówi, że OC skonczyło się tydzień temu!!! :)

Oczywiście, nie trudno mozna odgadnąc co dalej - pytania, prosby z mojej strony, wkoncu czekanie na lawete..... :bigrazz: A teraz mam dylemat co mnie czeka, jutro jade załatwić wszystkie formalności i niby po odbiur moto - (wskazówki policjantów) ale czy napewno?????

Czy za brak OC nie ma jakiejś kary? słyszałem coś o 3tyś. zł, :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

może ktoś wie jak to z tym jest?? może ktoś miał taki problem :(

wydaje mi się,ze jesli sie nie wyrejestrowuje auta, to umowa OC jest automatycznie przedłużana- a potem ubezpieczalnia ściąga należność.

więc OC miałeś,nie miałes zaświadczenia o tym.

więc tragiedii nie będzie.

parking policyjny-opłata za garazowanie, mandacik na pewno też... zanim pojedziesz odebrac moto jedz do ubezpieczalni zapłacic składkę i wziąć papier :)

ja tak też się z ojcem zrobiłem kiedyś pojechałem ze starszym do 100licy po towar i po drodze okzało sie że przegladu nie ma samochód!!No cóż załadowaliśmy do busa 1,5 tony na przyczepe jakieś 2tony (ale ma udzwig 250kg bo jest bez chamulców) i jakoś wruciliśmy ale jek by tak coś to :bigrazz: :( :) Oby ci się udało jakoś po kosztach to zrobić!!

Jeżeli nie wypowiedziałeś w zakładzie ubezpieczeń polisy (a zakładam że tego nie zrobiłeś) to idziesz po nową polisę z jakimiś groszowymi odsetkami a następnie Policja oddaje Ci sprzęt.

Dopilnuj jedynie żeby w polisie wpisali Ci datę ważności od dnia następnego po skończeniu się starej polisy a nie od dnia kiedy pójdziesz wykupić nową.

Jak pisali przedmówcy: koszty holowania i parkowania i pewnie jakiś mandat Cię niestety nie ominie.

Edytowane przez Browarny

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

1.Ubezpieczenie jest ważne - Fundusz Gwarancyjny nic Ci nie zrobi.Musisz tylko szybko opłacić zaleglą składkę OC.

2.Mandat karny za brak wymaganych dokumentów - może max 100 zeta.

3. Laweciarz na tobie zarobi niestety.

4.Koszt parkingu duży nie będzie.( max 20-30 zł)

Reasumując - skleroza czasem boli ,ale poza dodatkowymi kosztami jak wyżej , nic Ci więcej nie grozi.

Pozdro.

1.Ubezpieczenie jest ważne - Fundusz Gwarancyjny nic Ci nie zrobi.Musisz tylko szybko opłacić zaleglą składkę OC.

2.Mandat karny za brak wymaganych dokumentów - może max 100 zeta.

3. Laweciarz na tobie zarobi niestety.

4.Koszt parkingu duży nie będzie.( max 20-30 zł)

Reasumując - skleroza czasem boli ,ale poza dodatkowymi kosztami jak wyżej , nic Ci więcej nie grozi.

Pozdro.

Panie Starszy Sierżant.

Mam pytanie. Czy są jakies odgórnie ustalone stawki za "cudowny parking policyjny??". Pytam bo raz mojego mlodszego brata złapali na braku papirków i ciach 100 zł. mandacik i lawetka na maly skuter.

Nastepnego dnia poszedl zaplacic i krzykneli mu prawie 120 za noc!! (poszedl o 10 rano a zlapali go kolo 23)

Rozumiem ze Zakopiec drogie miasto ale bez jaj.....

Dokładnie mój motocykl stał na policyjnym jakiś tydzień i wybuliłem za to 400zł laweciarz za przewiezienie go na ten parking wziął koło 200zł. (ok.15km)

Tez nie miałem oc a motocykl był potrzaskany po wypadku i nic się nie stało. Trzęsłem portkami przed karą, ale zapłaciłem oc i jest ok. pozdr.

W miejscowościach w których Policja nie ma parkingu ( chodzi o teren będący własnością Policji ) pojazdy umieszczane są na parkingach firm które przystąpiły do przetargu na wykonywanie takich usług tj, holowanie i zabezpieczanie pojazdów.Cenniki są wówczas różne , w zależności od miasta.Cena 120 za parking jest kosmiczna - wydaje mi się , że była to opłata za holowanie i parking włącznie.Poza tym liczy się także data - wg.dat można policzyć parkowanie za 2 dni.tj. od 23.00 do 24.00 i od 0.00 do 10.00 czyli do momentu odebrania pojazdu.Niestety są miejscowości gdzie ceny zwalają z nóg.

Mała uwaga - jestem STARY a nie Starszy ,he he he .Pozdro.

Sąsiada złapali jak jechał autem i OC skończyło mu sie 3 dni wczesniej. Oczywiscie auto wzieli lawetą. Lecz następnego dnia po zapłaceniu OC oddali samochód.

nie pierd*** bo sasiadowi przyszla grzywna 2500zl do zaplacenia, ale sprawa wyladowala w sadzie, a OC nie mial oplaconego ponad tydzien. OC jest automatycznie przedlozane tak jak ktos to napisal idz oplac OC i przyjdz z papierkiem dostaniesz tam mandat z 200zl no i koszty parkingu 7zl za dobe chyba no i laweta

Nie do końca tak jak pisze Stary Sierżant jeżeli kupiłeś motur i zawarłeś umowę np.01.03.05r i masz ją płatną w dwóch ratach to drugą ratę masz opłacić do 01.09.05 i wcześniej dostajesz blankiet do opłaty ale mimo iż jej nieopłacisz w tym terminie motur i tak masz ubezp. i policja i UFG nic ci nie zrobi bo pierwszy blankiet masz z pełnym terminem ubezpieczenia tj. do 01.03.06 . Inna sprawa to jeżeli nie zawarłeś nowego ubezp. i nie wypowiedziałeś umowy ubezpieczeniowej czyli od 01.03.06 - 01.03.07 motur masz dalej ubezpieczony ale powstało nowe ciało (organ ) Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny który bierze odpowiedzialność za twoje błędy na drodze i każe sobie za to słono płacić http://www.ufg.pl/oplaty_karne.html