Adam M. Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Wiec najpierw nie przeszlo jakos to drugie zdjecie amperomierza, jezeli mozesz sprobowac przeslac je jeszcze raz to bede wdzieczny.Jesli chodzi o sposoby mocowania to spotkalem sie na razie z dwoma - najczestszy z blaszka w ksztalcie "U" mocowana 2 srubkami do korpusu amperomierza i opierajace sie o gorna sciane lampy, drugi z oprawka amperomierza z odginanymi blaszkami, ktore po wlozeniu odgina sie blokujac ramke w lampie.Wracajac do wymiarow, to nie chodzilo mi o srednice ramki, tylko srednice korpusu amperomierza = mniej wiecej srednicy otworu w lampie ( sa rozne od 1.5 cala do 2.5 cala w wypadku np. samochodowych ). W przyszla sobote mamy w Toronto wystawe i targ motocyklowy na ktorym, mam nadzieje, pojawi sie moj dostawca czesci do anglikow, a ja przedzwonie ze jesli ma kopie Millera to zeby wzial ja ze soba.Wezme cyfrowke i porobie zdjecia, zebyscie mieli pojecie jak wyglada.Jesli chodzi o gaznik to napewno go znajde - potrzeba mi tylko troche czasu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Super za odzew i wielkie dzieki za pomoc w poszukiwaniu jakze trudnych do kupienia fantow :banghead: Rozmawialem z Arkiem tym ze strony tutaj podanej i powiedzial mi ze z przedwojennym gaznikiem jest baaardzo ciezko, natomiast mozna zastapic go jego powojennym modelem, ktory praktycznie poza numeracja niczym innym sie nie rozni, a koszta sa w granicach 400 PLN z amperomierzem jest tak jak mowil Adam ze trzeba go zastapic angielszczyzna zmieniajac przy tym cyferblat, koszt tej zabawy jest podobny.... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macbrus Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Czy o to chodzi?http://img47.imageshack.us/my.php?image=600rt2iy.jpg Cytuj Macbrus Shl M17 Gazela, Junak B20, WSK M21 S1 Sport, WSK M06B3, BMW R1200GS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Niestety ja mam starszy model i u mnie sa dwa oddzielne zegary predkosciomierz i amperomierz, tak wiec nijak mi to zdjecie nie pasuje, ale mimo wszystko dzieki za odzew... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Czy któryś z Was panowie, przetrenował dobór łożysk do skrzyni biegów w RT?Na pierwszy rzut oka sprawa wygląda beznadziejnie - same nie typy.Jesli ktos ma gotową receptę, na to, co czym zastąpić i co zmodyfikować, to prosze o radę.Chyba, że cudem jednak są dostępne? :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 No wiec z gaznikiem dalej kicha, mam dostac adres internetowy firmy niemieckiej siedzacej w czesciach motocyklowych przedwojennych, ale to po swietach bo u anglosasow piatek jest glownym swietem, a w weekend nie pracuja. Ten gaznik Amal 26 / 27 ma 7 roznych wersji w tym kilka powojennych. Podajcie mi jeszcze raz rozmiar dziury na alternator w lampie, bo kopie Millera tutaj maja kolo 2 cali ( 50.8 mm ).Ew. trzeba bedzie kupic kopie Lucasa i zmienic tarcze, bo ten jest mniejszy (1.3/4 cala ). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Sokół 600 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Czy któryś z Was panowie, przetrenował dobór łożysk do skrzyni biegów w RT?Na pierwszy rzut oka sprawa wygląda beznadziejnie - same nie typy.Jesli ktos ma gotową receptę, na to, co czym zastąpić i co zmodyfikować, to prosze o radę.Chyba, że cudem jednak są dostępne? Witaj "skrzydlaty"Pomogę ci z tymi łożyskami więc:1. Łożyska 18x40x9 nie występują-zastępuje się je 17x40x12.Trzeba je zeszlfować na szerokości z obu stronaby uzyskać 9 mm.Wałek w skrzyni ma 18mm trzeba przeszlifować na 17mm i będzie pasować.2.Łożysko 35x70x14 nie występuje. Zastepuje sie je łozyskiem 35x62x14 tylko trzeba pierscień zewnętrznyłożyska przetoczyć z jednej strony i dorobić tuleję zewnętrzną.Robi się to aby łożysko nie wyszło z dorobionej redukcji.Redukcję łożyska trzyma oryginalny pierścień segera.lecz nie łapie łozyska o rozmiarzezewnętrznym 62mm dlatego to tak trzeba zrobić.3.Łożysko 11x24x8 nie wystepuje,zastępowanie podobnym jak(12x24x6)nie zalecane za słabe i dużo grzebania.Najlepiej dorobić tulejkę z fosforobrązu jak jest zrobione oryginalnie na drugim końcu tego wałka.Pamiętać o rowkach smarujących w tulejce.4.Łożysko 25x62x17 typowe nie ma problemu. W pierszym przypadku jeśli boisz się ,że szlifując wałek z 18 mm na 17 mm go osłabisz to możesz dorobić trzpienie i wbić w otwór tego wałka.Ale myślę ,że to zbyteczne. Pozdrawiam oski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 ludziska powiadaja ze dzis to juz wszystko mozna kupic, a tu prosze.... :icon_mrgreen: P.S.@ Adam postaram sie jak najszybciej zrobic srednice pod amperomierz i podac Ci :flesje: Z tego co kolega zmierzyl to srednica otworu w korpusie lampy na amperomierz ma 32 mm, jutro o ile sie da postafram sie potierdzic pomiary..... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 :icon_mrgreen: Duże dzięki Oski za informacje, nie będę musiał wyważać otwartych już przez kogoś drzwi...Z drugiej strony, zaprzągłem kolegę specjalizującego się w łożyskach, do poszukiwań, korzystając z posiadania oryginalnych oznaczeń łożysk wyjętych ze skrzyni.Jedno z nich namierzył, ale czy znajdzie resztę i będą w ogóle dostępne, będę wiedział niebawem.Dlatego, jeszcze się wstrzymam z przeróbkami, ale będę miał je na względzie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 Czas leci... Jak tam prace nad sprzętami? Jakieś świeże fotki :wink:? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 musze cie zasmucic student, ptak poki co oczekuje na reszte czesci i stoi w kolejce do renowacji.... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek20 BSA A65 Opublikowano 8 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2006 hehehe ze strauchami typu RT to nie tak hop siup... naszemu już 4 wiosna stuknęła jak na stole warsztatowym stoi. ale może już niedługo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) Moc, wreszcie dostalem adres do firmy niemieckiej handlujacej czesciami do starych anglikow, wejdz sobie na ich strone i poogladaj probki czesci - malina i sadze ze rozne drobiazgi do Sokola da sie dobrac. Wydaje mi sie ze zarowno gaznik, jak i amperomierz u nich dostaniesz, ale trzeba pogadac w sprawie cen i czesci bo sami przyznaja ze obecny katalog nie jest miarodajny. http://home.arcor.de/cornucopia/spares/html Adam M.PS. Sprawdzilem link i nie dziala.Wejdz na serwer arcor.de, znajdz firme Cornucopia Enterprises, i stamtad masz wejscie na probki ich katalogu. Tekst w angielskim i niemieckim. Edytowane 12 Maja 2006 przez Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Wielkie dzieki za odzew i pamiec, zaraz bede szukal.... :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 5 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 Pytanie do ZNAWCOW, czy oferowany gaznik to oryginal od SOKOLA??http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113928990 :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi