Januszm Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Dziadzia dlaczego należy wymienić olej po zimie? Uważasz, że zima psuje go ;) Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadzia Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Olej traci swoje własciwości a ma to szczególne znaczenie w motocyklach chłodzonych olejem,pozatym odpalanie zimą powoduje skraplanie sie wody w silniku. zreszta jaki jest sens wymiany oleju przed zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 taki sam jak trzymania brudnych garow w zlewie.... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 Producenci olejów mówią, że należy go wymieniać raz w roku bądź żadziej jeśli producent to przewidział bez znaczenia kiedy. Panuje jednak powszechna opinia wśród motocyklistów by zmieniać olej w motocyklu przed zimą ponieważ stary olej zawiera substancje toksyczne i jest już wypracowany. Woda nie będzie się skraplała w silniku jeśli po odpaleniu silnik zostanie rozgrzany do właściwej temperatury pracy. Najlepiej jednak przygotować motocykl do zimy i zostawić go w spokoju. Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadzia Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 Przed zima, pierwsze słysze zawsze wymieniałem po zimie i zresztą wiekszość znajomych tak robi.Ale są rużne szkoły ;) Zreszta jak sie wymienia olej co roku nawet po małych przebiegach to o jakim przepracowaniu my mówimy,pozatym jak nie odpalasz moto zimą to olej może stać nawet i przepracowany.Substancje toksyczne (chodzi ci o nagary i cząstki stałe) wypłukane przez olej.To zawsze zostanie w silniku czy wymienisz olej przed czy po zimie,no chyba że robisz generalke silnika i go wyczyścisz od środka.Wychodzi na to że wymiana przedczy po zimie zależy tylko od kaprysu właściciela :P Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figer Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 A probowal ktos z Was "plukanke" do silnika. Taki srodek, ktory wlewasz do oleju, silnik musi popracowac 15 minut na biegu jalowym na wolnych obrotach, a potem spuszczasz olej. Wedlug producentow usuwa caly syf z silnika. Widzialem takie cos MOTULa za jakies 39 zl, ale widzialem tez STP za 20. Czy to nie uszkodzi tarcz w mokrym sprzegle? Czy dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOTOWARIAT Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 A probowal ktos z Was "plukanke" do silnika.no właśnie też widziałem w sklepach ale podejżewam że lepiej w moto nie experymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endurowiec Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 Ja słyszalem ze skrzynie mozna płukac zwykłą ropą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IrekS Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Cześć, u mnie tez goćiu mówił, że wymieniony był w zeszłym roku, ja moją Kawe kupiłem miesiąc temu i bez wzgledu na to co mi mówił gość to i tak wymieniłem filt i olej na nowy, przynajmniej wiem co mam wlane, a w razie czego wiem co dolać.PozdrawiamIrek z Rawicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartusdr Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Producenci olejów mówią, że należy go wymieniać raz w roku bądź żadziej to nie producent oleju powinien decydować kiedy wymenic olej tylko serwisówka od danego motocykla :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Sewrisówka mówi po jakim przebiegu a nie po jakim czasie. Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Sewrisówka mówi po jakim przebiegu a nie po jakim czasie.Tak,ale w tejze samej serisowce sa informaje dotyczace przygotowania do dluzszego postoju(np. zimy). Producent zaleca wymiane oleju na swiezy przed zimowaniem,a po zimowaniu kolejna wymiane przed pierwszym uruchomieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 No a później raz w tygodniu :) Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Przed zimowaniem i po zimowaniu ??? Bez przesadzy. Przed wystarczy w zupełności. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 13 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2006 Cześć, u mnie tez goćiu mówił, że wymieniony był w zeszłym roku, ja moją Kawe kupiłem miesiąc temu i bez wzgledu na to co mi mówił gość to i tak wymieniłem filt i olej na nowy, przynajmniej wiem co mam wlane, a w razie czego wiem co dolać. Zawsze po kupnie zmienia się olej bo nie można wierzyć sprzedającemu, no chyba, że od brata kupjesz bądź motocykl z orginalną książką serwisową. Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi