skrzydlaty Opublikowano 8 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 Popieram przedmówcę :!: Ujeżdżałem czas jakiś temu, wyremontowanego dla koleżki Iża 49.I stosowałem dwa rodzaje oleju. Przy zastosowaniu półsyntetyka motocykl lepiej śmigał. Wykręcał się jak piła motorowa :P i zapier...Po za tym zastosowanie półsyntetyka pozwoliło na zmniejszenie proporcji z 1:25 na ok. 1:35(40) i mniej dymił, co było nie bez znaczenia podczas jazdy w grupie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 8 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 A co sadzicie o oleju Mobil Extra 2T ?? (polsyntetyk) ja do simsona leje mixol i jezdzi.... a do aprili mobil Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 8 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 Ja używam orlenu 2t półsyntetyczny (ten różowy) koszt 11zl. Moim zdaniem nie ma potrzeby stosować lepszego i droższego oleju do maszyn typu jawa, wsk, mz itp. I tak smaruje o niebo lepiej od miksolu.Kiedyś jeździłem na miksolu i też był ok jednak pozostawia za dużo nagaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 8 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 A co sadzicie o oleju Mobil Extra 2T ?? (polsyntetyk) ja do simsona leje mixol i jezdzi.... a do aprili mobilNo więc do simsona ja bym Ci proponował lać Orlen 2T (wyzej napisaliśmy czemu jest lepszy)A co do Aprilli to ona ma małą pojemność ale dosyć dużą moc więc jego części potrzebują lepszego smarowania :!: Więc oleje typu Mobil Extra 2T jest tam jak najbardziej odpowiedni :!: Do simsona starczy Orlen 2T bo cześci simsona nie są tak bardzo obciążone jak w Aprilli :P Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 8 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2006 a ten orlen to taki w ciemno niebieskiej butelce? bo nawet niewiem co mam w garazu..... 7zł dałem w sklepie motoryzacyjnym ale to chyba jest orlen z jakims tam rozpuszczalnikiem.... czasem kupuje tez mixol z lotosu... zawsze jezdzilem na mixolu czasem na tym co bylo :P i nigdy nie bylo problemow.... Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobuz1 Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Ten Orel to jest w takiej przezrocczystej butelce, a kolor samego oleju jest czerwony!Tylko pamiętaj o jednym!!- ten olej Orlen 2T musisz dobrze wymieszać z paliwem ponieważ nie jest samomieszalny tak jak mixol :!: :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meydey Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 No to podsumujmy. Mówimy o motocyklach typu WSK, SHL, MZ ... bo do nowszysch czy innych, bardziej wysilonych motocyklach wiadomo, że sie leje full syntetyki - ja leje do swojej CZ 125 - Castroll R2. Po tych wypowiedziach stwierdziłbym, że najlepszymi olejami do naszych "weteranów" sa oleje mineralne i pół syntetyczne, ale w tych olejach też jest bardzo duzy wybór. Po ostatnich trzech wypowiedziach stwierdziłbym, że "czerwony olej z orlenu - do pił i innych jednostek spalinowych" sie jak najbardziej nadaje, ponieważ moim zdaniem silniki w tych motocyklach nie są az tak wyżyłowane i obciążone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciowiec Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Także używam orlenu 2t, a przy jego cenie (11zyli) nawet nie ma sie co zastanawiać, tylko wypieprzyć mixola i śmigać na przyzwoitym olejku :P ;) :buttrock: :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi