Skocz do zawartości

Co myslicie o tankowaniu benzyny 98vervy...

ilek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem jedno - swego czasu ze 12 lat temu tankowalem moja MZ251 etylina 98 - z zasady - bo ojciec sponsorowal :P

Kolega przyjezdzal do mnie na takim samym sprzecie i zawsze sie dziwilismy - czemu moj sprzet chodzi tak cicho i lagodnie, a jego dzwoni.

No i ktoregos dnia przylecial do mnie ze juz wie! Zatankowal 98 i gadala tak samo.

Uwazam, ze w osiagach moze nie byc zadnej roznicy, ale jezeli chodzi o miekkosc i kulture pracy silnika to ma duza. Im nowoczesniejszy silnik tym mniej sie to odczuwa. W mojej Astrze praktycznie nie czuje roznicy - bo w nowszych jednostkach komputer niweluje roznice.

a co prolducent radzi ?? ... jak radzi żeby paliwo 95oct to takie lej i sie nie przejmuj, że może nie mieć pełnych parametrów bo i tak producent to wziął po uwage :P Jak Cie stać płacić kilkadziesiąt groszy wiecej za lepsiejsze (czytaj droższe paliwo) to lej takie , być może, że przez te dodatki uszlachetniające układ paliwowy bedzie bardziej czysty... różnicy w osiągach się nie doszukuj..

A tak na marginesie to ta Verwa ma pewnie tyle oktanków co powinna mieć normalna bajurka A różnicę odczówamy bo ta zwykła to poprostu berbelucha...

to jest najlogiczniejsze wytlumaczenie :P

a wy dalej swoje :buttrock: :twisted: jakby tak faktycznie było że ta 95 taka lipna i ma poniżej 93 czy wogule poniżej 90 to wydaje mi się, że wszystkie serwisy i warsztaty samochodowe czy motocyklowe pękały by w szwach a większości posiadającym auta/motocykle wmiare nowe wymienianoby całe silniki na gwarancji :lol: opanujcie się bo bredzicie troche ...

oczywiściej jak komuś to poprawia samopoczucie i ma na to to polecam :buttrock: w przeciwnym wypadku nie widze sensu ... to wydaje mi się najlogiczniejsze :evil: ;)

Na stacjach są kontorle jakości paliwa, więc syfu na renomowanych stacjach raczej nie zatankujesz. Na 98 ładniej silnik pracuje, bo jest mniejszy strzał w cylindrze. Im więcej oktanów tym łagodniej paliwo się spala.

moj wojek byl kontrolerem paliw. Benzyna jest chrzczona 3 razy. Pierwszy raz w rozlewni paliwa, pozniej w cysternie, az wreszcie na stacji benzynowej.

Mimo ze byl kontrolerem to nie udalo mu sie odzyskac kasy za zniszczony silnik. Zatankowal jakis syf i jego civik odmowil posluszenstwa. Nie odmowil od razu tylko kawalem za stacja i dlatego nie mogl udowodnic nic wlascicielowi bo przeciez mogl sam sobie czegos dolac czy byc na innej stacji. Udowodnisz cos jesli nie wyjedziesz nawet ze stacji. Gosc twietdzil ze jest ok bo ma certyfikat jakosci od goscia rozwarzacego benzyne a on zas od rozlewni no a oni tez maja najwyzszej jakosci paliwo. Naprawa silnika wyniosla kilka tysiecy.

Dla tych co maja gaz: na tym mozna bardziej oszukiwac niz na benzynie bo nie odczuje sie spadku dynamiki natomiast syfu moze tam byc co nie miara.

Myśle zewiem gdzie lezy wina;)

Otuż... jak wieciew waszych kochanych maszynkach z japoni zapłon jest w formie mapy;] A ze 98 "dłużej sie pali" To potrzebainnej mapy niż do 95.. Wniosek prosty! Jeśli producent zaleca 95, to 98 nic nieda awręcz przeciwnie pogorszy;)

Etylina 98 nie pogorszy osiągów. Tylko po co przepłacać skoro motocykl jest przystosowany do mniejszej liczby oktanowej. Przykładem tego mogą być motocykle WSK 125, które jeździły na etylinie 76 a teraz 95 i nie ma żadnej różnicy.

Witam

Ja zazwyczaj zalewam 95 kilka razy mi sie zdarzylo lac 98 lub shell v power powiem tyle na shellu jakos lepiej szedl. nie wiem czy to przez wieksza liczbe oktanow czy moze po prostu mniej syfu daja do paliwa. a moze po prostu sam to sobie wmawialem zdeby przed soba usprawiedliwic taka "rozrzutnosc" :roll:

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...