ilek Opublikowano 24 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2006 Witam! mam problem od 1 stycznia 2006 roku weszła w zycie ustawa o obowiązku posiadania przez kierowców kamizelek odblaskowych! czy motocykliści czyli my:P takze musimy ja posiadac? i jeszcze jedno czy mozna w nocy ja na siebie zalozyć aby być lepiej widocznym i policja nie będzie sprawiała problemu? Cytuj Pozdrawiam Ilek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melon19 Opublikowano 24 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2006 my jako motocykliści z tego co wiem nie mamy obowiązku ich posiadać, ale wielu z nas (jak choćby ja) ma jej już ze sobą od dłuższego czsu dla poprawy bezpieczeństwa naszego własnego. Koszt niewielki a poprawa widoczności znacząca. P.S. był już dość rozbudowany wątek na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 24 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2006 A co to za Ustawa? Podaj tytuł i datę lub Dziennik Ustaw. Poczytamy - zobaczymy. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martius Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 na Wegrzech chyba obowiazuje posiadanie kamizelki w samochodzie ale u nas chyba tylko byl projekt ktory nie zostal zatwierdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 No to w końcu jak to jest z tą kamizelką w samochdzie? Kiedyś napisałem tutaj wątek o kamizelce w aucie, ale nikt nie odpisał... Osobiście nie słyszałem o obowiązku posiadania takiej kamizelki, jedynie spotkałem się z akcją namawiającą do jej używania np. podczas zmiany koła na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poonani Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 No to w końcu jak to jest z tą kamizelką w samochdzie? Kiedyś napisałem tutaj wątek o kamizelce w aucie' date=' ale nikt nie odpisał... Osobiście nie słyszałem o obowiązku posiadania takiej kamizelki, jedynie spotkałem się z akcją namawiającą do jej używania np. podczas zmiany koła na drodze.[/quote'] tak jak mówisz, obowiązku nie ma ale dobrze takie coś mieć ze sobą, jak byłem w Anglii to dużo motocyklistow jeździło w nich na okrągło, w sumie dobre to bo byli bardzo widoczni ale za to nie mogli sie tak juz lansować swoimi drogimi strojami :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PNT_CB1 Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 Ustawy albo innego aktu nie znam, ale po rozmowie z policjantem (zaprzyjaźnionym) dostałem następującą odpowiedź. Kierowcy samochodów ciężarowych (w tym również busów) mają obowiązek posiadania jej w samochodzie i noszenia podczas naprawy/wypadku/ niezamierzonego postoju najczęściej po awarii sprzętu.Przepis niedotyczy samochodów osobowych !!!! Co do motocyklistów, to chyba warto zakładać, ale nie ma takiego obowiązku, ale Koszt niewielki a poprawa widoczności znacząca i tu się w pełni zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielo Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 O obowiązku posiadania kamizelek nigdzie się nie doczytałem, ale myślę że warto aby chronić własny zad. Ja jak jadę motrkiem w traskę zakładam ją obowiązkowo - lepiej widoczny. Jak jężdżę po mieście w godzinach szczytu lub jak jakiś "ten tego" będzie przejeżdżał też ją zakładam. przydaje się ona szczególnie wsiach - większość miejscowych myśli że to policja i spyla na bok (mam kamizelkę o kroju takim samym jak policja - jest po prostu wygodniejsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plakatufka Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 Witam! Osobiście myślałem o zakładaniu kamizelki podczas jazdy , tak dla własnego bezpieczeństwa. I wygody użytkowników ruchu. A tak na marginesie. KIEDY BĘDZIE OBOWIĄZEK UŻYWANIA ODBLASKOWYCH ELEMENTÓW PRZEZ PIESZYCH W WARUNKACH OGRANICZONEJ PRZEJŻYSTOŚCI POWIETRZA itd itp. !!! ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilek Opublikowano 25 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 przepis wszedł w zycie wystarczy popatrzeć u kierowców na siedzenia większośc ma ja albo także kładą na tylnia pułke! :P Cytuj Pozdrawiam Ilek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 przepis wszedł w zycie wystarczy popatrzeć u kierowców na siedzenia większośc ma ja albo także kładą na tylnia pułke! :P Jaki przepis? Gdzie go znajdę? W Jakiej ustawie lub prędzej rozporządzeniu?Chętnie przeczytam i się ustosunkuję. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
01kriters Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 przepis wszedł w zycie wystarczy popatrzeć u kierowców na siedzenia większośc ma ja albo także kładą na tylnia pułke! Hmm o ile wiem to taki przepis istnieje w nielicznych krajach UE (np. Austria) ale Polska sie do tych krajów nie zalicza... podaj akt prawny a jesli nie znasz to po nie ma sensu takich informacji zamieszczać, bo wporwadzasz ludzi w błąd... a że ludze posiadają takie kamizelki w samochodach to już ich prywatna sprawa. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 przepis wszedł w zycie wystarczy popatrzeć u kierowców na siedzenia większośc ma ja albo także kładą na tylnia pułke! Taa, ale dotyczacy ciezarowek a nie aut osobowych :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 przepis wszedł w zycie wystarczy popatrzeć u kierowców na siedzenia większośc ma ja albo także kładą na tylnia pułke! :P może widziałeś ludzi jadących do lub z pracy :P . Takie kamizelki noszą nie tylko kierowcy.Ale faktem jest że warto kupić i zakładać taką kamizelkę nawet na noc :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qdlaty Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 ok, przepis dotyczy ciężarówek, ale mam pytanie - czy dotyczy on ciężarówek powyżej 3,5tony czy mniejszych też?znając polskie ustawy można się wszystkiego spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi