Pawel Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Jak było to powiedzcie, znalazłem na forum SM. http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/mo...moto/art/2006/0 Niezłe. Szczególnie jeśli chodzi o sprawę z tablicą rejestracyjną. Sprawdzał ktoś metodę w praktyce ??? Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 http://forum.motocyklistow.pl/viewtopic.php?t=40178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Jak dla mnie to caly ten opis jest szyty grubymi nicmi, ewentualnie gosc mial wielkie szczescie. Ale teraz troche od strony prawniczej :) : Drugi wariant tej samej sytuacji to taki, że policja może nas przesłuchiwać w charakterze świadka. Wtedy już prawo odmowy zeznań nie przysługuje nam. Świadek musi zeznawać i musi mówić całą prawdę i tylko prawdę. Nie jest to pelna prawda. Swiadek co prawda nie moze odmowic zeznan, ale moze odmowic odpowiedzi na pytanie, jesli odpowiedz moglaby narazic go lub najblizszych na odpowiedzialnosc karna. Na pytanie wiec czy to nasz samochod/czy to my kierujemy odpowiadamy: w oparciu o art. 183 kpk odmawiam odpowiedzi na pytanie z uwagi na ewentualna grozbe odpowiedzialnosci karnej.Nie zdziwcie sie tylko jak taka postawa wywola wscieklosc policjanta i zacznie rzucac miesem i grozic dolkiem :P . Gdyby policjant był nieprzyjemny i próbował nas straszyć, możemy powiedzieć mu, że zaraz pójdziemy do prokuratury złożyć doniesienie, że zmuszał nas do zeznawania nieprawdy. Chyba gosc troche za bardzo wierzy w swoje mozliwosci i chec prokuratury do karania osob, z ktorymi na codzien wspolpracuja. Z doswiadczenia wiem, ze prokuratura w tak blachej sprawie nawet palcem nie kiwnie. Gdy policjant będzie złośliwy może skierować sprawę do sądu grodzkiego, oskarżając nas o niewskazanie kierowcy. Ale tam też sprawę wygramy, gdyż nie wiadomo, czy samochód na zdjęciu jest naszym samochodem i czy tego dnia nasz samochód w ogóle miał kierowcę, gdyż nie wiadomo, czy w ogóle tego dnia nasz samochód jeździł. I to wlasnie jest dla mnie najbardziej zagadkowe w calej sprawie. Wniosek o ukaranie nie bedzie obejmowal zarzutu, ze nie wskazalismy kierowcy (nie ma takiego wykroczenia!), lecz przedmiot calej sprawy -a wiec przekroczenie predkosci udokumentowane za pomoca urzadzenia pomiarowego. Trzeba by siegnac do jakiegos rozporzadzenia, ktore reguluje jakim kryteriom musi odpowiadac zdjecie z fotoradaru, zeby moc z tym blizej polemizowac. Natomiast tlumaczenie, ze to moze nie byc nasz samochod mozna o kant dupy podetrzec - rownie dobrze wlamywacz mogly sie tlumaczyc, ze lunatykowal w nocy i nie wie jak wlamal sie do sklepu. Co prawda w prawie karnym(wykroczeniach) jest zakaz stosowania domniemania, ale sad ocenia wiarygodnosc takich wyjasnien na podstawie pozostalego materialu dowodowego i doswiadczenia zyciowego . Kto o zdrowych zmyslach uwierzy, ze ktos podmienil sobie tablice rejestracyjne tylko dlatego, zeby utrudnic mu zycie? Juz widze ewentualne uzasadnienie wyroku skazującego: "Sad nie dal wiary wyjasnieniom obwinionego, przyjmujac je tylko za linie obrony w niniejszej sprawie". Dla mnie jest bardziej bajka niz prawda. Wykroczeniowki tego typu trwaja w sadzie max 15 min. Nim obwiniony zdazy wymyslic kolejna historie na wlasna obrone juz oglaszaja wyrok. A koszty postepowania trzeba bedzie zaplacic... 8) W tego typu sprawach proponowalbym jednak nie robic z siebie idioty i jesli rzeczywiscie mamy cos na sumieniu zaplacic i nastepnym razem bardziej sie pilnowac. Szkoda czasu i dodatkowych pieniedzy... Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaco Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Ale Łukaszu. czy sąd jest w stanie udowodnić, że np. podobnym samochodem jechał ktoś wybierający się na stację po "darmowe" paliwo? Czy taka sytuacja jest niemożliwa? Czy zdjęcie bez rozpoznawalnej twarzy kierowcy (rozumiem, że o takie sytuacji jest mowa) jest jakimkolwiek dowodem? W końcu czy naklejki legalizacyjne są czytelne na zdjęciu? Inna sprawa, że podobno policja odrzuca zdjęcia, na których nie widać twarzy kierowcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELIAR Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 " że podobno policja odrzuca zdjęcia, na których nie widać twarzy kierowcy... " Dzis sie przejechalem i dopadl mnie blysk ://// jechalem w kasku ^^ wykrece sie ?? ile moze wynoscic mandat, jechalem cos pomiedzy 80-100 km/h w terenie zabudowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 no chyba że cię po oczach poznają..... :lol: :lol: :lol: :lol: jeśli zrobił ci fotę z przodu to raczej marne szanse na identyfikację. bo właściwie jak mają szukać?jeśli udowodnią to na forum masz taryfikator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELIAR Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 no ale przeciez fotoradar robi 2 zdiecia z przodu i z tylu czyli rejestracje bedzie widac [ Dopisane: 22-02-2006, 18:17 ]a taryfikatora szukałem i nie znalazlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 no ale przeciez fotoradar robi 2 zdiecia z przodu i z tylu czyli rejestracje bedzie widac [ Dopisane: 22-02-2006' date=' 18:17[/i'] ]a taryfikatora szukałem i nie znalazlem To na jakis super nowoczesny radar trafileś... 2 foty z przodu i 2 z tyłu... dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELIAR Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 LOL :buttrock: czepiasz sie szczegolow brakuje " , " --> robi 2 zdiecia, jedno z przodu , druge z tylu ( chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 no to jak zrobil z tylu to klapa. ale malo prawdopodobne bys trafil na radar fotografujacy z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał22 Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 robi 2 zdiecia, jedno z przodu , druge z tylu ( chyba ) W Polsce naszczęście jeszcze w praktyce takich niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek(gflsh) Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Dzis sie przejechalem i dopadl mnie blysk ://// jechalem w kasku ^^ wykrece sie ?? apropos - jest dozwolone samochodem jezdzic w kasku? 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti2001 Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 chyba tak bo niektore samochody maja klatki bezpieczenstwa a wtedy nalezy jechac w kasku poniewaz uderzenie przy wypadku o taka metalowa rurke moze sie zle skonczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELIAR Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 "apropos - jest dozwolone samochodem jezdzic w kasku? " lol mam nadzieje ze żartujesz bo inaczej jesteś łoś,... jechałem na motocyklu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwichan Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 nie zrozumiales sensu zdania :oops: :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi