Skocz do zawartości

Ducati... ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze wlasnie chcialem zamowic filtr i olej naszla mnie zagwozdka , syntetyk , pol , czy mineralny . Monster jest z 1994r wiec i kilometrow ma pewnie nastukane ,sam do konca nie wiem ile ale napewno sporo do tego nie wiem czym byl wczesniej zalewany :( - czy w takiej sytuacji warto ryzykowac z takim np Shelem Advance Ultra 4 ??

Jako ze wlasnie chcialem zamowic filtr i olej naszla mnie zagwozdka , syntetyk , pol , czy mineralny . Monster jest z 1994r wiec i kilometrow ma pewnie nastukane ,sam do konca nie wiem ile ale napewno sporo do tego nie wiem czym byl wczesniej zalewany :( - czy w takiej sytuacji warto ryzykowac z takim np Shelem Advance Ultra 4 ??

Chcąc zalać syntetyk należało by zlać stary olej wlać syntetyk pojeździć jakieś 50 km dobrze rozgrzać i wylać, dopiero wtedy wlać znów nowy syntetyk. Dlaczego? Otórz oleje syntetyczne oprócz dobrych właściwości smarnych mają również dobre włściwości czyszczące silnik czyli oczyści nam wszystki nagary i po zalaniu takiego oleju i pozostawieniu go potem w silniku można pozapychać różne kanały oejowe i w ten sposób spowodować śmierć silnika. Poza tym można równięż przez syntetyk w ten sposób rozszczelnić silnik.

Chyba dobrze opisałem to o co mi chodziło. A może się mylę co wy na to. Do dyskusji.

Przy jeździe w terenie zabudowanym 70 a poza 120-130 spaliła mi 6,5 litra to chyba normalnie.

Wydaje mi się,ze pali conajmniej około 1 litra więcej niż powinien. Joy przy podobnej jeździe zanotował ok. 5.5 i ja to samo porównywaliśmy w jeździe z Poznania do Krakowa.

A mam pytanie do Ciebie: czy nie masz tam większej zębatki z tyłu albo innego tuningu typu Power-Commander? Jak się nim przejechałem to mi się wydawał bardziej zrywny niż mój a dodatkowo to większe spalanie daje do myślenia.

Jako ze wlasnie chcialem zamowic filtr i olej naszla mnie zagwozdka , syntetyk , pol , czy mineralny . Monster jest z 1994r wiec i kilometrow ma pewnie nastukane ,sam do konca nie wiem ile ale napewno sporo do tego nie wiem czym byl wczesniej zalewany - czy w takiej sytuacji warto ryzykowac z takim np Shelem Advance Ultra 4 ??

Ja bym nie lał syntetyka. Rzeczywiście może się rozciec. Najlepiej jakbyś wiedział czym był zalewany wcześniej. Ja jeździłem zawsze na Motul 5100 10W40- bardzo dobry pólsyntetyk.

DESMOBSESSION DOC POLSKA

www.ducati-klub.pl

Tak nastraszyliście, że już teraz nie wiem jaki olej wlać... zawsze była mowa o Shellu full syntetyk 15W50 i taki miałam zamiar zapodać maszynce :/ Jestem w takiej samej sytuacji jak kolega, poniewaz nie wiem na jakim jeżdże obecnie. Chyba, że skontaktuje się z poprzednim właścicielem, ale może być ciężko...

Ja moze nawet bym sie i nie zastanawial tylko lal mineralny ale od tego sezonu moto bedzie na codzien eksploatowane rowniez w zime ( aczkolwiek cieplejsza Irlandzka) boje sie by poranne odpalanie podczas przymrozkow na gestym oleju nie zniszczylo mi silnika . Poki co nie bierze nawet grama oleju i nie kopci , tak wiec musze znalezc kompromis pomiedzy utrzymaniem tej szczelnosci a dobrym smarowaniem w niskich temperaturach :icon_rolleyes:

Ja moze nawet bym sie i nie zastanawial tylko lal mineralny ale od tego sezonu moto bedzie na codzien eksploatowane rowniez w zime ( aczkolwiek cieplejsza Irlandzka) boje sie by poranne odpalanie podczas przymrozkow na gestym oleju nie zniszczylo mi silnika . Poki co nie bierze nawet grama oleju i nie kopci , tak wiec musze znalezc kompromis pomiedzy utrzymaniem tej szczelnosci a dobrym smarowaniem w niskich temperaturach :icon_rolleyes:

na twoim miejscu zalałbym pół syntetyk castrol lub motul na tym kiedyś jeżdziłem, zawsze się sprawdzał, nawet jak nie wiedziałem co było wcześniej. pozdrawiam

Wydaje mi się,ze pali conajmniej około 1 litra więcej niż powinien. Joy przy podobnej jeździe zanotował ok. 5.5 i ja to samo porównywaliśmy w jeździe z Poznania do Krakowa.

A mam pytanie do Ciebie: czy nie masz tam większej zębatki z tyłu albo innego tuningu typu Power-Commander? Jak się nim przejechałem to mi się wydawał bardziej zrywny niż mój a dodatkowo to większe spalanie daje do myślenia.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ale to prawda kopa to ma ostrego. Wydechy też ma na pewno wyprute ponieważ troszkę warczy. Może to temu, że mam z tyłu 190/50 a nie 180/55 ale z kolei szersza opona z tyłu daję większy promień czyli mniejszy styk z asfaltem. Ale to tylko tak sobie gdybam.

Witam...

Juz kiedys moj stary znajomy mechanik powiedzial mniej wiecej tak ( w tlumaczeniu na polski): polsyntetyk jest mniej wiecej 10 razy lepszy od minerala, a full syntetyk 10 razy lepszy od polsyntetyka... i tak mniej wiecej uczy me doswiadczenie...

Rada jesli jezdzilo sie na ch....ym oleju lub niewiadomo na czym: zrobic kompletna rewizje silnika, przy okazji sprawdzi sie stan gladzi "nikasilowej", tlokow, pierscieni,zaworow, skrzyni biegow, stan walu korbowego itp...

Wiem ze to trudne i uciazliwe i dla posiadacza i stanu konta wlasciciela, ale po przebiegach wiekszych od 60 tys km i tak radzilbym to zrobic w Ducatach- oczywiscie radze zrobic to w porzadnej firmie...

Jesli chodzi o marke oleju- to wszyscy wiedza ze Nikiel zle sie o motulu wyraza i nie zmienilem zdania- na motulu niech japonce jezdza- My jezdzimy na Shellu :icon_mrgreen: zreszta kazden robi co chce...no mechanicy musza przeciez jakos zarabiac...

Trzymta sie u nas zima idzie- brrr...Pozdr. Janek Klekotek 748 S.

Cześć,

Ostatnio trochę polatałem po naszym pięknym kraju i już na 100% wiem, że zdążymy wybudować setki autostrad i dróg ekspresowych na Euro 2012

Dla nich bułka z masłem.....widziałem ich na własne oczy w akcji tutaj

Pozdrawiam

balzac

Cześć,

Ostatnio trochę polatałem po naszym pięknym kraju i już na 100% wiem, że zdążymy wybudować setki autostrad i dróg ekspresowych na Euro 2012

Dla nich bułka z masłem.....widziałem ich na własne oczy w akcji tutaj

Drugi od prawej już nawet ubrany na mecz jest.

:icon_mrgreen: