BORSUKLES Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 Ostanio zacząłem zastanawiac się nad specyfiką związaną z jazdą na motocyklu cross, a wagą i wzrostem. Są tutaj dwa punkty.Z moim wzrostem pasuję w sam raz na enduraka - ponieważ nie miałbym problemu z opanowaniem motocykla, z drugiej jednak strony waga trochę byłaby przeszkoda, gdyż w każdorazowy podjazd pod górkę osiągałbym zapewne gorsze czasy. Stąd pytanie, jest w ogóle sens nauki, zabawy i przyjemności na cross/enduro, czy lepiej pozostać przy oplastykowanym sprzęcie :D Kolejka sprawa, czy do amatorskiej jazdy - potrzeba minimum 250 cmm czy już swoją wiedzę, światopogląd i przyjemnośc zaspokoje maluszkiem o pojemności 125 ccm. I kolejna sprawa, lepiej zainwestować w nowe (miarę noiwe, 4,5 letnie) enduro czy kichac się z epoką PRL'u ? z pozdrowieniami BORSUK z pozdrowieniami BORSUK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloelo Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 wzrost moim zdaniem nie ma znaczenia :Dja mam 170 cm i jakos jezdze i zyje i wszystko jest ok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 ja mam 193-5 75kg (to zalezy kiedy i jaka miara :mrgreen: ) jezdzie na crossie i nie narzekam :D pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto_boY Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 Wzrost to musi byc mniej wiecej taki ,zeby jako tako dosiegac nogami do ziemi.Waga- osoba wazaca ok.100 kg lub wiecej moze miec problemy przy jezdzie na crosach(np. 125 2t bedzie ciezko rozbujac :D ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 no ja mam ponad 190 i bujam sie na 12konnej DRce (125ccm 4T) i jakos nie narzekam ze sport nie dla mnie, moim zdaniem to ze jestes starszy i wiekszy nie oznacza ze trzeba od razu jakas ogromna pojemnosc, mam u siebie gosci ktorzy zaczeli sie bawic w enduro to oczywiscie mysla ze trzeba duzy sprzet bo oni juz starzy, no i kupili minimum 600, a goscia w terenie moim sprzetem siedze na tylku bo nie maja pojecia i tym jak jezdzic, moc jest dla nich za duza bo gosc szpanujac jak to sie wyrywa na kolo polecial na bok, bylo to przy rwaniu na kolo, przejechal moze 2 metry. mam w moim miescie ponad 50 letniego goscia ktory pociska na KTM250 i mowi ze to jest za duzo na niego, ale pociska, jak on to mowil przyjechal tylko przedmuchac pajeczyny z rur, maszyna glosna ze masakra, a jak odkrecal manete to lecialo piachu na 5 metrow w tyl ponad.enduro/cross to nie przecinak i tutaj do dobrej zabawy nie trzeba ogromen pojemnosci, 125ccm maja juz dosc sporo tej mocy i poszarzyc mozna, najlepiej idz w okolicy i berkaj jak to katuja na takich sprzetach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 Ja parę razy wiozłem kumpla na SXie i czuć tylko niewielki spadek przyspieszenia. A razem ważymy koło 130-140kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 Jeśli Cie kreci jazda w terenie to nie ma się co zastanawiać, kupuj sprzeta i jazdaaa :D Z tego co wiem nie ważysz 150 kg i jesteś wysportowany więc bedzie ok każdorazowy podjazd pod górkę osiągałbym zapewne gorsze czasy. a co, chcesz jazdą zarabiać na życie? :mrgreen: daj spokój, sekunda w tą czy tamtą nikomu nie robi chyba dużej różnicy, szczególnie w enduro Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 A ja mimo 173 cm daje rade i na wysokich sprzetach i na niskich, ale ciezkich(BMW), widzialem na zawodach jak chlopaczek na 65 cm3- startowal z kastry na piwo:-)) i zajal 2 miejsce:-))).Chodzi tylko o technike jazdy- jestes mniejszy musisz bardziej w zakretach pochylac sprzet a podjazdy pokonywac bardziej dynamicznie bo moto nagle nie zgaslo w "dolku"- Kurowski zreszta tez do "Zyraf" nie nalezy a ma wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 Kolejka sprawa' date=' czy do amatorskiej jazdy - potrzeba minimum 250 cmm czy już swoją wiedzę, światopogląd i przyjemnośc zaspokoje maluszkiem o pojemności 125 ccm. [/quote']Jak nie jezdziles w terenie to na 250cm3 w 2suwie bedzie Ci sie tylko trudniej uczyc. Widzialem juz ludzi ktorzy na poczatek kupowali 250cm3, przejezdzili 1,5 sezonu i nadal raczkowali. Chyba ze kupisz KDX250 bo on ma "tylko"50km, ale charakterystyka nieco spokojniejsza. W 4suwie mozesz juz sobie pozwolic na cos wiecej (nawet 400cm3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL----B Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 maluszkiem o pojemności 125 ccm. zdiwilbys sie co taki maluszek potrafi , a tak powaznie to ja mam 179 cm wzrostu i waze 95 kg jezdze na cr 125 i jescze mi mocy nigdy nie zabraklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 do motocrossu raczej nie nadają sie zbyt wysocy ludzie, a przede wszystkim ciężcy. Za to enduro jest bardzo wygodne dla wysokich i silnych bo czasem trzeba gdzieś sie podeprzeć, wyciągnąć motocykl z błota itp, no może dobrym przykładem nie jest Łukasz Kędzierski, ale on jeździ na tyle dobrze że niski wzrost raczej mu tak nie przeszkadza. A jak sie boisz o brak mocy to kup większego czterosuwa bo do enduro to raczej 2t nie są najlepsze ale jeśli już to radze 250, zwłaszcza że ty śmigasz już jakisz czas na motocyklach i duża moc nie będzie dla ciebie takim szokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PomyK Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 zdiwilbys sie co taki maluszek potrafi Co nie :twisted: Ja mam Crke 125 i mam 183cm wzrostu i na tym motocyklu się czuje wręcz idealnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eloelo Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 joł a teraz wszyscy sie chwalmy ile kto ma i czy sobie radzi ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinecha Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 joł a teraz wszyscy sie chwalmy ile kto ma i czy sobie radzi ;] No a co. Wygląda że jestem najniższy na forum :mrgreen: 165cm (56kg)często sie glebie,no nawet prawie zawsze ale jest śmiesznie... :twisted:Ale to dlatego ze nie mam kostek i zawsze mi przud na zakręcie usieka :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 Wygląda że jestem najniższy na forum 165cmNie martw sie od naszego wspolnego latania raczej wyzszy od Ciebie sie nie zrobilem :)często sie glebie,no nawet prawie zawsze ale jest śmiesznie... :twisted:Ale to dlatego ze nie mam kostek i zawsze mi przud na zakręcie usieka Ja tam jak sie glebne to raz a porzadnie :lol: . NIe oszukujmy sie- w enduro niski wzrost czasem przeszkadza... Czesto to odczuwam np. gdy jade pomiedzy koleinami wyjezdzaonymi przez jeep'y i potrzebuje sie podeprzec. No ale gleby spowodowane niskim wzrostem wcale nie sa niebezpieczne, bo z reguly odbywaja sie przy niskich predkosciach! Pozatym jak lezy jakies drzewo przewalone to panowie koledzy musza klasc motocykle i przechodzic w kucki a ja sie tylko troche schylam i mam to gleboko w d*pie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi