Skocz do zawartości

plamy i smługi podczas polerowania:(

JAKI
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

odczego to sie wzieło? akie szare plamy i gdzie niegdzie smługi i niemoge tego juz filcem wypolerowac:/ czy to przez to ze wczesniej cos niedokładnie papieprem wypolerowałem? i teraz to dopiero wyszło przy ostatnim zabiegu pasta polerska? POZDRAWIAM

filc jest nienajlepszy do polerowania - sa specjalne gąbki do tego.

używaj pasty o grubej ziarnistości typu G3 , a na sam koniec dopiero drobniejszej typu G10.

jak "zapycha" się podczas polerki - musisz dodać wody , jezeli przypaliłes lakier to jest szansa ,że się da zeszlifować i przepolerować , ale to nie będzie plama , tylko dziwnie wyglądające zaciągnięcia lakieru- bardzo twarde.

jeżeli nie jest to świerzy lakier tylko już odstały to po prostu powłoka jest za twarda do polerowania , cięzko jest usunąc slady po szlifowaniu i mogą zostać miejsca niedopolerowane - pomoże tylko cierpliwość .

a smugi powstają tylko i wyłącznie po użyciu badziewiackiej pasty .

[ Dopisane: 23-11-2005, 10:41 ]

jezu mów że chodzi o aluminium

jeszzce raz zeszlifuj drobnym papierem i przejedż gumówka i filcem - misi być dobrze

Sprobuj wziac rozpuszczalnik czy benzyne i powinno zejsc. Tez mialem takie ciemne plamy jak polerowalem.

[ Dopisane: 23-11-2005, 14:58 ]

Acha i poleruj kilka razy (raz nie wystarczy). Ja robilem tak (tym automaxem) bralem paste na szmatke nacieralem alu i pozniej polerka az do calkowitego usuniecia pasty. Pozniej znowu szmatka nacierasz pasta alu i znowu polerka. I tak kilka razy. Na koniec dobry rozpuszczalnik i czysta szmatka i powinno byc ok.

Wydaje mi się że wszystko zależy od jakości odlewu! Polerowałem kiedyś kumplowi dekle od iża normalnie masakra. Błyszczało się to jak (bip!)mac, ale i tak były widoczne plamy i jakieś (zajady). Koniec koncem poszło do piaskowania! :idea:

Przy polerowaniu nie można trzymać gumówki w jednym miejscu zbyt dług bo wychodzą ziarniste matowe plamy !

• 2 tygodnie później...
Wydaje mi się że wszystko zależy od jakości odlewu! Polerowałem kiedyś kumplowi dekle od iża normalnie masakra. Błyszczało się to jak (bip!)mac' date=' ale i tak były widoczne plamy i jakieś (zajady). Koniec koncem poszło do piaskowania! :idea:

Przy polerowaniu nie można trzymać gumówki w jednym miejscu zbyt dług bo wychodzą ziarniste matowe plamy ![/quote']

Jako chemik mogę dodać, że nie chodzi tu tak do końca o jakość stopu, ale o jego skład chemiczny. Potocznie na tego typu odlewy mówimy

" aluminium ", i jest to właściwa nazwa dla stopów "Glinu".

Może nazewnictwo, to nie jest to co jest tutaj najbardzej istotne, ale tak dla usystematyzowania i porządku.

Otóż stopy glinu ( aluminium ) oprócz czystego glinu ( sam czysty glin pięknie się poleruje wszystkimi metodami), stopy takie zawierają dodatek krzemu, fosforu i miedzi ( oczywiście istnieją także stopy zawierające inne pierwiastki ). To właśnie dodatek tych substancji powoduje trudności w polerowaniu stopów aluminium ( dodatkowe znaczenie ma tutaj też jakość stopu).

Czernienie tego typu stopów bardzo często wystepuje przy polerowaniu chemicznym, lub elektrochemicznym, choć może też wystąpić podczas polerowania mechanicznego.

W takim przypadku może mieć znaczenie skład pasty uzytej do polerowania ( składniki pasty mogą wchodzić w reakcje chemiczne ze składnikami stopu.

W takim wypadku doradzam wypróbowanie past produkowanych w oparciu o tlenek chromu ( można taką pastę zrobić we własnym zakresie ).

Gość Anonymous
W takim wypadku doradzam wypróbowanie past produkowanych w oparciu o tlenek chromu ( można taką pastę zrobić we własnym zakresie ).

Powiedziałes A powiedz B jak zrobic taką paste :?: :?: :)

Do sporządzenia pasty będzie potrzebny dwuchromian amonu, można go kupić między innymi w sklepach z odczynnikami fotograficznymi. Ponieważ nie mam w tej chwili możliwości zamieszczenia na forum dokładnego opisu ( sprawa jest banalnie prosta) postaram się jutro zamieścić plik w formacie pdf. ( mojego autorstwa ), z dokładny opisem wykonania samej pasty, jak i innych info dotyczących polerowania.

Oczywiście plik zamieszczę na serwerze, a na forum link :)

[ Dopisane: 05-12-2005, 13:49 ]

Zgodnie z tym co obiecałem podaję link do pliku na temat polerowania. http://www.webmaster.200.pl/auto-infor/poler_al_13.pdf

Adres będzie dostepny do końca roku ( póżniej zmieniam domenę ;) ).

Pasta podana w przepisie doskonale nadaje się do polerowania metali i tworzyw sztucznych, jest obojetna chemiczne itd. W razie pytań proszę pytać :mrgreen:

• 4 tygodnie później...