JAKI Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 tak to znowu ja i znowu chodzi o moja JAWE:] narazie pytam tylko czysto teoretycznie;) bo juz nie raz słyszałem o czyms takim jak wypełniacze na wale... i jesli rozumiem to chodzi o to ze te otwory w wale zatyka sie "czyms" - nie wim czym:P no i czy to w jaki kolwiek sposób motorkowi pomaga? jesli tak to po cholere robili te otwory? skoro lepiej jest bez nich:P no i czy ktos mi moze wytłumaczyc na czym polega ta "podkowa" co sie ja wsadza miedzy kartery chyba przy wale? bo tego juz zupełnie nie rozumiem a czesto o tym pisza jako o elemencie tuningu:| ale co i w jaki sposób to ma dac? i jak to powinnoi byc zrobione? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miaziu Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 wypełniacze na wał robi się z drzewa korkowego ( trzeba go wyciąć dokładnie na wymiar , wkleić mocnym klejem i dobrze zaimpregnować ) . Wypełniacze zmniejszają szkodliwą pojemność skrzyni korbowej ( przybywa nieco mocy i momentu ) bez skrucenia żywotności silnika . Te otwory są przeciwwagą . Podkowa działa podobnie jak wypełniacze , tylko w mniejszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyskotekowiec Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 Zapomnij o podkowach w jawie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 Każdy potrafi napisać :Zapomnij o podkowach w Jawie" ale nie każdy wie dlaczego??? Może byś tak wyjaśnił 8) dla mniej zorientowanych :roll: Może dlatego, że od gwoździ mocujących podkowę dziurawią się dętki :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Może dlatego, że od gwoździ mocujących podkowę dziurawią się dętki :oops:Jakich gwoździ do cholery ? Przecież tu nie chodzi o podkowy dla koni kolego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinek Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Każdy potrafi napisać :Zapomnij o podkowach w Jawie" ale nie każdy wie dlaczego??? Może byś tak wyjaśnił dla mniej zorientowanych Dlatego, że kadłub Jawy jest dzielony w poprzek osi wału. Nie da się zamocować podków, bo jak potem złożyć silnik z wałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyskotekowiec Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Czyli podkowy nadają się tylko do silników jednocylindrowych, w których jest jeszcze na to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Wydaje mi się że teoretycznie dałoby się założyć podkowy. Ale nie trenowałem tego więc głowy nie dam.Wypełniacze zmniejszają szkodliwą pojemność skrzyni korbowej ( przybywa nieco mocy i momentu ) bez skrucenia żywotności silnikaW efekcie założenia wypełnień i podków następuje wzrost ciśnienia sprężania a to ma zawsze wpływ na trwałość silnika. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Dla fanów tuningu Jawy taki sobie sznureczek : http://www.cztun.tkmoto.cz/ Podzrówka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyskotekowiec Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Wydaje mi się że teoretycznie dałoby się założyć podkowy.Źle Ci się wydaje, ciekawe czy najpierw je przymocujesz, czy też włożysz wał :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KrzyChules Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 jak przegladałem artykuły sałka było wspomniane o podkowie wiec jest to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinek Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Czyli podkowy nadają się tylko do silników jednocylindrowych, w których jest jeszcze na to miejsce Nie. Są silniki dzielone wzdłuż osi wału, np. niektóre z japońców, silniki samochodowe np. Syrena, Wartburg mają po trzy gary a dałoby sie w nich zastosować podkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Koledzy czy to co oglądałem na : http://www.cztun.tkmoto.cz/ to nie są podkowy?Czeski Tuningowiec "odciąża wał" staczając go i wsadzając takie jakby podkowy. Mniejsza waga wału = mniejsze wibracje i co jeszcze??? Wyższe obroty aż się silnik rozleci HA HA HAWygląda to ciekawie ale te ceny...... szok 8O Inne produky też ciekawe, ale nam pozostaje chyba tylko dokładna regulacja i w drogę. Bo z Jawy i tak rakiety nie zrobimy :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyskotekowiec Opublikowano 24 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2005 jak przegladałem artykuły sałka było wspomniane o podkowie wiec jest to mozliweA jesteś pewien, że chodziło o 350-tkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 24 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2005 Pewnie chodzilo o 50tke bo takie widzialem a o 350 jeszcze nigdy :D Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi