Nab Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Kupiłem OGK FF-4 i chciałem napisać o nim kilka słów z „pierwszego wrażenia”. Gdy go chwyciłem pierwszy raz w rękę wydal mi się tandetny....bo taki jakiś plastikowy. Po chwili jak już do mnie doszło, ze kask wykonany z włókien węglowych , kevlaru i innych takich materiałów nie może być inny w czuciu jak plastikowy, całkiem spodobała mi się jego budowa ( To jest mój pierwszy kask wiec nie mam obycia ) Oczywiście zacząłem wydziwać ze szybka jakaś taka plastikowa ( i tu znowu wychodzi moje „obycie” z high-tec kaskami bo przecież szybka nie może być ze szkła :/ ) i suwaki od wentylacji jakieś takie dziwne. Teraz jak już mi się wszystko w głowie poukładało to jedyna „wada” tego kasku, ze taka płytka która przykrywa mechanizm na którym zawieszony jest wizjer troszkę się gibie(rusza się ). Absolutnie to nie przeszkadza w czasie jazdy ( nie tłucze się czy cos ) i to takie małe niedociągnięcie. Ok. , wsadzam na głowę i... kurde ale to ciężko wchodzi ! Założyłem i... trochę ciasno. Te poduszeczki troszkę mnie gniotły ( kumpel powiedział ze taki kask dopasuje się do mojej twarzy i będzie ok. ). Poczytałem troszkę instrukcje. System szybkiego ściągania szybki troszkę leży. Niby trzeba nacisnąć guziczek i sama wyskoczy ale tak naprawdę to albo naciskami lekko guziczek i mocno ciągniemy za szybkę albo naciskami bardzo mocno guziczek i szybka rzeczywiście lekko wychodzi :/ Jak dla mnie w kasku za taka kasę nie powinno się używać siły ( albo ja jestem lewy i nie umie :) ) Po około 30 km na drodze ( bardzo nie dużo i tak jak zaznaczyłem – to jest pierwsze wrażenie ! ) kask mi się bardzo podoba. Przyjemnie się go zakłada ( nie tak jak na początku , ze ciasno ). Kasku w ogóle nie czuć na głowie. Raz ze jest cholernie lekki ( 1300-1400 gramów ) to... no po prostu go nie czuć i tyle :P Tak jak mówił kumpel – dopasował się System wentylacji działa. Czuć jak zimne powietrze dostaje się do kasku. Ma na to 3 sposoby. Na wysokości ust są wywietrzniki , na wysokości czoła i na samej górze kasku są dwa kanały ( Top aero ventilation czy cos takiego ) Plusy- wentylacja która działa- wygoda - waga- wyjmowana wyściółka kasku ( całkowicie )- zdrapkiMinusy- gibiaca się osłona mechanizmu od wizjera- cena :P- yyy innych wad nie stwierdzono ... Te zdrapki o których mowa to są takie folie która przyczepia się do szybki. Są 3 rodzaje – przyciemniana ( dla dresów :( ) , lustrzanka i przeciw UV (chyba ). Zakłada się je w minutkę a wozimy je w kieszeni :P Kaski bardzo mało popularne w Polsce , a szkoda bo są ok. W Anglii są popularne te garnkihttp://www.ogk-shop.com/product_category.p...?category_id=18 - internetowy sklep Mój kask kosztuje 210 funtów..... Na allegro jest gość co sprzedaje je tanio( kupilem od niego za 800 zl :) ). Gdy cos więcej pojeżdżę i w rożnych warunkach klimatycznych to napisze cos więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aylie Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Dzięki za 'krótki' opis :P Kurcze ładnie wyglądają te kaski OGK. Ale czy moze ktos sie wypowiedziec, czy to jest jedna z lepszych firm, czy nie? Ja zawsze stawiałam na Shark'a, Arai, AGV, Shoei... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nab Opublikowano 20 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 http://www.webbikeworld.com/r2/ogk/ff4/ - krotka recezja. Niestety po ang. http://www.motorcyclegearreview.com/review....php?prodID=851 wypowiedzi uzytkownikow w jezyku ang - After purchasing my OGK, my Arai now collects dust on the bookcase. I'd highly recomend OGK. to zdanie duzo wyjasnia :P dla nie kumatych tlumacze - Po zakupie kasku OGK , kask Arai zalega w kurzu na szafce. Gorąco polecam OGK Tyle znalazlem w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabestian Opublikowano 20 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Czy ktoś widział kaski integralne z taką opuszczaną blendą/drugą szybą przeciwsłoneczną? Jeden to Caberg 104, podobno jeszcze Arai ma taki? Przymierzałem się dzisiaj do paru sztuk i Shoei Raid II rządzi. Założyłem go i musiałem spojrzeć w lustro żeby się przekonać czy nadal tam jest - jakbym miał czapkę z daszkiem na głowie, a nie kask. Ale cena... poza zasięgiem (1300). Może jak dorosnę.Sam mam Grexa i fakt, że się rozglądam za nowym jest dla niego najlepszą recenzją. Ale za tę kasę - nie ma się co czepiać (dałem za niego 200). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doktor Opublikowano 21 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2005 Taki kask ma tez w swojej ofercie Airoh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość steve Opublikowano 21 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2005 Z sugerowanych przez VX'a polecam przede wszystkim AGV (choć wszyskie są OK, ale AGV akurat znam osobiście). To doskonała włoska firma, która przebojem wraca do Polski rynek z naprawdę super cenami. O ile Arai kosztuje np pod 2000 zł, to odpowiednik AGV w tej klasie możemy zanabyć już za nawet 500-600 zł. Jak ktoś powie "Mercedes kosztuje 200tys, ale ja mam odpowiednik Skode w tej klasie za 50tys" to co pomyślimy: 1. ma małe wymagania i Skoda wystarcza, a Mercedesem pewnie w ogóle nie jeździł2. nie zna się na temacie i nie potrafi dostrzec ewidentnych różnic pomiędzy produktami Byłem ostatnio na szkoleniu Shoei i nauczyłem się wielu rzeczy o tym, jaki powinien być dobry kask. Postaram się to opisać na www Pozdro, Sqra P.S. Przepraszam, ale coś źle robię z cytowaniem, obiecuję poprawę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SOWA Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Czy ktoś widział kaski integralne z taką opuszczaną blendą/drugą szybą przeciwsłoneczną? Jeden to Caberg 104' date=' podobno jeszcze Arai ma taki? Przymierzałem się dzisiaj do paru sztuk i Shoei Raid II rządzi. Założyłem go i musiałem spojrzeć w lustro żeby się przekonać czy nadal tam jest - jakbym miał czapkę z daszkiem na głowie, a nie kask. Ale cena... poza zasięgiem (1300). Może jak dorosnę.Sam mam Grexa i fakt, że się rozglądam za nowym jest dla niego najlepszą recenzją. Ale za tę kasę - nie ma się co czepiać (dałem za niego 200).[/quote']Firma OSBE robi takie kaski i można je kupić w Wilmacie - sklep internetowy:http://www.wilmat.torun.com.pl/ ja właśnie zastanawiam sie nad kupnem takiego kasku z osłoną. Pytanie: czy ktoś ma kask tej firmy i jak go ocenia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabestian Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Słyszałem, że w Cabergach ta osłona się z czasem luzuje i sama opada :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PWL Opublikowano 25 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2005 Witam mam zamiar kupic kask Lazer Vertigo Samurai ,czy jest ktos w posiadaniu ;) Proszę o opinie na jego temat ..... Mam zamiar jezdzic w nim na TZR 125 PS jak ktos juz o niego pytal to nie zauwazylem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabestian Opublikowano 26 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2005 A propos szybek przeciwsłonecznych. Jeszcze Nolan ma system VTS, też taka blenda przeciwsłoneczna, tylko że nachodzi na szybę od zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominik.vx800 Opublikowano 27 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2005 witam :) Czy ktoś widział kaski integralne z taką opuszczaną blendą/drugą szybą przeciwsłoneczną? Jeden to Caberg 104, podobno jeszcze Arai ma taki? airoh sv55-cena ok.900zł(mam zamiar taki kupić)-kask ma otwieraną szczęke(jakby się to nie zwało :) ) ciemna szyba jest wewnątrz kasku i ma kształt 8) jest też podobny nolan(modelu nie pamiętam :oops: ),też w takiej cenie, tylko że tą przyciemnioną szybe(tak2/3 tej właściwej) ma na zewnątrz na razie mam wysłużonego grex-a a moja kobitka ma agv-a, no i nie ma co ukrywać że agv jest lepiej wykonany, ale i kosztował lepiej :D POZDROWIONKA :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aranka_t Opublikowano 30 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2005 Wiecie co. Przeczytalam wszystkie Wasze wypowiedzi i nadal nie wiem co kupic. Niby kazdy ma jakies wady ukryte a jak nie ma to kosztuje sporo. Czy istnieje kask , no max do 800 PLN taki by: -nie parowal-mial odpinana wewnetrzna wyscilke do prania-szczekowy-cichy nawet powyzej 120? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 30 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2005 Czy istnieje kask , no max do 800 PLN taki by: -nie parowal -mial odpinana wewnetrzna wyscilke do prania -szczekowy -cichy nawet powyzej 120? Nolan N83... chociaz nie wiem czy ma odpinana wysciolke, ale mozna zakladac kominiarke to nie bedzie trzeba prac wnetrznosci. Ma pinlocka, wiec nie paruje i jest dosc cichy jak sie zamknie wloty powietrza, a na halas przy otwarej wentylacji (zreszta przy zamknietej tez) polecam zatyczki do uszu (stopery) - po prostu rewelacjahttp://www.forum.motocyklistow.pl/viewtopi...pic.php?t=31316 Pozdrawiam Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aranka_t Opublikowano 30 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2005 Dzieki! Bede miala na uwadze :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YARECK Opublikowano 3 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2005 A tak w ogole to sie zastanawiam czy jest kask w ktorym powyzej 100 km/h nie szumi bo cos nie bardzo chce mi sie w to wierzyc.Pewnie nawet w tych za 2-3 tysie szumi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi