Skocz do zawartości

odzież skóra

Klaus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gothcrust napisał:
myślę że spodnie firmy Tarbor zaspokoją twoje potrzeby.

Bylem. Bardzo sympatyczny kolo odradzil mi skore. Proponowal tylko spodnie texowe (Uvex, Modeka), mowiac ze w skorze w taka pogode (10st C) bedzie za zimno. Dlatego zednych spodni Tarboru nie przywmierzylem.

Z tego co sie orientwalem spodnie skorzane sa na ogol dluzsze tak zeby "krotsze" osoby mogly sobie przyciac nogawki. A jak by kalesony zalozyc pod spod to taka skora da rade przy jesniennej slocie. Fajnie jakby byly tez jakies protektory ale wtedy to juz spodnie sa zwezane i do wysokich butow.

Gothcrust napisał:
Ja i tak uważam,że spodnie najlepiej kupować używane.

Szukalem na Allegro ale z rozmiarem jest BARDZO ciezko. Poza tym nie mam odniesienia jaka dlugosc bedzie ok.

Gothcrust napisał:
Ja i tak uważam,że spodnie najlepiej kupować używane. Mam drugą parę, bez troków, niemieckich używanych - pancerne.

Sorry, ale chyba nie założyłbym po kimś używanej skóry, może mam jakieś uprzedzenie, ale w sumie nie wiadomo kto się w tym pocił.....Może ewentualnie kurtka jeszcze by przeszła, ale spodnie.... :?

• 1 miesiąc temu...

witam ponownie w temacie odzieży

czy ma ktoś z was odzież szwedzkiej firmy Halvarssons

chodzi mi przedewszystkim o właściwości przeciwdeszcowe

i czy ktoś z szacownych kolegów używa bielizny albo bluz przeznaczonych dla alpinistów - ponoć zajefajna sprawa jeśli chodzi o utrzymanie temperatury nawet przy - 15.

pozdrawim

klaus

P.S. muszę kupić coś cie?łego bo mnie nosi i wyjechać na drigę czas

Cytat
czy ktoś z szacownych kolegów używa bielizny albo bluz przeznaczonych dla alpinistów - ponoć zajefajna sprawa

Chodzi Ci chyba o bieliznę termoaktywną względnie z windstopperem - jedno i drugie świetne sprawdza się pod odzież zewnętrzną - utrzymuje temperaturę i chroni przed przewianiem - niestety nieco kosztuje (szczególnie windstopery.

Mam pytanie do wszystkich którzy narzekają, że się pocą /pocili w texach- po pierwsze jakie to texy , po drugie co włożyli pod spód. Bo jeżeli bawełniany t-shirt to wcale się nie dziwię. Pod Texy zawsze trzeba zakładać odpowiednią bieliznę tzw drugą skórę - tylko wtedy membrana ma szansę zadziałać. Mój zestaw to texy góra i dół + ww bielizna. Przy temp poniżej 10 stopni na górę dodatkowo polar. I nie narzekam - nawet w upały nie ma znanego ze skóry efektu płynących jajek. Na przyszły sezon zamierzam dokupić jeszcze kurtkę skórzaną ale tylko ze wzgledów estetycznych - na krótsze traski.

Łukasz

W tym sezonie przetestowałem odzież skórzaną jak i texy. Na każdy możliwy sposób. Po za nurkowaniem i wpinaczką alpejską. :-) Trzy tygodnie w siodle zaczynając od dziesięcio godzinnego deszczu, gradu, minusowej temperatury po czterdziesto ośmio stopniowy upał.

Moje wnioski są następujące. Odzież motocyklowa to kwestia gustu. Tylko i wyłącznie. Nie ma odzieży która byłaby nieprzemakalna jak i nie ma takiej która "oddycha". Są to tylko puste hasła.

Dla mnie jedyną alternatywą, na upalne dni, to dzinsy i rozpieta kurtka lub jej brak. Jeśli pada to gumowy kondom - jako dodatkowa ochrona - wolniej przemakam.

no i dzięki za wszytkie posty decyzja zapadła:

więc skóra i spodnie i kurtala - bydlęca ma się rozumieć,

kondon w piórniku

i bielizna termo

- w sobotę na bajzlu w poznaniu muszę o tym mocno pomyśleć

pozdrawiam

klaus

Klaus_Drifter napisał:
czy ma ktoś z was odzież szwedzkiej firmy Halvarssons

Znam ludzi ktorzy na tym jezdza w Finlandii - jest to dosc popularna marka tutaj. Nie narzekaja, cieple to podobno, wytrzymale i bardzo fajnie zrobione. Wada - kosmiczna cena.

Klaus_Drifter napisał:
i czy ktoś z szacownych kolegów używa bielizny albo bluz przeznaczonych dla alpinistów

Nie mam dla alpinistow ale bielizne Rukka - dla motocyklistow i ludzi jezdzacych na skuterach snieznych. Kupilem sobie zeszlej zimy 2 warstwy:

izolacyjna thermolite i zatrzymujaca wiatr. Zajebista rzecz. Sprawdzily sie w 100%. Jadac w Szwecji tej wiosny przy temp +2st odmarzaly mi palce u rak i nog. Cala reszta OK. Naturalnie na tym mialem jeszcze polarek itp ale mowimy tutaj o warunach extremalnych. Przy temp. 10-15 stopni wystarczy sama bielizna, lekka koszula i kurtka.

Wada Rukka w Polsce - zajebiscie droga (drozsza niz tutaj). Tak wiec polecam albo Luisa albo PW i sprawdze Ci ile toto kosztuje tutaj.

Cytat
Wada - kosmiczna cena.

na całe szczęście teraz w polsce mają wyprzedaż - nawet ceny są przystępne - choć trochę wyższe od polskich producentó?

Cytat
Wada Rukka w Polsce - zajebiscie droga (drozsza niz tutaj). Tak wiec polecam albo Luisa albo PW i sprawdze Ci ile toto kosztuje tutaj.

w sklepach narciarskich ta sama bielizna w kwietniui maj jest tańsza i tam ją kupię

dzięki - teraz już wiem co chcę kupić

oczywiście zdam relacje jak się sprawuje odzież

pozdrawiam

klaus

• 1 miesiąc temu...

Trochę powrócę do wątku z pierwszej strony o przemakalności skór. Ja jeżdżę w kurtce skórzanej Heine Gericke (tak się to pisze??;)) A na dłuższe trasy dorzucam spodnie tej samej firmy. Jeździłem już w deszczu i muszę powiedzieć że nigdy nie przemokły. Wyglądają lepiej niż textyl ( przynajmniej na chopperze) no a ich suszenie, hmm mi wysychałhy przez jedną noc po ulewie. Textyl jest dobry na sporty i golasy :D

polecam skórę, na choperku ładnie się prezentuje i według mnie jest o wiele lepsza od gortexu, niby cięższa od gortexu ale moim zdaniem bardzo ładna ;) PS. TERAZ W JEDNOŚLADZIE JEST NA TEMAT SKÓRY I GORTEXU DUŻO WIĘC POLECAM SOBIE OGLĄDNĄĆ :D

pzdr Jaro