ArnolD84 Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Zastanawiam się jak to jest w przypadku posiadania prawka B i jazdy moto bez A? Tylko mandat i upomnienie żeby iść wyrobić A? No już ktoś pisal wyżej za brak odpowiedniej kategorii czyli w tym przypadku mając B a nie mając A są 300zl ...No i ewentualnie moga Ci moto odholować co za pokrywasz koszty no chyba ze pójdą Ci na reke i szybko kogoś sciągniesz kto "odwiezie" cie do domu :bigrazz:No i poza tym 300 zl wiadomo ze jesli nagniesz jeszcze jakies przepisy ogólnie ruchu drogowego to dodatkowo mandat i punkty .. I jak sprawa się przedstawia na kursach A w wypadku posiadania B, bo z tego co słyszałem to często jest tak, że teorie wtedy całkowicie omijają, szczególnie w małych miastach gdzie prawko A robi ktoś raz na 2 lata. Ale o co Ci chodzi dokładnie teoria podczas robienia kursu czy teoria na egzaminie, bo według mnie teorie na egzaminie państwowym zdać musisz . Zadne tu omijanie chyba nie wchodzi w gre, bynajmniej nigdy o takim czyms nie slyszalem.No ale teoria podczas kursu to no wiadomo ...z tym to już różnie bywa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psoiree Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) Ale o co Ci chodzi dokładnie teoria podczas robienia kursu czy teoria na egzaminie, bo według mnie teorie na egzaminie państwowym zdać musisz . Zadne tu omijanie chyba nie wchodzi w gre, bynajmniej nigdy o takim czyms nie slyszalem.No ale teoria podczas kursu to no wiadomo ...z tym to już różnie bywa :icon_mrgreen: O kurs chodzi, to chyba logiczne, nawet to napisałem... Edytowane 30 Marca 2008 przez psoiree Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnida Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) O kurs chodzi, to chyba logiczne, nawet to napisałem... Jeżeli chodzi o same przepisy to są takie same jak na kursie "b" oczywiście poszerzone o kilka spraw typowych dla motocykli. Edytowane 30 Marca 2008 przez gnida A nas wiedzie siedem demonów, co nami się karmią: Na przedzie pycha podąża z tańczącą latarnią, Chciwość wczepiła się w siodło i grzebie po sakwach, Broi pod zbroją lubieżność, pokusa niełatwa. Bandzioch domaga się płynów i straw do przesytu, Wabi rozkoszne lenistwo do łóż z aksamitu, Gniew zrywa ze snu i groźbą na oślep wywija, A zazdrość nie wie, co sen i po cichu zabija... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesuah Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Zastanawiam się jak to jest w przypadku posiadania prawka B i jazdy moto bez A? Tylko mandat i upomnienie żeby iść wyrobić A? I jak sprawa się przedstawia na kursach A w wypadku posiadania B, bo z tego co słyszałem to często jest tak, że teorie wtedy całkowicie omijają, szczególnie w małych miastach gdzie prawko A robi ktoś raz na 2 lata. Dla mnie temat niestety jeszcze ciepły więc odpowiadam : Potwierdzam, ze za brak uprawnień wynosi 600 PLN, a gdy masz B a jedziesz A to jest rabacik i płacisz 300 PLN (nie ma punktów). W razie wypadku wina określana jest osobno. Oznacza to, że jeśli masz wypadek i nie jest twoja wina to płacisz "tylko" mandat za brak uprawnień a sprawca za spowodowanie wypadku. Ale żeby nie było za kolorowo, problemy są w ubezpieczalni, która nie wypłaci za naprawę pojazdu kierowanego bez uprawnień. NAWET JEŚLI TO NIE BYŁA TWOJA WINA, ZAPOMNIJ O ODSZKODOWANIU. Gdy to ty spowodujesz wypadek, ubezpieczalnia nie zapłaci podszkodowanemu za naprawę jego pojazdu więc oba robisz z własnej kieszeni albo spotkacie się w sądzie cywilnym i on wygra. Jeśli moto nie jest twoje, mandacik też dla właściciela. Co do egzaminu to piszesz wszystkie pytania na kategorię B (nawet jeśli masz już prawko) + dodatkowe pytania dla kategorii A. Możesz sobie tylko załatwić zwolnienie z teori na krusie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Engels Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 O kurs chodzi, to chyba logiczne, nawet to napisałem... To zależy gdzie to robisz... Ja miałem na kursie teorię bardzo zaocznie, czytaj: w ogóle mnie na zajęciach teoretycznych nie widzieli :lapad: Dostałem/kupiłem książkę z testami którą się nauczyłem oraz podręcznik "Jeżdżę motocyklem" i tyle teorii :wink: Praktykę zaliczyłem w 5 dni (4 lata temu trzeba było wyjeździć na kursie 10 [h]), tydzień czekania na teorię i 2 na praktykę egzamin (przed którym jeszcze godzinkę jazd sobie wziąłem :P ) więc prawko miałem w 3 tygodnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrzinformatyk Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Mam pytanko , niebawem (18 kwiecień) mam egzamin na prawojazdy ,kat. A - B . Jestem pewien że zdam bo zapłaciłem za pozytywny wynik :). Później za wydaniem prawka będe czekać dwa lub trzy tygodnie ....Powiec CIe mi czy w tym okresie moge jeździć motorem ? Mój instruktor powiedział tak: w dniu egzaminu zostaje wysyłany do komunikacji wniosek o zaliczonym "prawku" , i na drugi dzień moge spokojnie jeździć , tylko grozi mi mandat za brak dokumentu przy sobie - czyli 50 zł ,w razie kontroli sprawdzają czy faktycznie mam upoważnienia. Jak to jest z tym ? czy kogoś z WAS złapała policja jeszcze przed wydaniem prawka ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Mój instruktor powiedział tak: w dniu egzaminu zostaje wysyłany do komunikacji wniosek o zaliczonym "prawku" , i na drugi dzień moge spokojnie jeździć , tylko grozi mi mandat za brak dokumentu przy sobie - czyli 50 zł ,w razie kontroli sprawdzają czy faktycznie mam upoważnienia. Jak to jest z tym ? czy kogoś z WAS złapała policja jeszcze przed wydaniem prawka ? ;) to masz debila, nie instruktora. temat był przerabiany na forum: uprawnienia masz w chwili, kiedy odbierzesz plastik, pokwitujesz odbiór i możesz się nim wylegitymować :) owszem, może się zdarzyć sytuacja, że ściemnisz "zapomniałem", a w systemie będzie już odnotowane, że prawko masz - ale... ile będziesz czekał z odbiorem? bo taki przypadek może mieć miejsce - teoretycznie - w okresie pomiędzy wyprodukowaniem i wysłaniem twojego prawka, a odebraniem przez ciebie, kiedy już jest odnotowany fakt stworzenia takiego dokumentu. tyle, że nie tak całkiem na pewno ;)jsz „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielu Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 word wysyla papiery do mennicy, ta drukuje ci dokument, wpisuje w system i odsyla do urzedu... takze dopiero po wyprodukowaniu bedziesz w rejestrze... Jestem pewien że zdam bo zapłaciłem za pozytywny wynik .tym to bym sie na Twoim miejscu tak nie chwalil... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrzinformatyk Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Łapówka za prawko to już temat zamknięty bo dzisiaj własnie się dowiedziałem że Szef firmy w której jeżdrzę trafił do aresztu za przekręty... :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 ...możesz być następny. dawanie też jest karalne :P jsz „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 panowie spokojnie 1 kwietnia jest a z tym jeżdżeniem to jest tak że można od daty wydania która jest na prawku bo jest to data wprowadzenia do ewidencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielu Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 heh no masz calkowita racje.. tylko zobaczysz jaka to data dopiero jak odbierzesz blankiecik :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martian1 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Od zdania egzaminu do wydania prawka ja czekalem tydzien. Moim zdaniem jak sie czekalo tyle lat na prawko to te pare dni roznicy nie zrobi :flesje: - nie warto ryzykowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olorol Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 hmmmm baaardzo ciekawy temat ;D ;D A założmy, że znam kogoś kto jeździ bez prawka na moto i go złapią. Ewentualne odroczenie prawka jest na sam motocykl czy samochód też jest odraczany ? :icon_question: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimas Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Za brak prawka grozi tylko mandat 300 lub 500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi