Skocz do zawartości

Wszystko o Suzuki DR 350

Rekomendowane odpowiedzi

Któryś kolega z forum udostępnił service manual do DR350 w jezyku polskim, tylko że w niewygodnym formacie. Tzn to było w formie zdjęć. Złożyłem to w całość do PDFa a link to tego dokumentu jest poniżej. Mam nadzieje, że ktoś skożysta.

Ta wersja jest lekko skompresowana i zajmuje niewiele powyżej 14MB. Nieskompresowana ok 50MB.

http://qumak.info/DR350/Suzuki%20DR350%20S...Manual%20PL.pdf

Witam wszystkich posiadaczy dr:) Przymiezam sie do kupna dr 350 i mam pytanie co myslicie o tej dr? ogladal juz ktos ja?

http://allegro.pl/item309201303_suzuki_dr_350_s.html

Zeby sie dokaldnie dowiedziec jaki jest stan to i tak musze sie przejechac. Przebieg napewno nie jest orginalny. Z wygladu prezentuje sie ok.

Moze jest ktos z okolic goleniowa i mial by troszke czasu to bardzo bym prosil o podskoczenie i ogladniecie motocykla, byl bym bardzo wdzieczny.

Witam

Ta sztuka nawet niezle wyglada, jesli wszystko jest w pozadku z silnikem (pali od kopa na zimnym i cieplym, jest w nim olej, najlepiej sprawdzic po ok 5 min., biegi wchodza bez szarpniec i nie wypadaja, nie ma zadnych stuków z głowicy i ogólnie calego silnika ) to znaczy ze mozna by sie zastanowic nad kupnem bo cena jest nawet przystepna

Pozdro Marko

Któryś kolega z forum udostępnił service manual do DR350 w jezyku polskim, tylko że w niewygodnym formacie. Tzn to było w formie zdjęć. Złożyłem to w całość do PDFa a link to tego dokumentu jest poniżej. Mam nadzieje, że ktoś skożysta.

Ta wersja jest lekko skompresowana i zajmuje niewiele powyżej 14MB. Nieskompresowana ok 50MB.

http://qumak.info/DR350/Suzuki%20DR350%20S...Manual%20PL.pdf

Fajne napewno sie przyda, no i lepiej sie to czyta;)

pozd Marko

Witam

Ta sztuka nawet niezle wyglada, jesli wszystko jest w pozadku z silnikem (pali od kopa na zimnym i cieplym, jest w nim olej, najlepiej sprawdzic po ok 5 min., biegi wchodza bez szarpniec i nie wypadaja, nie ma zadnych stuków z głowicy i ogólnie calego silnika ) to znaczy ze mozna by sie zastanowic nad kupnem bo cena jest nawet przystepna

Pozdro Marko

Fajne napewno sie przyda, no i lepiej sie to czyta;)

pozd Marko

W sobote moze pojade ja ogladnac. Dzwonilem do goscia to na nowym oleju zrobil 400-500km to nic nie dolewal, ciepla pali od kopa jak zimna od dwoch. Glowice mowil ze delikatnie slychac. Jak zimna nie kopci.

dr ma jakies czule punkty na ktore zwrocic uwage?

Edytowane przez pikus91

Pierwszy raz będę zmieniał olej w dr'ce i nie wiem jak dobrać filtr oleju do dr'ki?

Jest dużo modeli filtrów i nie wiem, który wybrać...gdzie sprawdzić jaki pasuje do mojego moto?

Olej syntetyk, półsyntetyk? Znalazłem, że powinno być oznaczenie oleju SF czyli do silników z lat 1980 - 1990 (SAE 10 W40 SF) ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego oleju.

Edytowane przez Lit

witam,

właśnie wróciłem z ostrego latania, śilnik jest tak pokryty błotem, że go prawie nie widać, ale nie to mnie martwi.

Czy możliwe jest żeby zawory się przestawiły podczas 100 km jazdy, bo mam dziwne wrażenie, że słyszę niepokojące stuki z góry silnika, wcześnie praktycznie nie było nić słychac.

Co myślicie o tym ?

Jak założyć łańcuch na wałek rozrządu? Próbowałem najpierw na samą zębatkę założyć łańcuch i dopiero zębatke na wałek ale nie da rady wtedy wałka wsadzić. Z drugiej strony jak mam wałek skręcony z zębatką to nie moge włożyć łańcucha na zębatkę, co prawda na część zebatki łańcuch wchodzi ale dalej nie idzie, mógłbym próbować na chama ciągnąć ( tak jak się zakłada w rowerze łańcuch napędowy ), ale boję się że się łańcuch wyciągnie. Dodam, że wyjąłem ślizg łańcucha, żeby nie przeszkadzał, pozdro.

Zadbaj o zdrowie z najlepszą wyciskarką do soków!

Zapraszam do odwiedzenia sklepu w Warszawie, sprawdź na http://alesoki.pl/

Witam stalem sie posiadaczem suzuki dr 350 94r.

dzisiaj dopiero o 18 przyjechalem i troszke zrylem podworko zobaczymy jutro co to bedzie robic w terenie:)

foty http://bikepics.com/members/pikus910/94dr350/

Dr niby jest po regeneracji glowicy, wymianie zaworow tak bylo napisane na fakturze. Ale z gory silnika jest sylychac na kazdych obortach klikanie. Wydaje mi sie ze to beda juz dojechane dzwigienki i walek ktore nadaja sie do regeneracji? lancuszka rozrzadu nie slychac.

Edytowane przez pikus91

Jak założyć łańcuch na wałek rozrządu? Próbowałem najpierw na samą zębatkę założyć łańcuch i dopiero zębatke na wałek ale nie da rady wtedy wałka wsadzić. Z drugiej strony jak mam wałek skręcony z zębatką to nie moge włożyć łańcucha na zębatkę, co prawda na część zebatki łańcuch wchodzi ale dalej nie idzie, mógłbym próbować na chama ciągnąć ( tak jak się zakłada w rowerze łańcuch napędowy ), ale boję się że się łańcuch wyciągnie. Dodam, że wyjąłem ślizg łańcucha, żeby nie przeszkadzał, pozdro.

Ja zrobiłem tak, że założyłem zębatke na wałek, ale nie wciskałem jej do końca tylko luźną beż śrub, łańcuszek powiesiłem na wałku i wsadziłem wałek w głowicę, następnie jak masz tą zebatkę luźną, najlepiej najbliżej tego czarnego uszczelniacza ją przesunąć, to minimalnie naciągając ręką wchodzi bez problema. A łańcuszka tak od razu nie wyciągniesz:) Musisz pokombinować i nie dokręcaj od razu zębatki na chama, na luźnej powinno być git.

Brunongrande z tego co piszesz, poprostu zwikęszył się luz zaworowy, dlatego puka, a stało się to z tego, że już dźwigienki się wytarły w dużym stopniu. Mogę się z tobą założyć, że tak jest. Mi jak Dr głośno chodziła, też nie dałem sobie powiedzieć, żę wąłek, byłem pewien że jest idealnie, bo nie było aż tak źle, ale jak rozebrałem byłem rozczarowany. Zdejmij tą górną pokrywe wałka rozrządu, nic się nie stanie, nie przestawi, tylko później musisz skręcić to z jak najmniejszą ilością silikonu, lub najlepiej takiej białej pasty, którą jest orginalnie zmonotowane. Istnieje coś takiego i może być do dostania w jakimś motoryzacyjnym (choć to rzadkość) pasta montażowa do miski olejowej Audi/Vw firmy Elring. Jest to beżowa pasta, która idealnie uszczelnia, od oleju nie robi się jak flak, a co najważniejsze, jej kawałki nie odpadaja i nie dostaną się do silnika. Nr katalogowy elring 030.790 cena 27-30zł.

Normalnie się zakłada najpierw łańcuszek na dolną zębatek a potem zakładasz na górna która jest założona na wałek ale nie jest przykręcona. A no i trzeba wyjąć napinacz i go zluzować, a i nie wiem czy ślizgu od strony napinacza tez nie trzeba ściągnąć. Łańcuszek powinien spokojnie wejsć bez rozkuwania itp.

Normalnie się zakłada najpierw łańcuszek na dolną zębatek a potem zakładasz na górna która jest założona na wałek ale nie jest przykręcona. A no i trzeba wyjąć napinacz i go zluzować, a i nie wiem czy ślizgu od strony napinacza tez nie trzeba ściągnąć. Łańcuszek powinien spokojnie wejsć bez rozkuwania itp.

a czy nowy wałek jest odrazu zakuty czy trzeba miec zakuwarke?

Kupiłem okazyjnie pół roku temu łańcuszek DIDa na allegro (tak na wszelki wypadek :flesje: ) i nawet nie sprawdziłem.