Mark_Ka Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja lubię jeździć w nocy zarówno autem jak i motocyklem :) A czy ty żarówki o wydłużonej odległości czy sile świecenia coś dają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja lubię jeździć w nocy zarówno autem jak i motocyklem :) A czy ty żarówki o wydłużonej odległości czy sile świecenia coś dają? Kiedyś jak miałem Nissana Almerę to wsadziłem tam żarówki Philips bodajże +60%. Światło było wyraźnie mocniejsze, białe ale z naprzeciwka mi często w nocy migali długimi. Pierwsza żarówka spaliła się po miesiącu, druga tydzień później :) Światła były na pewno dobrze ustawione, lampy w super stanie bo szklane i bez żadnego uszkodzenia odbłyśnika. Spośród wielu motocykli, które miałem to najlepsze światła miał Suzuki Freewind. Po zakupie lampa była w środku z białym nalotem, typowa wada w niektórych motocyklach. Dałem do firmy, która zajmuje się regeneracją lamp. Po regeneracji wsadziłem tam najzwyklejszą H4 firmy Bosma i jazda w nocy to była czysta przyjemność. Wszystko dobrze doświetlone, jak włączyłem długie to już w ogóle bajka, widoczność na ponad 100m, światła w autach się chowały. Żaden inny motocykl, które miałem nie miał już tak dobrych świateł. Obecnie w BMW F650 mam lampę Bosch, szklaną, brak jakiegokolwiek nalotu czy uszkodzenia (teraz już takich nie robią tylko plastik, który z czasem robi się matowy). Żarówka już swoje przejechała bo daje słabsze światło. Na wiosnę poleci nowa H4 z wyższej półki, może nawet plus ileś tam procent bo wymiana żarówki w tym modelu nie wymaga odkręcania niczego i zajmuje około 5min :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazer1000 Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Jazda w nocy poza miastem niesie jeszcze jedno poważne zagrożenie otóż sarny dziki a nawet łosie które bardzo często przelatują przez jezdnię a spotkanie z takim zwierzem brrrrrrr.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MancinWro Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Czasem jak mi się trasa wydłuży muszę wracać po zachodzie.Niby miasto ale dojazd do domu w okolicy lasu, kiedyś coś mnie podkusiło sam nie wiem co :DPodkręciłęm tempo a tu z lasu rodzina miłych dzików, których matka nie specjalnie się mną przejęła po prostu stanęła - oswojone gadziny.Hamulce sprawne . Do dziś mam funkcje auto-hamowania w tym miejscu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fincher Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Przez miasto w nocy, super kocham to. Ale jak o 3 jechałem krajowka przez pola to była taka mgła że balem się 70przekroczyć. Cytuj Łoś50>Dragstar125>CBR125>FZS600>FZ6>CBR600>SV650>FZS1000>Versys650>G310r/gs>F850GS>K1600Gt>RnineT Scrambler>R1250GS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzzy900 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Fakt fajnie się leci ale trzeba uważać podwójnie, chodź nie powiem ze w dzień też nie trzeba hehe bo ludziska nie jeźdźą zbyt przyjaźnie dla nas. Chodź krótko jeżdżę to nie raz miałem sytuację gdzie pikawa chyba miała wysoki puls ;) ale co poradzić... mi zdarzyło się w ulewę też żółwik był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Kiedyś w "Sprawa dla reportera" był reportaż o gościu co pocinał prawie dwie paki motorem w nocy z pasażerką i wyskoczyła im sarna. Zwierzaka przeciął na pół [były zdjęcia ] , a oni szorowali asfalt jakieś 130m. Kierownik trochę poobijany ze złamanym obojczykiem , motor na złom, a dziewczyna po uderzeniu w drzewo straciła pół głowy.Jej Rodzice zgodzili się na emisję zdjęć zwłok. Masakra.Mam ten widok jeszcze dziś przed oczami i to skutecznie studzi mój zapał do zapiernicvzania w nocy przez pola,lasy i łąki. Szczególnie teraz kiedy z własnych obserwacji stwierdzam, że zwierząt dziko żyjących znacznie przybyło. Zwłaszcza saren i dzików. Co jakiś czas słyszę ,że temu wyskoczyła sarna , tamtemu dzik , innemu lis , lub borsuk. Pół biedy jak jedziesz puszką , ale my na dwóch kółkach ,to i na wiewiórce, czy kunie możemy się nieźle je..ać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Dlatego też potrzebne są polowania. Moja znajoma władowała się w owcę przy około 50mph. Coś ponad 2 lata temu, do dziś ma problemy z ramieniem i bierze jakieś zastrzyki.Ja rozjechałem coś małego, nie wiem co to było, ale albo jakiś wiewiór właśnie albo coś szczuropodobnego. Fart, że jechałem wolno i akurat na prostej. Ciemno było jak w tyłku więc zwłok nie znalazłem. Z kolei innym razem władowałbym się na owcę, też było ciemno i nie zauważyłem jej, dopiero na postoju kumpel mi mówił, że już myślał, że trza mnie będzie zbierać. Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Porter, widziałem to, masakra.Panie Majorze, owce chcesz odstrzelać? :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major87 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Te, które bezceremonialnie leżą sobie na środku drogi i mają głęboko pod wełną jakikolwiek ruch drogowy, z miłą chęcią :P Edytowane 31 Marca 2015 przez Major87 Cytuj "Suzuki maj motór maj lajf"En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saska251 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Sprawa jest prosta.Leszcze nie umieją jeździć w nocy i nie powinny.Świadomi użytkownicy motocykla i wprawni kierowcy dają sobie radę i w dzień i w nocy.Jak się zapie**ala bez sensu, to się wjeżdża na sarny. Cytuj Tchórze zostali w domu, słabi zginęli po drodze, przetrwali emzeciarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jestem też z tych co nie lubią jeździć motocyklem nocą. Jeżdżę tylko jak muszę.Trzeba podkręcić koncentrację do granic możliwości a i tak wszystkiego można nie wyłapać, jakiej nowej grudy piachu czy coś, do tego zimny, mniej przyczepny asfalt, nie pisząc już o tym, że nie wiadomo kiedy na asfalcie położy się rosa i jeden winkiel będzie przyczepny a drugi już nie, to samo z ostrym hamowaniem. No można po emerycku przejechać z punktu A do punktu B, ale co to za frajda a do tego nocą jest zimno. Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigtrm Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 http://www.volvolifepaint.com :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saska251 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Jezu, przerażające. Jak tu policji uciec w ciemnościach? Cytuj Tchórze zostali w domu, słabi zginęli po drodze, przetrwali emzeciarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Jazda po zmroku jest do d.... bani. Nie lubie ot co. Jak nie muszę, nie jeżdżę. Będąc na dłuższej wycieczce polecam przed zmrokiem poszukać fajnej miejscówki na spanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi