klocek Opublikowano 5 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 witam mam pytanie dotyczące zaworów słyszałem ze gdy są podparte to mozna płytki szlifować czy jest to bezpieczne i normalnie sie to robi czy trzeba kupować nowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrdw Opublikowano 5 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 Cześć nie jestem pewny ale właśnie dziś mój kumpel odebrał swojego gsxa z serwisu i płacze bo ma taki sam problem kazali mu wymienić wałki rozrządu podobno koszt tego to ok1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 Płytki można szlifować, tylko jeśli są to płytki montowane na szklankach (np. GS500, XJ600) to szlifowana strona musi być skierowana do szklanki, z gładka do wałka rozrządu. Jęśli płytka jest umieszczona pod szklanką zaworową, to wsio ryba :-). Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 5 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 Ja miałem szlifowane w Yamaszce, bo koszt kupna nowych to wydatek 40 - 50 zł za sztukę!!!!!.Więc jak komuś przyjedzie wymienić w 20 zaworowym moto tak jak FZ 750 wszystkie płytki to współczuje. Naszczęście można z nimi pokombinować, pozamieniać wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klocek Opublikowano 5 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 ja śmigam yzf750R i musze poszlifowac bo jak Sylwester mam 20 zaworów a za sztuke nowa krzyknęli mi 50pln!! zostawiłem w serwisie yamaszki i mam nadzieje ze zrobią to dobrze..dzięx za odp..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSR Opublikowano 5 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 a na czym szlifujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 w warsztacie na szlifierce, magnesówce lub płaszczyznówce, nazwy potoczne ale tyczą się tego samego urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 Paweł opisał szlifowanie płytek zaworowych i są to często praktykowane regulacje nawet na zachodzie w używanych moto ale w silnikach Yamaha np.FZ są nie typowe płytki ale miniszklanki i tych nigdy nie szlifowałem.Spotkałem się a pokrzywionymi zaworami z powodu pęknięcia szlifowanych szklanek. Ryzyko jest duże , no chyba że chodzi o korekty rzędu 0.05mm Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 Jeśli płytka jest umieszczona pod szklanką zaworową, to wsio ryba :-). :cry: Marna to pociecha skoro trzeba cały rozrząd rozbebeszyć. Roboty jest od pyty a i czasowo nie za bardzo mozna pogonic taka robote. Czy płytki zaworowe które sa na szklankach mozna wyjąc bez demontazu wałków :?: W starszym Audi którym kiedys jezdziłem taka operacja była mozliwa. Potrzebny był tylko specjalny przyrząd do wciskania szklanek i szczypce do wyjmowania płytek.Fakt że płytki były dużej średnicy. Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2005 Ja wyciągam płytki umieszczone na szklance bez zdejmoiwania wałków :-). Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymi Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 Ten specjalny przyrząd to śrubokręt :banghead: Znaczy sie - można go użyć do tego :P A płytkę podważyć innym śrubokrętem i wyciągnąć magnesem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POM Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 lepiej użyś pensety lub jakiś miękkich szczypiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 Dymi śrubokrętem można pokaleczyć wałki ale dosyć łatwo dorobić można ze starego klucza 17ki pogrzebacz do podważania szklanek. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 Dymi śrubokrętem można pokaleczyć wałki ale dosyć łatwo dorobić można ze starego klucza 17ki pogrzebacz do podważania szklanek. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi