Yolaos Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Po przeczytaniu artykułów pana T.Sałka chcę zamontować gaźnik z MZ 250do WSK175.I tu jest pytanie :dorabiając króciec zgodnie z zasadami powinien on być z prostym kanałem aż do okna ssącego cylindra, ale wtedygaźnik będzie pod innym kątem niz fabrycznie.Obawiam się że wystąpi problem z poziomem paliwa.Można tego uniknąć zakrzywiając dorabiany kruciec, tylko czy wtedy nie będzie problemu ze względu na krzywizny kanału?Może ktoś ćwiczył takie tematy w praktyce?PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Krociec powinien byc mozliwie jak najprostszy, ale jezeli bedzie to wymagalo pochylenia gaznika np. o 45 stopni to taki patent raczej nie bedzie dobrze dzialal. Z tego co pamietam to w WSK 175 kanal ssacy jest pod dosc duzym katem, wiec pewnie bedziesz musial zrobic krociec w postaci kolanka, inaczej tego nie obejdziesz (stosujac gaznik od ETZ 250). IMO w pewnych granicach mozna pochylic gaznik, mysle ze tak do 20 stopni od pionu, a poziom paliwa i tak bedziesz musial skorygowac przy takiej przerobce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Przerabiałem taki temat kilka razy.Gaźnik powinien być pod takim samym kątem jak w MZ.Mozesz sobie to zmierzyć i ustalić miejsce w którym on będzie fizycznie się znajdował, potem z modeliny należy zrobić króciec łączący cylinder z gaźnikiem.Dół króćca powinien być taki sam jak wlot do cylindra a góra z takim otworem który umożliwi zamocowanie gaźnika MZ.Model tego przelotu należy zrobić ze stearyny manualnie scyzorykiem.Na tym rdzeniu okleić modelinę , uformować zwracając uwagę na grubość scianek a potem wszystko utwardzić i oddać odlewnikowi.Jeżeli taka operacja jest za trudna to radzę pozostać przy orginalnym gaźniku. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ...oddać odlewnikowi. Ile mniej wiecej taka przyjemnosc kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Dzięki za odzew.Miałem pomysł, żeby króciec dorobić z okrągłych przekrojów aluminiumi po spasowaniu zespawać.Co do odlewania to faktycznie mógłbym spróbować nawarsztatach gdzie miałem laborki z odlewnictwa.Ciekawe tylko czy obowiązuje tam jeszcze płynna waluta...Pozostaje tylko pytanie na ile można zakrzywić kanał,żeby nowy króciec z gaźnikiem miał jeszcze sensWot eta kłeszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Luk jeżeli masz dobrze zrobiony model to 30 zeta za szt.A z zakrzywianiem kanału masz wolne pole do poisu oby go tylko gwałtownie nie załamywać lub nie narobić progów. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Przy okazji sugeruje wykonać kilka krućców o różnej długości, pozwoli ci, to przetestować wpływ długości krućca na moment obrotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 wytłumaczcie mi jedno skora gaźnik ma komore centralną to nie ma znaczenia w jakim znajduje się kącie nachylenia :/ dobra nie jest tak pięknie a co z kątem zcięcia przepustnicy co z dyszami :/ gaźnik od mz jest strasznie wysoki kruciec będzie musił mieć spore załamanie co z doborem filtra :/ ogulnie strasznie dużo problemów się piętrzy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 O.K. Wueska, z gaźnikiem dam radę.Długo zbierałem informacje,a wszelakie dysze można tak czy inaczej załatwić.W najgorszym raziepomoc w doborze dysz jest na Forum :lol: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 sora tak mówisz więc ede obserwował temat :P musze cie tylo przestrzec ze to nie bęedzie takie proste :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi