Skocz do zawartości

Akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Od przedwczoraj meczy mnie pytanie.....

Mianowicie:

Chciałem odpalic moją Kaśke po zimowym śnie. Wszystko było by w porządku gdyby nie to ze umarł mi akumulator (nie daje zadnych sladów zycia - kibel). Akumulator kupie nowy - to oczywiste, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Mam akumulator prawie nowy od centralki alarmowej. Jest on 12V, 7Ah i nie posiada elektrolitu. Czy moge na nim odpalic motocykl? Czy można by było zamontować go na stale do motocykla?

7Ah :?: To może być trochę mało. Sprawdź ile ma Twój akumulator. Rozruchowy prąd jest w okolicach 200Ah, a ta siódemka moze tyle nie mieć - padnie szybciej niż myślisz.

Spróbuj ;)

Wydaje mi się że kolega pomylił pojemność akumulatora (7Ah) z jego prądem rozruchu (200A)

Brak elektrolitu sugeruje że mamy do czynienia z akumulatorem żelowym.

Tego typu akumulatory szczególnie do zastosowań domowych (Ups, alarm itp) nie dysponuja duzym prądem. Najprawdopodobniej z tego aku w ogóle nie odpalisz sprzęta.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Nic nie pomyliłem. Każdy akumulator ma opisane wartości' date=' a ta siódemka raczej jest za słaba i nie będzie miała dostatecznego prądu rozruchu. Szczególnie jak jest przeznaczona do alarmu. Szybko padnie przy zakręceniu silnika.[/quote']

ba padnie... powiedziałbym nawet, że kilkukrotne usiłowanie odpalenia silnika z tego akumulatora spowoduje jego zniszczenie mniej lub bardziej widowiskowe. Tak jak pisali poprzednicy dla akumulatora rozruchowego musisz zwrócić uwagę na:

napięcie

pojemność

prąd rozruchowy

wymiary

rozmieszczenie biegunów

pierwsze 3 wielkości powodują że moto odpali lub nie

ostatnie 2 decydują o tym czy dasz rade łatwo podłączyć do instalacji moto ale to chyba oczywiste ;)